Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

(11)
Cvetke, smetke, spletke in petke
Pavel Bešter

Prva cvetka

Naš občinski časopis, v zasebni lasti, ki izhaja na občinske stroške, le kdaj pa kdaj zato, da občani pozabijo kako in če sploh župan odgovarja na moja vprašanja, že tri leta odlaša z objavo te cvetke. Take »cvetke« ne bodo polepšale izgleda hiš, še manj pa naših vasi. Priporočam delavcem, da v bodoče bolj premislijo, kam omarca ne paše.

Druga cvetka

Pod to sliko lahko napišemo: » Bilo je nekoč.«

Napis je izrazit primer pravopisne spakadrije, nikomur v ponos.

Tretja cvetka

To je potrebno sneti in shraniti v planinski muzej. Nekdanja pot je zaprta.

Četrta cvetka

Oblika razglasnih desk ni podobna ničemur. Kaj predstavljajo te »angelske peruti?« Kakšna deska za streho ne bi bila odveč.

Peta cvetka

Kdo kazi okolico v Doslovčah?

Okraski vaške lipe v Vrbi

Smetke

Na polju pod Vrbo dvojna oznaka z istim izročilom. Napisi na »angelskih perutih« so obledeli. »Stara posteljna končnica« je neprimerna oblika table, ki stoji na polju. Kako gledajo to strokovnjaki spomeniškega varstva?

»Angelske peruti« v Mostah tudi nikomur nič ne povedo. Pravzaprav še nikoli niso, le sramoto delajo, če se kdo malo poglobi v razmišljanje.

Spletke

Rad bi povzročil željo pri občanih, da bi poskušali s kakšno spletko prelisičiti župana, da bi mu le enkrat mogoče ugajala ideja domačina, čeprav ne bi bil strokovnjak z visoko zvenečim nazivom. Ker ima naš župan v stroko neomajno zaupanje, bo to sicer težko, a nikoli se ne ve…

Na seji Občinskega sveta je menda svetnik g. Bergant dal pobudo županu, da bi po zgledu drugih občin tudi mi že lahko označili občinske meje. Res je za to že skrajni čas, ker prišleki zdaj ne vedo, kdaj vstopajo na področje naše občine.

Kljub že omenjenemu dejstvu, da ideja domačina pri našem županu ne uspe, sem trenutni navdih, kakor pač znam, »spravil na papir«. S tem želim spodbuditi tiste občane, ki so sposobni, da sprejmejo izziv in poskušajo najti novo idejo in jo ponudijo javnosti. Mogoče bo pa le kdaj kakšen domačin tudi uspel in bo honorar doma ostal. Že nekdaj so tu živeli pametni ljudje.

Opis : Pohodniška palca, »kavka » po starem, predstavlja dejavno možnosti v naših vaseh za izletništvo, pohodništvo, turizem… Čebelarski klobuk simbolično predstavlja domačnost, eno izmed gospodarskih dejavnosti in del zgodovine našega kraja. Palca je zataknjena v naraven, domač kamen, ki je na zidanem kamnitem temelju, v travnatem okolju.

Izvedba : odlitek v bronu. V klobuk je možno namestiti osvetljitev. V pomanjšani obliki bi bil primeren za spominek ali predmet za darilo, priznanje…

Petke

Marsikaj lepega pa imamo. Upam si trditi, da so to dela in ideje domačih mojstrov. Zato moram nekaj posebno lepih primerov pokazati in obenem pohvaliti izvajalce, čeprav so mi nepoznani

Lepo oblikovan potokaz v Doslovčah

Pred Belejem v Zabreznici

»Kozolc« na Rodnah

Mogočen planinski potokaz pri Jagrskih bajtah

Stara oznaka na Stari planini

Nad Staro planino

Slika ne pokaže tistega, kar je videti v naravi. Prav presunilo me je, ko sem to ogledoval. Za osnovo je mojster vzel desko od starega, spranega »paža« in jo obdelal z nožem in sekiro. Zares zasluži pohvalo, drugim pa naj bi bil svetal zgled.

S R A M O T A , zanikrnost, neznanje…

Pred leti so na mojo kritično pripombo zadovoljivo rešili problem izobešanja črne zastave pred Dom upokojencev ali pri gostilni »Osvald«, čeprav so posamezniki še danes jezni na mene.

Ostala je samo še bolj moteča tabla »Žirovnica z okolico«. Že davnega leta 1978 so jo postavili upokojenci. Od takrat je ni nihče več pogledal, kaj šele očistil ali obnovil. Sicer nikoli ni predstavljala tega, za kar je bila namenjena, ker ni razvidna, ni pravilno postavljena in zato ne daje prave predstave.

Zdaj je zanemarjena in predstavlja samo še sramoto kraju. Umakniti je treba tablo, zelenje naj ostane. To mesto ni varno za oglednike. Nekaj korakov zahodno bi bilo primerno mesto, ob razglasni deski. Bolj primerno bi bila postavljene na severni strani ceste. Nič ne bi bilo narobe, če bi stala ena na križišču v Mostah, druga pred Moreno, tretja pred šolo, pod Vrbo in še kje. Manj bi pohodniki na Selu spraševali, kje se gre na Stol. Za občino je potrebno izdelati karto, ne pa risbic, ki maličijo pokrajino. To naj bi se zgodilo v sodelovanju vseh zainteresiranih in s pripombami široke javnosti. Pred dokončno izdelavo bi morala biti javno razgrnjena. Do zdaj izvedeni posamezni poikusi niso vredni »počenega groša«.Zapravljen je bil občinski denar, učinka pa nobenega.

Gospod župan, predsedniki Turističnega društva, Društva upokojencev in Lovskega društva zamislite se ali imam prav.

 

Pavel Bešter

Selo 25.8.2003

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.