Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Odbor vaščanov Žirovnica
Aleš Čop, predsednik

Datum: 28.1.2003

MOBITEL d.d.
g.Anton Majzelj, direktor
Vilharjeva cesta 23
1537 LJUBLJANA


Zadeva:  ODPRTO PISMO PODJETJU MOBITEL

ZAHTEVA ZA USTAVITEV GRADNJE BAZNE POSTAJE GSM IN UMTS NA STAVBI ŽELEZNIŠKE POSTAJE ŽIROVNICA IN PRESTAVITEV LOKACIJE IZVEN NASELJA

Spoštovani gospod direktor Majzelj!

Na vas osebno se obračamo kot pooblaščeni predstavniki prizadetih vaščanov vasi Žirovnica. Dne 19. 12. 2002 je Ministrstvo za okolje, prostor in energijo izdalo Enotno dovoljenje, s katerim je dovolilo vašemu podjetju postavitev bazne postaje GSM in UMTS na stavbi železniške postaje v Žirovnici in to kljub nesoglašanju Občine Žirovnica in ostremu nasprotovanju številnih prizadetih občanov okoliškega naselja. V poslopju železniške postaje stanujejo 4 družine, najbližje stanovanjske hiše pa so oddaljene manj kot 20 m. Vas Žirovnica je strnjeno naselje izključno stanovanjskih hiš, ki z vseh smeri tesno obkrožajo železniško postajo. V teh hišah živijo tudi številni otroci, med njimi tudi malčki, mlajši od treh let. Zato nam v odgovoru ne navajajte podatkov, kako bo elektromagnetno sevanje predvidene bazne postaje daleč pod dovoljenimi mejami. Zanesljivo poznate problematiko bolje kot mi: za visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje niso pomembne samo predpisane merljive veličine (gostota pretoka električne moči, električne in magnetne poljske jakosti itn.), ampak tudi posledice netermičnega učinka takega sevanja, potrjene že z mnogimi (pri nas žal premalo poznanimi ali namerno zamolčanimi) rezultati raziskav uglednih tujih raziskovalcev. Netermični učinek nobena od pooblaščenih inštitucij v Sloveniji za meritve teh vrst sevanja ne more izmeriti – lahko pa opazujemo samo posledice, ki jih biofiziki povezujejo z vplivom različnih frekvenc, ki se uporabljajo pri mobilni telefoniji. Te posledice so katastrofalne za zdravje ljudi, saj zaradi resonance z valovanjem možganskih valov prihaja do poškodb oz. razsula celic v možganih. Vse to smo lahko slišali od strokovnjakov v oddaji ''Studio ob 17h''na Radiu Slovenija 24.1. letos. Kako lahko trdite, da na drobna bitja, kot so naši malčki, elektromagnetna valovanja mobilne telefonije nimajo škodljivega vpliva, pa čeprav so sevanja deklarirana kot ''daleč pod dopustnimi''? Kaj bi storili vi, če bi Simobil (ali Vega, če hočete) nameraval postaviti tako postajo 20 m od spalnice vaših otrok?

V strokovnem poročilu (ki ga je seveda naročil in plačal Mobitel) o vplivih sevanja predvidene bazne postaje je Inštitut za varovanje zdravja zapisal, da bodo ''sevalne obremenitve na človeku dostopnih mestih (na nivoju tal) več kot 100-krat nižje od dopustnih mejnih vrednosti. Sprašujemo vas, koga zavajate s takimi navedbami? Ali mislite, da smo vaščani Žirovnice živali, ki hodijo samo po tleh?! Naša stanovanjske hiše so eno- in dvonadstropne. V zgornjih prostorih ima večina vaščanov spalnice, mnogi imamo tudi izkoriščena podstrešja za male sobice, pogosto prav otroške. Ali naj sedaj vsi preselimo svoje postelje v kleti, če se želimo izogniti močnejšim dozam vašega brezplačnega sevanja???

Sprašujemo se, kako je mogoče, da Ministrstvo za okolje, prostor in energijo izda soglasje kljub jasno utemeljenemu negativnemu mnenju Občine Žirovnica in ostremu nasprotovanju občanov (že lani je bilo zbranih 93 podpisov najbližjih vaščanov)? Vse te dopise je prejelo vaše podjetje, vendar nam doslej niste odgovorili niti z enim stavkom.

