Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Območno srečanje malih vokalnih in instrumentalnih skupin
Breznica, 24. oktober 2003
besedilo: Maruša Stres

 

Prvi se je predstavil moški kvartet iz domačega kulturnega društva. Delujejo od leta 1989, nastopajo pa v domači okolici in tudi med zamejskimi Slovenci. Z nastopi pokrivajo predvsem planinske jubileje in praznovanja z narodno in partizansko tematiko. Redno sodelujejo na mednarodnih srečanjih planincev in na vsakoletnem srečanju s Korošci na vrhu Obirja. Umetniški vodja je FRANC LEGAT.

MOŠKI VOKALNI KVINTET KOROŠKA BELA – BLEJSKA DOBRAVA prihaja iz kulturnega društva Vintgar iz Blejske Dobrave. Z delovanjem so pričeli 27. junija 1999, nastopov so imeli 28, najodmevnejši nastop pa je bil uvrstitev na medobmočno srečanje malih vokalnih skupin za leto 2000 v Škofja Loki. Njihova programska usmeritev so narodne, ljudske in umetne pesmi, sodelujejo pa s sosednjimi skupinami in v zamejstvu. Ohranjajo stik z zborovskim petjem. Umetniški vodja je BLAŽ LAVTIŽAR.

NONET VASOVALCI v kulturnem društvo dr.France Prešeren deluje že štirinajsto leto. Na nek način je nonet zapolnil vrzel, ki je nastala po prenehanju delovanja prejšnjega Žirovniškega okteta. Vsako leto izvedejo veliko nastopov v domačem kraju in mnogih drugih slovenskih krajih, v tujini predvsem v Avstriji in Italiji. Gostujejo na različnih praznovanjih in slovesnostih, vsako leto pa pripravijo Martinov večer. So tudi organizatorji mednarodnega srečanja pevskih skupin v Vrbi na Markovem smnu. Redno obiskujejo zamejske Slovence v Kanalski dolini, okolici Udin, Gorice ter na Koroškem v Avstriji. Umetniški vodja je KLEMEN LANGUS .

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR.FRANCE PREŠEREN. Skupaj delujejo dvanajst let, pomembno spodbudo njihovemu delu pa daje družabnost, ko se po napornih nastopih in sezonah skupaj poveselijo in kujejo načrte za naprej. Prepevajo priredbe narodnih pesmi, umetnih, posebno svežino pa je prinesla zabavnejša literatura. Najbolj sveža novica pa je, da so si pred tednom dni na državnem srečanju malih pevskih skupin v Litiji, že tretjič zapored pridobili zlati žig malih pevskih skupin Slovenije. Strokovna ocena g.Gobca in gospe je bila zelo vzpodbudna, zato pevci verjamejo, da bodo s pridnim delom in kvalitetnim petjem ostali prisotni med sicer redkimi mešanimi komornimi sestavi. Zlata Praga še vedno ostaja njihov največji uspeh, želijo pa si, da to nebi ostalo edino mednarodno priznanje. Mislim, da v skupini že diši po novem izzivu. Mogoče pa bomo o tem lahko poročali že prihodnje leto? Umetniška vodja je IRENA KOSMAČ

PEVSKA SKUPINA TRIGLAV prihaja iz Kulturno umetniškega društva Triglav Javornik – Koroška Bela. Skupina je bila ustanovljena jeseni leta 1999. Namen delovanja je poustvarjanje slovenske ljudske pesmi, v kolikor je le mogoče v njeni izvirni podobi. Člani skupine se na vajah srečujejo predvsem z namenom, da spoznavajo slovensko ljudsko pesem in poskušajo tako podobo, kakršno je pesem imela v preteklosti, prenesti v sedanji čas. Zato pesmim ne dajejo umetnih priredb in skrbijo tudi za to, da pesem ne bi dobila umetnega, tehničnega ali čustvenega prizvoka. Umetniški vodja je METKA KNIFIC .

V drugem delu večera se vam bodo predstavile instrumentalne skupine, začela pa ga bo MLADINSKA TAMBURAŠKA SKUPINA KAŠARJI , ki prihaja iz domačega kulturnega društva Dr.France Prešeren. Skupina je nastala na pobudo otrok. Deluje od januarja letos. Vsi člani skupine se v glasbeni šoli Jesenice učijo igranja na različne inštrumente. Vsem pa je skupna ljubezen do glasbe, skupnega muziciranja in druženja. Njihov repertoar zajema ljudske, klasične in zimzelene skladbe, zraven pa radi tudi zapojejo. V bližnji prihodnosti jih čaka kar nekaj pomembnih nastopov, pozimi pa jih že čaka snemanje v studiu. Dokaz, da je tamburica postala popularen inštrument, je, da se nekateri otroci v Žirovnico pripeljejo tudi iz Rateč. Nastopajo v Žirovnici, Kranjski Gori in okolici. Igrajo na inštrumente stare okoli 100 let, kar da skupini še poseben zvok in čar. Umetniški vodja je JERNEJ SMOLEJ , ki pa je priredil tudi vse skladbe, ki jih bo skupina nocoj zaigrala.

KVARTET KITAR prihaja iz glasbene šole Jesenice, oddelek Kranjska Gora. Programska usmeritev skupine je vzgajanje otrok in mladine, spodbujanje skupnega igranja in muziciranja. Igrajo različne zvrsti glasbe, od ljudskih, klasičnih do modernih priredb. V tem delu Gorenjske je to edina tovrstna skupina, ki deluje že tretje leto. Nastopali so že v Kranjski Gori, Žirovnici, na Jesenicah in na Bledu. V prihodnje bodo nadaljevali začrtano delo in še poglobili glasbeno poustvarjanje. Umetniški vodja je JERNEJ SMOLEJ , ki skupino vodi dve leti.

Večer je zaključil GLASBENI ANSAMBEL TRIGLAV, ki deluje v kulturno umetniškem društvu Javornik – Koroška Bela. Skupina šteje šest članov, igrajo pa na dve harmoniki, lončeni bas, kontrabas, klarinet in violino. Pripravljajo in izvajajo program že od leta 2000, udeležili pa so se že srečanja malih instrumentalnih skupin lani in predlani. V letu 2001 so priredili tri samostojne nastope v trajanju 30 minut. S svojim programom pa sodelujejo tudi na otvoritvah razstav. Usmeritev skupine je poustvarjanje ljudske glasbe in predstavitev na pomembnih prireditvah. S svojim delom pomaga tudi ansamblu, ki deluje pri folklorni skupini Triglav. Umetniški vodja je FRANCI ŠOLAR, ki pa je hkrati tudi avtor priredb skladb.

Povezovalka Maruša Stres.

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.