Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

(8)
Večer pod kostanji
Pavel Bešter

Petek zvečer na vrtu » Gostišča OSVALD »

Domači prireditelji, prizadevni člani noneta »Vasovalci«, so s podporo »Factor banke«, s pomočjo našega občana g. Borisa Pesjaka, s podporo »Zavarovalnice Maribor«, s pomočjo g. Milana Pagona, s prispevkom župana g. Franca Pfajfarja in s pomočjo še drugih sodelavcev, pripravili lep kulturno zabavni večer.
»Gostišče OSVALD« je pripravilo prostor in postrežbo, »Vasovalci« so povabili še »Gorenjski kvintet«.
Lepo pripravljen vrt, postrežba in zabaven program so več kot samo zadovoljili obiskovalce.
Prireditev je v popolnosti dosegla svoj namen. Namenjena je bila domačinom in gostom od drugod in prav to se je zgodilo. Precej je bilo vaščanov, prav sosedov. Zadovoljni in dobro razpoloženi smo sledili petju »Vasovalcev« in plesišče napolnili, ko je zaigral »Gorenjski kvintet«. Kot bi trenil so minile štiri ure v lepem razpoloženju.Pri nastopu so se menjavali godci in pevci z zabavnim programom, kar je bila tokrat pri nas novost. Nazadnje ob polnoči so združeni zapeli in zaigrali zadnjo vižo. Plesalci so obstali v krogu ob plesišču, zapeli in » pritegnili » k petju še ostale obiskovalce. Zares je bil to enkraten večer. Ljudje se kar niso mogli raziti. Pevci in muzikantje so še dolgo pri mizi lahno peli in igrali, kot bi peli sebi, svojim in nam.Zares enkratno doživetje, povsem drugačno od veselice.
Načrtovani program je dosegel svoj namen in pokazal, da se da ponuditi ljudem tudi kaj drugačnega samo, če je volja za to. Čeprav živimo »na kmetih« ne moremo in ne smemo biti z vsem kar počez zadovoljni.

Kritična ocena : Pri pripravi smo menili, da mora biti program dogovorjen in napisan. Pri nas je že skoraj ustaljena praksa, tudi pri drugih prireditvah, da se po mnenju posameznikov, prireditev lahko odvija kar tako, brez napisanega poteka. Pokazalo se je že med programom, da je to pomanjkljivost.
Prireditev je začel povezovalec pri muzikantih, z izrazi izven sklopa prireditve in še enkrat z neumestnimi pozivi za ples, oziroma predstavitev. Nagovor člana pevcev je bil neprimeren, nespreten. Nepovezano se je odvijalo nastopanje. Glasba na tem malem prostoru je bila preglasna in skoraj bi se vse sprevrglo v navadno veselico, kar pa bi bilo v nasprotju z namenom prireditve. Po mojem posredovanju je bilo malo »hude krvi«. Prireditev je v nadaljevanju potekala tako, kakor sem zgoraj opisal.Obiskovalci niso ničesar opazili. Sem prepričan, da bo iz tega vsak udeleženi svoj poduk potegnil.
Zapisal sem dva pogleda na dogodek. Župan Pfajfar se je težko odločil za skromen prispevek in da je podprl prireditev.Če bo te moje vrstice pozorno prebral, mu bo odločitev drugič lažja in bo v bodoče tako prireditev izdatno podprl. Ne samo pripravljalci, tudi občani mu bodo hvaležni. Ta prireditev je dokaz več, da domačini lahko pripravimo program zabave za ljudi, da smo sposobni in delavni, pripravljeni delati tudi za skromno malico, za pozornost, za hvaležnost. Tuji izvajalci se brez honorarja še dogovarjat ne pridejo.
Pametno in preudarno vložena sredstva se obrestujejo in povrnejo na tak ali drugačen način.

Selo 30.7.2002

Pavel Bešter

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.