Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta::  

Medko sladkosnedko z miškami

Prednovoletno gostovanje Otroške dramske skupine Julke Dolžan z Dedkom Mrazom po Gornjesavski dolini (od 20.12. – 24.12. 2004)

Sem medvedek, rjavi medko,
pravijo mi Sladkosnedko,
silno rad imam sladice:
štruklje, lizike, potice,
palačinke z marmelado,
lešnikovo čokolado,
torte, krofe, sladke ježke,
med, bonbončke, ah nebeške!
Če debele so, ne tanke,
všeč so mi napolitanke.
Vnet za sladke sem dobrote,
hrustam kar naprej piškote,
a ne branim se, seveda,
smetane in sladoleda.
Kar je sladko, golta Medko,
kosmatinček Sladkosnedko.

S to pesmico je v prednovoletnem času medvedek skupaj z lisico, zajčkom, veverico in miškami razveseljeval cicibane v vrtcih po Gornjesavski dolini. Razigrani kosmatinec v vlogi Primoža Koširja je bil res prepričljiv saj so se otroci neverjetno vživeli v njegovo vlogo sladkosnedega medveda, ki mu je moral dr. Repko (Valentina Gnamuš), kljub svarilom veverice (Luka Baloh) zaradi prevelike količine pojedenih sladkarij izpuliti velik gnil zob. Ko pa mu je zvita lisica Sabina Jakupovič hotela ukrasti palačinke in z njimi pobegniti, pa so mu jo otroci celo pomagali ujeti.

Za prihod Dedka Mraza so poskrbele prikupne , nenehno lačne, nagajive, prepirljive miške Sivka (Ema Šiler), Repka (Eva Pongrac) , Zobka (Anja Baloh), Miša (Nina Štular) in Rozi (Nina Čuk) ter miškolina Maks (Blaž Beguš) in Bonzo (Matija Bozovičar). S svojo igrivostjo so oživele nogice in rokice še tako majhnega in bojazljivega »vrtičkarja«:

Me smo miške nagajive,
prepirljive, ljubeznive,
se bojimo krempljev mačka,
nič nežna ni njegova tačka.

Bonzo pa je naš mišon,
Dober vid ima in vonj,
Išče sir, za mački opreza
Kot veleva mu bonton.

Mačku pa zdaj ni za miši
Kar se že od daleč sliši!
Cvili, mijavka in zavija,
Da je prava histerija.

Rad bi osvojil mucko mlado
In priredil ji parado
Miškam bo trda predla spet
Saj mladih muckov bo 10.

Me smo miške nagajive,
Bojazljive, trdožive,
Rade glodale bi sir,
Pred mački pa imele mir.

S prihodom dobrega moža z darili je navdušenje doseglo svoj vrhunec. Otroci so mu zaupali svoje želje, ga prosili naj jih obišče na treningu košarke, naj potrka na njihovo okno, ko bo šel mimo, … mu zapeli številne pesmice, ga cukali za brado, da so se prepričali, če je res »ta prav«,… in mu pokazali kako lepo so okrasili svoje razrede, pospravili omare z igračami, … V vlogi Dedka Mraza je potoval g. Slavko Smolej.

Pravljice je spremljala glasba (prečna flavta – Špela Pirc, čelo – Tanja Ovsenek, violina – Anita Gnamuš), ki jo je napisal Simon Gnamuš, igrice pa sta pripravili mentorici Sonja Gnamuš in Natalija Štular. Silvo Kokalj je avtor pesmice o miškah.

Gostovanje oz. turnejo Dedka Mraza je omogočilo Društvo prijateljev mladine Jesenice, ki se mu zahvaljujemo za prijetno in korektno sodelovanje.

Natalija Štular

 

 

Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.