Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Orkanski veter 2004
14. november 2004

Februarja 1984 je močan veter v vaseh pod Stolom povzročil precej škode. Po dvajsetih letih se zgodovina ponavlja. Vetrovno jutro je marsikomu odprlo nov pogled na nebo iz svojega podstrešja.

Zgodaj smo se zbudili tudi gasilci saj nam je nedeljsko jutro pokvarilo piskanje pozivnika, ki je sporočal: "Veter je odkril velik del strehe na osnovni šoli v Žirovnici". Kljub močnemu vetru, ki ni hotel pojenjati, smo se gasilci PGD Zabreznica in PGD Smokuč lotili dela. Najprej smo dvignili vse žaluzije in potem porezali vrvi žaluzij, ki so se odtrgale in razbijale stekla po oknih. Druga ekipa je medtem z deskami pričvrstila streho na telovadnici nad trim kabinetom in garderobami. Nato je sledilo delo na strehi starega dela šole, kjer smo odstranili zvito pločevino in dele ostrešja ter pritrdili, kar se je dalo. Med delom smo bili gasilci privezani, saj je veter še vedno pihal z nezmanjšano močjo. Nekaj gasilcev je šlo iskat tudi del strehe, ki je pristal na dvorišču stanovanjske hiše (glej spodaj), potem pa smo vso pločevino zložili na kup in zvezali. Okoli nevarnega dela smo napeli trakove, enako pa smo zavarovali tudi nagnjen kozolec pri vrtcu. Žal s tega dela nimam slik.

Ko smo gasilci ravno končali delo pri šoli, smo dobili sporočilo, da gori pri nogometnem igrišču v Vrbi. Na srečo je bil ogenj majhen, po hitremu prihodu gasilcev, pa se mi mogel dolgo upirati. Seveda pa je zaskrbljujoče, da si upa nekdo v takšnem vetru kuriti. Smokuški gasilci, so pred tem še podrli na cesto nagnjeno smreko v Žirovnici.

Preventivno smo se zapeljali še skozi Breg in Moste, kjer smo občanu ponudili pomoč pri podrti smreki. Takrat smo dobili sporočilo, da veter odkriva streho pošte v Žirovnici. Žal je bila sila vetra prevelika in odpiranja strehe ni bilo mogoče preprečiti. Gasilci smo zaprli cesto in odstranili padle dele ostrešja in kritine, s pomočjo dvigala Elektro Žirovnica pa tudi kritino, katero bi lahko odneslo na telefonske in električne kable. Cesta je bila zaradi nevarnosti trganja ostalih delov strehe zaprta do ponedeljka zjutraj, ko je veter ponehal.

Seveda pa gasilci nismo bili edini, ki smo imeli delo. Kot lahko vidite tudi iz spodnjih slik, je veter svojo moč med drugim sprostil tudi na Pohorjevem kozolcu in železniškem nadstrešku.

Zahvalil bi se rad Alešu Jekovcu za njegovi sliki, predvsem pa Mirku Kunšiču za fenomenalne posnetke leteče strehe, ki jih drugače lahko vidite samo še ob divjanju kakšnega orkana v Ameriki.

foto: Mirko Kunšič
streha na šoli po opravljenem delu gasilcev
streha železniškega nadstreška
Poharjev kozolec
streha na Pošti
         
foto: Aleš Jekovec
Deli šolske strehe na dvorišču domače hiše.
         
foto: moja malenkost z mobitelom      
 
požar v Vrbi   Začetno stanje kmalu po prihodu gasilcev Petnajst minut kasneje  
         
Ko se je veter malce polegel, smo poskusili odstraniti del kritine, ki je grozil, da bo padel na električne in telefonske kable. Pri tem nam je pomagal Elektro Žirovnica. Kritino smo privezali, da smo jo lahko potegnili iz varne razdalje. Iz prejšnje slike je lepo razvidno, da je bilo brezvetrje in je kritina padala proti tlom. V naslednji sekundi sta že spuščala zmaja. Končno stanje, ko so bili odstranjeni vsi dosegljivi potencialni NLP-ji.

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.