ZAKAJ TAKA AROGANCA IN IGNORANCA PODJETJA, KI JE V POSREDNI DRŽAVNI LASTI, DO NAS DRŽAVLJANOV IN DO LOKALNE OBLASTI? SPRAŠUJEMO TUDI SLOVENSKO JAVNOST: ALI GRE RES SAMO ŠE ZA INTERESE VELIKIH GOSPODARSKIH DRUŽB?

Občani nismo proti postavitvi bazne postaje na območju občine Žirovnica, saj se zavedamo, da mora iti razvoj mobilne telefonije naprej. Toda zakaj tega ne storite v soglasju z lokalno skupnostjo, na primerni lokaciji, dovolj oddaljeni od naših naselij? Take lokacije so na voljo v naši občini. Zakaj omenjeno ministrstvo podpira tako ignorantsko ravnanje Mobitela? Teh dejstev ne moremo razumeti drugače kot biznis na račun zdravja državljanov – s čim manjšimi stroški do čim večjih zaslužkov. Vsem je namreč jasno, da je gradnja baznih postaj izven naselij dražja, kot če antene preprosto namontirate na obstoječe objekte sredi naselij. Na ta način prihrani velike denarje vaše podjetje, posredno pa tudi lastnik, ki je v končni fazi vlada Republike Slovenije. Lahko je na tak način kovati mastne dobičke.

Zdravstvene posledice takega hlastanja za dobičkom pa bodo vidne čez 10, 15, 20 let, pa še takrat bo vzroke in krivdo zanje težko pravno dokazati. V že omenjeni oddaji ''Studio ob 17-ih'' na Radiu Slovenija smo lahko slišali, da v Nemčiji postavljajo bazne postaje mobilne telefonije vsaj 250 m oddaljene od naselij – nedvomno ne zaradi luksuza, ampak zaradi osveščenosti o nevarnostih neionizirajočih visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj in zaradi skrbi za zdravje svojih državljanov.

Gospod direktor Majzelj, vaše podjetje je v smernice svojega poslovanja zapisalo naslednje misli:

(CITATI S SPLETNIH STRANI PODJETJA MOBITEL d.d.)

Poslanstvo
Družba Mobitel je nacionalni operater mobilnih telekomunikacij, ki izgrajuje in upravlja infrastrukturo v Sloveniji. … V vse svoje dejavnosti vpletamo tudi družbeno odgovornost in tesno sodelujemo z najširšim okoljem ….

Družbena odgovornost
Družbeno odgovorno ravnanje dojemamo kot sestavni del našega poslovanja, saj posredno odseva odnos do potrošnikov in vpliva na razmere v prostoru, v katerem živimo ter pušča sledove v sedanjosti in prihodnosti našega bivanja.
Zadovoljni uporabniki, zaposleni in lastniki družbe Mobitel so temelj našega delovanja.

Spoštovani g.direktor Mobitela!
Koga zavajate s svojim leporečjem o svojem poslanstvu, družbeni odgovornosti in sodelovanju z najširšim okoljem, če ignorirate lokalno skupnost – tako Občino Žirovnica kot številne krajane vasi Žirovnica? Tudi mi, vaščani Žirovnice, smo del najširšega okolja, smo tudi vaši potrošniki. Kakšne sledove boste pustili za seboj v Žirovnici?
ZAHTEVAMO, DA TAKOJ USTAVITE GRADNJO BAZNE POSTAJE SREDI ŽIROVNICE!

Pozivamo tudi ministra g.Kopača in vso slovensko javnost: ministra, da prekliče enotno dovoljenje, ki ga je izdalo njegovo ministrstvo in tako ustavi gradnjo bazne postaje sredi Žirovnice, javnost pa, da nas podpre v naših prizadevanjih za domačinom zdravo okolje vasi pod Stolom, ki so dale številne velikane pisane in govorjene besede slovenskemu narodu!

Aleš Čop, univ.dipl.ing.
predsednik odbora

Dopis v vednost:
- Minister za okolje, prostor in energijo g.Janez Kopač
- Varuh človekovih pravic g.Matjaž Hanžek
- državni svetnik g.Boris Bregant
- župan Občine Žirovnica g.Franc Pfajfar
- Občinski svet Občine Žirovnica
- Slovensko ekološko gibanje
- mediji: Radio Slovenija, TV Slovenija, POP TV, Radio Triglav, Gorenjski glas, Slovenske novice, Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, MAG, G-kabel, ATM

Protes krajanov proti postavitvi bazne postaje na železniški postaji v Žirovnici
Postavitev anten v Žirovnici - Ne, hvala!!!


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.