Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Besedilo in slike: Brane Lipnik
Scooterske tekme

Beno Lipnik
Slike so s treninga v Ljubečni.

V nedeljo 6. aprila je Beno nastopil na prvi dirki za državno prvenstvo v letošnjem letu, v Luciji pri Portorožu.

Beno je na nedeljskem treningu pred dirko (skuterji sedaj vozijo dve dirki-kot Superbike) dosegel šesti čas treninga, tako da se ne more reči da je bil trening uspešen. Razlog za tako slabo štartno pozicijo (na obeh dirkah), je bila napaka vžiga, ki je sredi treninga odpovedal, tako da je Beno prevozil manj kot pol kvalifikacijskega treninga.

Težave z motorjem so se začele že na sobotnem treningu, ko je Beno na zadnjem treningu opazil, da se motor ne suče kot je treba. Ko smo doma skušali preizkusiti skuter, ni hotel vžgati. Po preizkušanju vsega mogočega je sum padel na ležaje glavne gredi, kajti ko sem na variatorski strani sukal gred se je slišal kovinski zvok, tako da smo se lotili razdiranja motorja. Ko sem snemal magnet, sem opazil, da se stator maje. Razlog je bila od tresljajev razrahljana nosilna plošča statorja in ker nismo imeli rezerve smo mislili, da napake sploh ne bomo uspeli odpraviti. Z nekaj predelave na bloku motorja nam je ploščo vseeno uspelo pritrditi, tako da smo težavo rešili (razlog za kovinski zvok pri vrtenju glavne gredi pa tudi, saj se je stator drsal ob magnet).

Vrnimo se na nedeljsko dirko. Ko smo ugotovili da skuter nima iskre, je začelo upanje na nastop na dirki plahneti, kajti uporabljamo najnovejšo Mallosijevo elektroniko, skoraj prepričan pa sem bil , da je odpovedal stator, ko se je drsal ob magnet. K sreči smo zvedeli, da ima Katrašnik na obeh 50 kubičnih skuterjih to elektroniko in da eden ne dela tako, da bi lahko katerikoli del elektronike posodil. Ko smo preizkušali vsak del elektronike posebej, smo ugotovili, da je odpovedala samo vžigalna tuljava, ki pa jo je imel Štok rezervno, saj so obema Lebanoma že večkrat odpovedale.

Po menjavi smo ugotovili, da motor vseeno ne dela ravno optimalno, tako , da smo se po nekaj nastavitvah morali sprijazniti, da motor nima ravno polne moči in da bo na dirko treba pač s takim kot je, saj rezultat ni bil tako slab, da smo dosegli optimalne rezultate smo pač morali uporabiti lažje valjčke kot običajno, kar je tudi kazalo na slabšo moč motorja.

Nadaljevanje je bilo - druga dimenzija. Beno je s šeste startne pozicije dobro potegnil in v nadaljevanju z odlično vožnjo počasi prehiteval enega za drugim, tako, da je nekaj krogov pred koncem ujel vodilnega Matjaža Lebana, a ko je bila tri kroge pred koncem v kombinaciji ovinkov pred ciljno ravnino zaostala Tina Krmac nekoliko preširoka za Benota, je upanja na zmago skoraj ni bilo več, saj je Beno izgubil stik z sicer izredno hitrim Matjažem. Pa ni bilo tako. Beno je Matjaža ponovno ujel, v predzadnjem krogu pa je na začetku dolgega desnega ovinka po cilju Matjaža odneslo in Beno je zmagal.

Rezultati prve dirke:
1. Beno Lipnik
2. Aljaž Kužner
3. Uroš Habat
4. Aljoša Leban
5. Martin Božič
6. Danijel Računica
7. Jan Vidovič
8. Igor Kocjančič
9. Matjaž Leban-po padcu ni uspel vžgati motorja
10. Alan Nadišič

Kot v prvi dirki je tudi v drugi Beno odlično potegnil, samo da se je tokrat v vodstvo prebil dokaj hitro, tako, da je drugo polovico dirke nadziral iz vodstva, medsebojno obračunavanje in napake zasledovalcev, pa so onemogočile, da bi Benota v vodstvu kdo še ogrozil.

Rezultati druge dirke:
1. Beno Lipnik
2. Matjaž Leban
3. Uroš Habat
4. Aljaž Kužner
5. Martin Božič
6. Aljoša Leban
7. Danijel Računica
8. Igor Kocjančič
9. Alan Nadišič
10. Vidovič Jan


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.