Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 
Markov SeMeNj - Vrba 2005

Moški nonet Vasovalci smo tudi letos, v sodelovanju z občino Žirovnica in ob sodelovanju vaščanov Vrbe, že šestič priredili Markov semenj v Vrbi. Ta prireditev tudi letos ni bila samo priložnost za počastitev godu vaškega patrona Sv. Marka in za druženje vaščanov, ampak tudi kulturni dogodek in priložnost za srečanje pevskih skupin iz domovine in iz zamejstva. Kot se za dostojen semenj spodobi, je bilo ob petju, ki predstavlja rdečo nit dogajanja, možno spoznavati tudi stare običaje, obrti in poskusiti domače kulinarične dobrote. Vaški praznik pa je ob tem ostal v okviru domačnosti, ko se beseda zaslužek ni omenjala in ko je le dobra volja bilo plačilo za napore prirediteljev in sodelovanje kraja.

Nedeljsko jutro se je pričelo s sprejemom gostujočih pevskih skupin v Vrbi in se zaključilo s slovesno mašo v čast Sv. Marka. Ker je cerkvica premajhna, da bi sprejela pod streho tolikšno število gosto, je bila tudi tokrat maša na prostem pred cerkvijo. Mašo v čast Sv. Marku je daroval domači župnik, g. Ciril Brglez.

Po maši se je kulturno dogajanje preselilo v sprevodu skupin pod staro vaško lipo v Vrbi, kjer je vsaka od povabljenih pevskih skupin zapela eno pesem. Vsekakor je bilo to najlepše priznanje vasi in vaški lipi, ki stoji sredi vasi še iz predprešernovih časov in okoli katere so se na kamnih sprejemale pomembne odločitve za vas in to na način, ki mu danes rečemo demokratičen. Čeprav ta lipa počasi umira, pa se zdi, kot da jo pesem vsako leto ponovno obudi in ji požene sok po vejah.

Po končanem nastopu pod lipo je bil čas za ogled na stojnicah razstavljenih izdelkov domače obrti in za nakupe. Zanimivo si je bilo ogledati veliko število mojstrov, ki so v živo prikazovali kako nastajajo njihovi izdelki iz lesa, protja,slame, usnja, blaga. voska, papirja, testa, gline…Redko se najde toliko mojstrov na enem mestu.

Seveda pa je bilo tudi časa za okrepčilo pri stojnicah. Ob tem je treba poudariti in pohvaliti tudi sodelovanje in pomoč bližnjih domačij, ki odstopijo zemljišča, omogočijo odprtje poti za sprehajanje obiskovalcev sem in tja po Vrbi, predvsem pa vaščanke, ki pomagajo pogostiti pevske skupine in poslušalce pod lipo. Za pravo podobo smenja so pripomogli tudi konjeniki KK Stol, ki so pripeljali s spremstvom jahačev zjutraj g. župnika Brgleza in prihajali tudi čez dan na konjih. Skratka ob tem dogodku zaživi vsa vas Vrba.

Kulturno dogajanje se je nato preselilo na lepo pripravljen prireditveni prostor pred cerkvijo Sv. Marka. Tam se je najprej predstavilo KD Možnar iz Koroške Bele. Prikazali so kako so včasih fantje na vasi ob praznikih streljali z možnarji in kako se možnar napolni.Otroška igralska skupina Julke Dolžan se je predstavila z glasbeno igralsko točko Triglavske pravljice, nato pa so na vrsto prišli tamburaši:
Mladinska tamburaška skupina Kašarji – Breznica Žirovnica
Šentjanški tamburaši SPD Šentjanž - iz Roža v Avstriji
in Tamburaška skupina Kašarji – Breznica Žirovnica.

Po pozdravnem govoru župana občine Žirovnica in županje iz Bistrice v Rožu in strelu iz možnarjev se je začel koncert pevskih skupin.

Nastopili so:
Mešani pevski zbor Anton Volk - Breznice Žirovnica
Posavski oktet –Brestanica
Mešani pevski zbor Odmev – Bled
Vokalna skupina Vedrina – Naklo
Mešana vokalna skupina Triglavski zvonovi – Dovje Mojstrana
Mešan pevska skupina Dr. France Prešeren – Breznica Žirovnica
Ženska vokalna skupina solzice – Brežice
Mešani pevski zbor Vox Carniolus – Jesenice
Oktet Suha – Pliberk Avstrija
Mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej – Števerjan Italija
Moški nonet Vasovalci – Breznica Žirovnica

Po četrti uri pa je tako kot se za semenj spodobi domače melodije zaigral Gorenjski kvintet v katerega sestavu sta dva Vasovalca in obiskovalci so si v mrzlem vremenu ogreli pete.

V epilog Markovemu semnju bi kazalo zapisati, da je to verjetno ena tistih prireditev, ki kaže obraz in dušo naših krajev svetu v najbolj pristni obliki, ki jo je še možno pokazati. Zato je ta prireditev enkratna in je, četudi v skromni materialni zasnovi, neprimerljiva z drugimi zabavnimi prireditvami in veselicami v naši občini in v širši okolici. Upati je samo, da bo Markov semenj, kot edinstven kulturni dogodek živel dalje z vasjo tudi še takrat, ko se bomo prireditelji, ki smo doslej nosili največje breme organizacije utrudili in umaknili. Upamo in verjamemo, da bo do te vaške, a obenem mednarodne prireditve, zavzela pozitivno stališče tudi država, saj drugih in boljših kulturnih prireditev, ki bi širile glas o naših krajih tudi čez državne meje, pač ni.

PESEM NE POZNA MEJA moški nonet Vasovalci

 

Reportažo si lahko ogledate tukaj >>>

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.