Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Materinski dan
Breznica, 28. marec 2004

V naročju zemlje je toliko čudes, ki kar kličejo, da jih odkrijemo, pa jih velikokrat ne vidimo. Naše življenje obdajajo čuda, ki hočejo razveseliti naše srce. Eno največjih čudes so naše mame. Vse so bogate, ker imajo rade otroke. Nobena ni revna, ni grda, ni stara. Ljubezen je njihova največja radost. Imajo tri pare oči… En par, da vidijo skoz zaprta vrata. Drug par, da vidijo nazaj… in en par spredaj, da vidijo otroka, ko ga kaj polomi in mu brez besed povedo: »Nič hudega, saj te imam rada.«

28. marca so otroci žirovniškega oddelka Glasbene šole Jesenice in otroci Dramske skupine Julke Dolžan z Breznice pripravili darilo za vse mamice in mame v obliki glasbeno – igrane prireditve. Rdeča nit predstave je bila prebujajoča se pomlad in veselje, ki ga čutimo ljudje, živali in rastline, ko skopni še zadnji sneg, ko travnik ozeleni in ko sončni žarki prebudijo prve cvetlice:

«Malce res sem še zaspana,
A zelena je poljana,
Veter boža nežne trave,
Pno se ptičice v višave.
Muren pa, tako se zdi,
Kar naprej drnjoha spi.
Brž mu zvonček pocingljaj,
Jaz pa mu zatrobim zdaj!
Velik hrup ga prebudi.
Glej, že mane si oči!«

Ko zapojejo in zadonijo vesele, radostne melodije pomladi, ki nas predramijo in povabijo, da jim prisluhnemo z vsem bitjem. Prav tako kot so zazvenele pesmi učencev glasbene šole pod skrbnim mentorstvom učiteljev: Elizabete Demšar Zupan, Alenke Jeraša, Slavka Crnkoviča in Jerneja Smoleja.

Tudi narava je mati. Kako lepo zna poskrbeti za nas, svoje otroke. Samo oči in srce moramo odpreti, pogledati darove s katerimi nas razveseljuje: rože, drevesa, vodo, ptice, soljudi,… in vselej bomo videli več, vsak dan bomo odkrili nove stvari. Kako pozorni znajo biti otroci do nje nam povedo njihove čuteče misli v katerih ljubezen do mame primerjajo z opažanji iz narave: «Moja mama je kot visoko sadno drevo, ker je visoka, močna in velika. Moja mama je kot jutro, ker je svetla kot vzhajajoče sonce. Moja mama je kot mango, ker je sladka in okusna. Moja mama je kot grom, ker se včasih jezi name. Moja mama je kot naslanjač, mehka in topla.«

Veseli smo bili, da so nas mame tako množično obiskale in tako srčno sprejele naše darilo. Naj se zahvalimo še Petri Kržan za prijeten izbor povezovalnih pesmi in mamici Meti Čuk iz OŠ Žirovnica, ki je skupaj s svojimi učenci na odru pričarala pomladno vzdušje s številnimi pisanimi rožicami.


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.