Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 
15. let delovanja moškega noneta »Vasovalci«

Ta leta so bliskovito minila in čas je, da se ob taki obletnici ozremo nazaj in na kratko pregledamo prehojeno pot. Naš začetek je bil plod spleta okoliščin in prijateljevanja fantov izpod Stola, ki so v petju in druženju videli tudi nekaj več kot le pesem za svojo dušo in srce. Pesem je namreč v Slovencu zakoreninjena in ko se enkrat prebudi, jo je potrebno deliti z drugimi. Po dobrem letu vaj so prišli prvi nastopi, ki so dali nov ideal in vzpodbudo za delo. Iz leta v leto se je širil repertoar in bilo je tudi nekaj zamenjav v vrstah našega noneta. Najbolj tragično je bilo leto 2001, ko nas je po težki bolezni zapustil dolgoletni pevec in prijatelj Marjan Legat in mogoče nam je tudi njegova smrt zadala cilj, ki ga uresničujemo tudi sedaj in ga bomo v prihodnjih letih.

V teh letih smo opravili približno 1000 vaj in 500 nastopov v Sloveniji in tujini. Pot nas je vodila v zamejsko Koroško, Kanalsko dolino in Furlanijo. Nato smo se odpravili nekajkrat na Češko in v Nemčijo pa zopet v Avstrijo in Italijo. Svojo 10. obletnico smo kronali z izdajo zgoščenke in kasete z naslovom »Lepa roža«. Udeležili smo se tudi svetovnega srečanja pevskih zborov v Veliki Britaniji v mestu Langollen (Walles) in naslednje leto nastopili na Dunaju v ciklu adventnih prireditev. Ocene naših nastopov so bile zelo pohvalne, vendar smo se kasneje odločili, da nam mnogo več pomeni petje, ki razveseljuje ljudi ob raznih prireditvah in slavjih doma.

Pred 11. leti smo pričeli organizirati Martinove večere v domači dvorani na Breznici. Letošnji večer je bil hkrati 15. obletnica našega delovanja. To pa ni edina prireditev, ki jo s svojim delom in sodelovanjem naših žena in prijateljev organiziramo doma. Vsako drugo leto smo prirejali božično novoletni koncert. V mesecu aprilu smo že 5. leto organizirali Markov S´m?n v Prešernovi Vrbi. To je kulturno etnološka prireditev, ki pod lipo v Vrbi in na oder pri cerkvi sv. Marka pripelje zbore in pevske sestave iz cele Slovenije in tudi iz zamejstva. Letošnja prireditev je bila posebno slovesna, saj je Slovenija takrat vstopala kot nova članica v EU. Na stojnicah se vedno predstavi stara slovenska obrt, ročna dela in ljudska umetnost. Organizacija zahteva, da že po novem letu pričnemo s pripravljalnimi deli (vabila pevskim skupinam, medijska predstavitev, ureditev prireditvenega prostora s pokritim odrom, priprava stojnic in postavitev šotora). Po končani prireditvi porabimo vsaj en dan (ponedeljek), da uredimo in očistimo prireditveni prostor. Ta kulturna prireditev ni komercialna in zaključni račun se je do sedaj vedno končal z ničlo ali celo s primanjkljajem, ki smo ga nato pokrili s svojimi prej prisluženimi sredstvi.

Tudi v letu 2005 nameravamo organizirati obe prireditvi in sodelovati tako kot do sedaj v kulturnem življenju naše občine in širom naše domovine, pot pa nas bo zagotovo vodila tudi v tuje dežele. Zahvaljujemo se vsem našim bivšim pevcem, umetniškima vodjema, prijatelju in sodelavcu Zdenku Mežku, zvestim poslušalcem, ki radi obiščejo naše prireditve ter našim ženam in družinam. Hvaležni smo za pevsko povabilo v čast sv. Klemenu in pogostitev ter čestitke našega župnika g. Cirila Brgleza. Posebno pa se zahvalimo tudi vsem, ki ste nam izrekli čestitke ob 15. obletnici našega delovanja ustno in pisno. Zahvala tudi občini in kulturnemu društvu, ki sta pozabila na našo obletnico. To nam zopet na poseben način da moči, da bomo ostali to kar smo.

Vsem občanom želimo blagoslovljen Božič in vse dobro v letu 2005.

Vaši Vasovalci


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.