Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Daljnega leta 1914 ...
Dušan Konte

…se je začela 1. svetovna vojna. Začelo se je človeško trpljenje in razdejanje vsega, kar sta pridna človeška roka in um ustvarila.

Tudi našim krajem in ljudem ni bilo prizanešeno. Slovenci, takrat prebivalci »ranjke Avstrije«(Avstroogrske), so morali prispevati svoj delež. Vojska je jemala vse, od dobrin do mladih ljudi veselih življenja in polnih načrtov. Prizadete so bile tudi vasi izpod Stola. Med drugim so bili sneti takratni zvonovi iz farne cerkve na Breznici. Odpeljani so bili v pretopitev v topove. Posebej boleč je bil vpoklic naših mladih sovaščanov v vojsko Avstroogrske.

Tedanja vojaška »mašinerija« jih je s pridom izkoristila, govoreč jim, da branijo svojo zemljo, pošiljala tudi na nam »dobro« poznano Soško fronto. V nemogočih razmerah so se na vseh frontah hrabro borili. Mnogi med njimi se niso nikoli več vrnili v rodne vasi. Zaradi kasneje nastalih zgodovinskih dogodkov, ustanovitev kraljevine Srbov Hrvatov in Slovencev, niso nikoli v celoti dobili pravega mesta v zgodovini. Veterani in padli vojaki so bili v kraljevini SHS samo vojaki premagane sovražne vojske.

K sreči pa povsod le ni bilo tako. Leta 1931 je bil njim v spomin postavljen spomenik pred cerkvijo na Breznici. Narejen je bil po načrtih našega svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika.

Pri zadnji obnovi cerkve na Breznici se je uredila tudi okolica. Verjetno zaradi časovne stiske ali česa podobnega ni bila dokončana tudi ožja okolica spomenika. Ob natančnejšemu pogledu se vidi,da tudi napisi na spomeniku bledijo. Posebej obledel je napis na mizi spomenika. Oboje čaka, da se dokončno uredi.

Člani občinskega odbora SDS, zavedajoč se večkratnega pomena spomenika, smo se odločili, da s pomočjo našega novega župnika Cirila Bergleza, lastnimi sredstvi in sredstvi sponzorjev uredimo okolico spomenika. Pod strokovnimi nasveti očistimo spomenik in obnovimo napise.

Zaradi oddaljenosti teh tragičnih dogodkov spomin na padle vaščane vztrajno bledi, toda Plečnikova mojstrovina nas opozarja na takratne težke čase v katere smo bili vpleteni tudi Slovenci.

Hvala, prijaznemu sovaščanu, ki je v pogovoru razmišljal podobno kot stranka SDS.

Predsednik OO SDS Žirovnica:
Dušan Konte


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.