Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Čebelarski turizem v Žirovnici
Vanja Resman

Čebelarstvo ima v Žirovnici že zelo dolgo tradicijo, zato imamo tudi veliko čebelarskega za predstaviti in pokazati obiskovalcem, katerih se vsako leto vedno več odloča za obisk.

V letu 2006 smo do jeseni gostili že več kot 1000 obiskovalcev, ki so k nam prišli iz vseh koncev sveta: Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske in vseh koncev Slovenije. Pri nas jim je bilo zelo všeč in so odšli s prijetnimi spomini na vasi pod Stolom. Veliko čebelarjev se za obisk pri nas odloča tudi z namenom preživeti dan z Boštjanom Nočem, predsednikom Čebelarske zveze zgornje Gorenjske in podpredsednikom Čebelarske zveze Slovenije in od njega izvedeti čim več čebelarskega. Prav on je bil tudi pobudnik obnov Janševega čebelnjaka in Plemenilne postaje Anton Janša Zelenica.

Obiskovalci se v večini odločijo za celodnevne izlete, ki trajajo od jutra do večera. Ponavadi pričnemo z ogledom čebelarskega muzeja v Radovljici, nadaljujemo pa z ogledom Janševega čebelnjaka in spominske plošče na Breznici. Vedno organiziramo tudi ogled čebelarstva Boštjan in Anton Noč in ogled drugih žirovniških čebelarstev in ogled Plemenilne postaje Kranjska čebela Završnica. V kolikor gre za manjše skupine in po vnaprejšnjem dogovoru obiščemo tudi Plemenilno postajo Anton Janša Zelenica s pripadajočim Izobraževalno vzrejnim centrom Zelenica. Vsakokrat v izlet vključimo tudi ogled drugih žirovniških kulturnih in naravnih znamenitosti, največkrat Čopove hiše z multivizijo, Elektrarne Moste in doline Završnice. Skupinam organiziramo tudi kosilo v vaških gostilnah. Tukaj velja poudariti, da smo goste zagotovili vsem gostincem v Občini, a smo ob tem naleteli na žalosten odziv gostincev, ki se obnašajo, kot da jim je vseeno ali jim goste pripelješ ali ne. Želimo si, da bi v prihodnje sodelovali vsaj z enim gostincem, ki bo pokazal zanimanje, s katerim bi pripravili dodatni animacijski program in posebno hrano, saj gostje pri nas pogrešajo tradicionalno »kašarsko »hrano, po kateri bi si še bolj zapomnili naše kraje.

Določen delež obiskovalcev predstavljajo tudi tečajniki, ki se izobražujejo na Izobraževalno vzrejnem centru, saj tečaji trajajo več dni. Z Boštjanom sva se še posebej zavzemala za to, da tečaji potekajo več dni skupaj in ne v razmakih, saj se tečajniki potem odločajo tudi za ogled znamenitosti občine.

Glede na majhen odstotek populacije, ki se ukvarja s čebelarstvom po svetu in v Sloveniji in glede na obseg vseh obiskovalcev v Občini ugotavljam, da je za občinski turizem čebelarski turizem primaren in najpomembnejši. Pojavlja pa se že problem vodenje, saj je v bodoče potrebno poleg mene zagotoviti še enega čebelarsko podkovanega vodnika, saj je izvedeti čim več o čebelarstvu v tem kraju bistveno za obiskovalce., in predstavitev okolice le postranskega pomena.

Želimo si, da bi s tako množičnim obiskom nadaljevali tudi v prihodnjem in vseh naslednjih letih, in verjamem, da nam bo uspelo, saj se že sedaj najavljajo skupine za naslednje leto.

Resman Vanja


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.