Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

"KAŠARJI" POSNELI SVOJO PRVO ZGOŠČENKO

Dolga leta tamburice že niso zvenele v Občini Žirovnica, čeprav sta pred več kot 50 leti že delovali dve tovrstni skupini. Glede na zgodovinsko in tudi trenutno bogato kulturo, so le-to še bolj obogatili leta 1999, ko je bila v okviru KD Dr. F. Prešeren Žirovnica-Breznica ustanovljena Tamburaška skupina "KAŠARJI". Njen namen je ohranitev in oživljanje tamburaške dejavnosti, slovenske ljudske glasbe ter razvoja modernih oblik muziciranja. Skupina je vokalno-instrumentalna zasedba devetih članov, ki nastopajo v bogatih meščanskih oblekah Zgornjesavske doline iz konca 19. stoletja. Glasbeni repertoar skupine je pester in razgiban, saj vsak poslušalec lahko najde sebi najljubšo skladbo.Tako so v programu zajete slovenske ljudske skladbe v izvirni ali moderni obliki, dalmatinske, klasične in ostale skladbe tujih modernejših avtorjev. Instrumentalno spremljanje prepevanja je prepoznavnost Tamburaške skupine "KAŠARJI" med drugimi tamburaškimi skupinami.

Tamburaška skupina "KAŠARJI" nastopa tako doma kot v tujini:
Kirchtag v Beljaku (A), Evropski festival ljudske glasbe v Stuttgartu (D), Svetovni festival narodov v Tennesseju (USA), Dnevi narodnih noš v Kamniku (SLO), Območno srečanje malih instrumentalnih skupin občin Kranjska gora, Jesenice in Žirovnica, kjer je bila skupina, takrat, po dve letnem delovanju, izbrana za udeležbo na medobomočnem srečanju, maja letos pa je nastopila na 16. Alpskem večeru na Bledu.

Tamburaška skupina "Kašarji" pa je v mesecu marcu 2002 posnela svoj prvi CD, katerega predstavitveni koncert bo v soboto, 18. maja ob 20.00 uri v kulturni dvorani Franceta Prešerna na Breznici pri Žirovnici. Skupaj s tamburaši bo nastopila Ingrid BRÜGGEMANN, predstavili pa se bodo tudi avstrijski zamejski Slovenci - Mešana pevska skupina "AKZENT" iz Ledinc, program pa bo povezovala Mateja FABJAN.

Primož JUNEŽ
PREDSEDNIK IO KD
Organizator za TS "Kašarji

Domača stran TS Kašarji


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.