Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Pisatelj Drago Jančar v Žirovnici
Dušan Konte

 

V četrtek 16. februarja smo prebivalci občine Žirovnica v Čopovi hiši doživeli izjemen kulturni dogodek . Kulturni forum in podmladek občinskega odbora Slovenske demokratske stranke je v goste povabil enega izmed najboljših slovenskih pisateljev današnjega časa, Draga Jančarja dobitnika številnih književnih nagrad.

Na svojo pisateljsko pot se je Drago Jančar podal v začetku sedemdesetih let s svojo prvo samostojno knjigo kratke proze Romanje gospoda Houzvicke, ki je izšla leta 1971. Tri leta zatem je izšel že kratki roman Petintrideset stopinj. V zbirki njegovih del najdemo novelistične zbirke Smrt pri Mariji Snežni, romane Galjot, Severni sij, Pogled angela, Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit in zadnji, ki je izšel leta 2004, Človek ki je pogledal v tolmun. Je pisec dram med njimi naj naštejem vsaj tri – Zalezujoč Godota, Veliki briljantni valček in zadnja, napisana leta 2004, je Severni sij.

Jančarjeva pripovedna proza govori o sporih posameznika z aktualnim družbenim okoljem. Sem spada kratki roman Petintrideset stopinj. V alergični zgodovinski perspektivi pripoveduje o tragičnem spopadu med individualno človeško eksistenco in kaosom objektivnega sveta. Zadnji roman; Človek, ki je pogledal v tolmun se v kratkih samostojnih zgodbah dotakne aktualnega vsakdana v katerega smo vpeti vsi, toda velikokrat ga prezremo v vrtincu vsakdana. Ena takih zgodb govori o novih slovenskih bogataših, ki so na takšen ali drugačen način prišli do bogastva. Na njihovih zabavah se nemalokrat kroji usoda podjetij, sami pa se imajo za najbolj strokovno podkovane in poklicane za ocenjevanje in kritiko kulturnih del.

Pisatelj Drago Jančar je eden izmed najvidnejših sodobnih slovenskih ustvarjalcev, kar nam povedo številne nagrade. Res jih je veliko, zato naj omenim samo nekatere. Je med drugim dvakratni dobitnik Delove nagrade Kersnik z romana Katarina, pav in jezuit ter Zvenenje v glavi. Leta 1993 je dobil Prešernovo nagrado. Decembra 2005 pa je prejel še avstrijski križ za znanost in umetnost 1. razreda za njegov prispevek pri iskanju in poglobitvi evropske in srednjeevropske identitete.

Večer z Dragom Jančarjem se je odvijal v prijetnem vzdušju Čopove hiše, ki je več kot primerna za tovrstna srečanja. Za dobrodošlico je pisatelju in nam obiskovalcem, ki smo hišo zapolnili do zadnjega kotička, zapel domači pevski nonet Vasovalci. Po uvodnem pozdravu je pisatelj Drago Jančar prebral eno svojih številnih novel, ki ima vse karakteristike njegovega pisanja, torej tankočutnost za podrobnosti in smisel za opazovanje pri opisovanju njegovih likov. Nato se je razvnelo spontano in živahno kramljanje v pravem pomenu besede in je zaobseglo tako književne kot domoljubne in aktualne teme.

Čas je kar prehitro minil in po uvodnem delu smo se vsi skupaj zbrali še okrog velike Čopove mize, kjer smo si privoščili zaseko, domače peciv raznih vrst, zraven so seveda sodili tudi jabolčni krhlji. Dušo pa smo si privezali z domačim vinom.

Ob odhodu je g, Drago Jančar obljubil, da bo še kdaj prav rad naš gost in držali ga bomo za besedo.

 

Dušan Konte


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.