Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

(10)
MILANU PAGONU v spomin, živim v opomin!
Pavel Bešter

 

Po dogovoru in obljubi bi moral biti v prispevku pod zaporedno številko 10 g. Milan Pagon podpisan, seveda z drugo vsebino. Žal je usoda hotela drugače.

Pretrgala se je nit življenja človeka, zrelega duha, polnega življenja, idej in načrtov, vedno pripravljenega dati in posredovati vse svoje sposobnosti v korist svojih, bližnjih in skupnosti. Nesebično je nastopal v občini in izven, za koristi svoje občine, v vaseh pod Stolom tudi zato, ker ni bil z ničemer obremenjen. Njegov nastop je bil vedno odprt, za nekatere preveč in ga niso hoteli razumeti,vedno je bil podprt s podatki in številkami. Izpostavil se je tam, kjer se drugi ne upajo, seveda na svojstven, njemu lasten način, ki je bil včasih res še premalo dodelan. Od nastopa do nastopa je postajal bolj umirjen, preudaren in jedrnat.

Za marsikoga je bil sporna osebnost. Kdo pa ni za take, ki uživajo sladkosti oblasti, če jim ponižno ne kima ? Ni sprejemal demokracije v občini z »vlado« sestavljeno iz članov treh družin in njihovih prijateljev. Ni prenesel delovanja organov oblasti z nečistimi računi, nečednimi posli, pravno neurejenimi razmerami v društvih i.p.d.

Zato je bil odrinjen od sodelovanja, dela in odločanja. Ni se sam opredelil za opozicijo, splet okoliščin ga je tako zaznamoval.

Njegovo ime je skoraj neopazno pri pripravi »tematskih večerov«. Ideja in pripravljena sredstva za »Večer pod kostanji« so njegovo delo. Velik prispevek za obnovo farne cerkve na Breznici, je bilo njegovo delo. Teh zaslug ni nikoli obešal na veliki zvon.

Imel je veliko željo in voljo delati za ljudi, za občino, za skupnost…

V tem je srž in velika škoda, da je usoda storila drugače. Škoda za vse, posebno za svojce, ker je imel še veliko idej in načrtov ter neverjetno močno voljo tudi, če mu ni šlo vse po načrtih.

Velika škoda je za skupnost, ker je bilo to, kar se je do zdaj dogajalo, povedano z njegovimi besedami šele uvod in začetek.

Hvala Ti, Milan! Ohranili Te bomo v lepem spominu in hvaležni Ti bomo!

Pavel Bešter

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.