Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Da se resnica prav spozna, je treba slišati obe plati zvona
Ivana H. Faletič

Tako nekako so rekli v starih časih modri ljudje. V naši občini imajo ljudje običajno priložnost slišati le eno plat, ki pa ni vedno enaka drugi. To drugo bi rada razložila vsem, ki jim je mar za dobro občine in predvsem občanov.

Že kot predsednica Vaškega odbora Žirovnica sem se vedno borila za občane in nikoli za svojo dobrobit. Znano je, da nisem nikogaršnji človek, da vedno delam po svoji vesti in da se ne dam vkalupiti, kaj šele kupiti. Seveda to ni dobro za današnji čas, kjer velja načelo, da moraš tudi v svojih prepričanjih in svetovnem nazoru vedno slediti svojemu vodniku oziroma nadrejenemu. In prav to se dogaja tudi v Žirovnici. In to sem doživela tudi na svoji koži.

In zgodil se mi je predsednik občinskega odbora SDS Žirovnica; najprej kot zagnan fant, ki si želi sprememb v rodni občini, ki bi rad spremenil tok slabega vodenja vsakršne politike in, ki je eden redkih idealistov, ki so še ostali, nato pa kot izjemno prebrisan, zvit in celo pokvarjen falot. Seveda nisem imela v začetku prav nobenega razloga, da mu ne bi verjela in mu pomagala, kar sem mu pač mogla. To so bili razni nasveti, bili so članki, bila so razna lektoriranja, seveda vse za isti cilj – dobrobit občine. Tako daleč je šlo to sodelovanje, da me je nagovoril za članstvo v izvršilnem odboru in kandidiranje na svetniški listi. Danes vem, da ni bila iskrena ponudba, ampak le poslušnost do njegovih šefov in seveda sledenje zakonu, ki zahteva t.i. ženske kvote. In bila sem primeren »objekt«, za prvo trojico na kandidatni listi in del skrbno načrtovane »akcije«.

Na tak način je pridobil še tri izobražence, ki so mu šli še pred mano na limanice v dobri veri, da so njegove prošnje po pomoči in nato letošnjo pomlad še ponudbe za kandidiranje na svetniški kandidatni listi, eden pa za županskega kandidata, iskrene, kajti v njegovem imenu so mu pripravljali razna gradiva, vloge, amandmaje in pripombe za seje občinskega sveta zdaj že iztekajočega se mandata. Je pa le delal in še dela samo za to, da vodi stranko enega, da ima poslušen in servilen izvršilni odbor, kjer bo le njegova beseda kaj veljala, »ostali pa delajte, kar vam zapovem«.

Na tak način se je dal tudi vnovič izvoliti za predsednika Občinskega odbora SDS Žirovnica, kajti takrat še nismo bili tako pozorni na njegovo nastopaštvo in primitivno samozavest. Zato mu je tako dolgo uspevalo, čeprav je svojo dvojno moralo kazal vsakokrat, ko smo se kot člani izvršilnega odbora redno sestajali, saj smo vedeli, koliko dela nas čaka v predvolilnem obdobju; sam pa se je kar nekako izmikal dolžnostim in pripravi gradiva in vseskozi poudarjal, da je le on najbolj prepoznaven član stranke, kar pomeni, da mora vsekakor biti na vrhu svetniške kandidatne liste. Nikoli pa se ni samokritično vprašal, ali bo sposoben sam pripravljati gradiva, pripombe, amandmaje za seje občinskega sveta, saj jih že doslej ni in smo mu jih pripravljali mi štirje. Gradivo je bilo namreč vedno pripravljeno kakovostno, on pa ga na seji še predstaviti ni znal, ker ga pač ni sam pripravljal in ga ni niti razumel. Za naslednji mandat je seveda tudi računal, da mu bomo mi prav vse postorili in kot člani izvršilnega odbora bomo celo dolžni to pripravljati, sam bo pa spet sedel na tujih lovorikah. Tako se je zgodilo tudi to poletje, kajti še preden smo se sploh zavedli njegove pokvarjene igre, smo mu pripravili skoraj vse volilno gradivo, od volilnega programa, do predstavitve županskega kandidata, do gradiva za časopis, skratka vse. Ko so se nam začele odpirati oči, je bilo za učinkovito ukrepanje že zdavnaj prepozno in smo vztrajali v tej združbi le za zunanji mir in v dobro volilnega rezultata stranke. Dno pa je izbilo zasedanje občinske kandidacijske konference. Pripravil si je takšno volilno telo, ki je zavrnilo že prej na svetu stranke v Ljubljani potrjeno svetniško kandidatno listo in nas proglasilo za zdraharje in povzpetnike. Zakaj? Zato, ker po tajnih volitvah o vrstnem redu kandidatne liste za občinske svetnike in nato odločitvi občinskega izvršilnega odbora SDS ni bil na enem od prvih dveh (verjetno izvoljivih) mest na kandidatni listi. Zato pa se je po njegovi meri pri skrbno izbranih članih stranke proglasil za »kalimera«, tistega piščančka, ki se mu vedno godi krivica. In nadaljeval je s svojo resnico predvsem pri mladih…

Kdo je koga ščuval, ne vem, vem pa, da me je globoko razočaral, pripeljal stranko v občini v prepad, iz katerega se ne bo takoj pobrala. Prepričana sem, da različna mnenja, sicer podobno mislečih, stranko ali kakršnokoli združbo le žlahtnijo in bogatijo, v našem primeru pa so jo razklala. S svojim natolcevanjem nam je omadeževal ugled in oskrunil dobro ime in ne želim, da prevlada mnenje, da smo bili mi tisti prevratniki, ki smo stranko razklali, ampak smo jo hoteli s svojim prispevkom in če hočete tudi s svojim znanjem obogatiti in jo napraviti še bolj prepoznavno. Pa so prevladali prav osebni interesi, želja po oblasti, časti in denarju, ki niso v okras vodilnim kadrom kjerkoli. Jaz njih dojemam tako, da morajo biti vzgled ostalim, pa ne v iskanju avtonomne oblasti, žeje po časti in nabiranju sejnin.

Očital nam je tudi, da ne hodimo na razne shode in srečanja. Za sebe trdim, da nisem nikogaršnje trobilo, ki bi moralo hoditi od vrat do vrat in prepričevati ljudi, da je samo moja resnica edina prava, kar se dogaja prav zdaj.

Tako je s prvotne štirinajstčlanske kandidatne liste odšlo kar deset ljudi, po mojem prepričanju prav tisti, ki so se v svojem življenju najbolj izkazali s prostovoljnim in brezplačnim delom na različnih področjih v lokalnem okolju. Županskega kandidata, ki se je po prvotnem odstopu, navkljub vsej grdobiji, vendarle odločil kandidirati, pa so posadili na zanj žaljivo sedmo mesto, kjer nima nobene možnosti za izvolitev in vpliv na bodočo občinsko politiko, razen seveda v primeru, če bo postal župan. Kdo je pri tem imel glavno besedo, ali morda bodoči novi poslanec, ali zgoraj opisani fant, ali tudi botri v Ljubljani, ne vem, vtis pa imam, da so ga, tako kot prej nas, še zadnjič izkoristili za lepo in verodostojno fasado in se predvsem hvalijo z njegovim delom.

Spoštovane občanke in občani, tako ste izvedeli tudi našo plat zvona, presojo pa prepuščamo vam.

V imenu bivših članov
Izvršilnega odbora OO SDS Žirovnica
Ivana H. Faletič


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.