Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Koncert ob 15. letnici Mešane prevske sukpine Dr. France Prešeren
Breznica, 8. junij 2007

Člani mešane pevske skupine »Dr. France Prešeren« iz Žirovnice, smo s petkovim koncertom, pred polno dvorano zaokrožili 15 let ljubiteljskega petja. Ta doba zajema veliko lepih trenutkov, dobre volje, vztrajnosti in odrekanj, ki pa so na koncu poplačani z rezultati in prepoznavnostjo skupine v domačem in tujem kulturnem prostoru. IRENA KOSMAČ, umetniška vodja skupine vseh petnajst let, je zaslužna, da se skupina uvršča v sam vrh slovenske pevske dejavnosti. S svojo zagnanostjo, kritičnostjo in idejami prispeva, da se skupina s pestrim pevskim sporedom predstavlja številnim poslušalcem.

Začelo nas je osem. Ledino smo januarja 1992 zaorali, Viktor Košir, Stane Jauh, Tone Špendov, Franc Legat, Frančiška Legat, Polona Zidarevič, Irena Kosmač in Jerneja Stres. Do konca junija 1992 smo opravili 40 vaj in že 5 nastopov. Pri vsaki skupini pa je tako, da eni pevci odidejo drugi pridejo. Tako so v naši skupini prepevali še Stane Dolžan, Majda Zupan in Borut Trebše.

Danes nas je enajst. Tako smo na petkovem koncertu podelili priznanja članom trenutne zasedbe:

Za 10 let delovanja v Kulturnem društvu dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica:

MARKOVC ALENKA, po poklicu policistka, je k skupini kot sopranistka pristopila pred desetimi leti. Zadnja leta uspešno tematsko povezuje koncerte in priložnostne nastope, za kar smo ji člani skupine še posebej hvaležni. Prepeva še pri mešanem pevskem zboru »Ljubno«.

KOLENC DARJA, po poklicu diplomirana ekonomistka, pri skupini neprekinjeno kot altistka prepeva že polnih deset let. V svoji delovni dobi je Darja poučevala tudi glasbeno vzgojo na Osnovni šoli Žirovnica, zato v naši skupini velja skoraj že geslo, »kadar Irene ni, jo Darja Kolenc nadomesti«.

Za 22 let delovanja v društvu:

ŠPENDOV ANTON, po poklicu inženir strojništva, pri skupini kot tenorist prepeva že od ustanovitve, torej polnih 15 let. Leta 1985 do 1992 je prepeval pri mešanem pevskem zboru France Prešeren, od leta 1990 do 1993 pa bil tudi član noneta »Vasovalci«. Torej skupnega neprekinjenega petja 22 let.

 

Priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti:

BRONASTA GALLUSOVA ZNAČKA-za najmanj 5 let prepevanja

PERNUŠ DARJA, po poklicu kemijska laborantka, je pri skupini začela kot altistka leta 2002. Svojo pevsko pot je začela 1977, ko je do 1979 pela v dekliškem pevskem zboru domačega kulturnega društva. Leta 1994 je pristopila k mešanemu pevskemu zboru »Anton Tomaž Linhart« in vztrajala do 1999 leta. Njena skupna pevska doba sicer znaša 12 let, a ker še nima bronaste Gallusove značke, jo je ob tej priložnosti prejela.

 

SREBRNE GALLUSOVE ZNAČKE-za najmanj 15 let prepevanja

STRES STANE, po poklicu strojni ključavničar, je k skupini kot basist pristopil leta 1998. Pevsko pot je začel orati 1988 leta pri mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren v Žirovnici, se leta 1989 priključil nonetu »Vasovalci« in od leta 1993 do 1998 bil član moškega pevskega zbora »Vintgar«. Nekaj časa je prepeval tudi pri mešanem pevskem zboru »Anton Tomaž Linhart« in moškem zboru »Triglav« Lesce. Danes prepeva samo še v mešani pevski skupini »Dr. France Prešeren«, skupaj pa ima 19 let prepevanja.

STRES JERNEJA, po poklicu kemijska laborantka, pri skupini kot sopranistka prepeva od vsega začetka, torej polnih 15 let. Leta 1986 je pristopila k mešanemu pevskemu zboru dr. France Prešeren in vztrajala do leta 1992, ko je zbor razpadel in so člani ustanovili mešano pevsko skupino »Dr. France Prešeren«. Skupne pevske dobe ima 21 let.

PISEK STANE, po poklicu strojni tehnik, je k skupini kot tenorist pristopil leta 2005. Od leta 1967 do 1969 je bil član moškega zbora Radovljica, leta 1993 pa postal član mešanega pevskega zbora »Anton Tomaž Linhart« Radovljica. Skupna pevska doba znaša 16 let.

 

ZLATA GALLUSOVA ZNAČKA-za najmanj 25 let prepevanja

SAŠA AVSENIK – PISEK, po poklicu profesorica razrednega pouka, je k skupini kot sopranistka pristopila leta 2005, svojo pevsko pot pa je začela orati 1981 leta, v Gimnazijskem pevskem zboru Kranj. Članica mešanega pevskega zbora kulturnega društva Veriga Lesce je postala leta 1982 in vztrajala polnih osem let, istočasno pa eno leto prepevala tudi v dekliškem zboru Pedagoške akademije. Kot zaposlena je pristopila k učiteljskemu ženskemu zboru Bled, v katerem je prepevala 1 leto, prestopila k učiteljskem sekstetu Osnovne šole Lesce in vztrajala 4 leta. Članica mešanega pevskega zbora »Anton Tomaž Linhart« Radovljica je postala leta 1993 in vztraja še danes. Saša je pevka že polnih 26 let.

 

ČASTNI JUBILEJNI ZNAČKI

LUŽNIK STANISLAV, po poklicu strojni tehnik, je leta 1994 kot basist pristopil k mešani pevski skupini »Dr. France Prešeren«. Stane je leta 1974 začel prepevati pri moškem oktetu DPD Svoboda dr. France Prešeren Žirovnica in bil član do leta 1982. Življenje ga je poneslo v Slovenj Gradec, kjer se je istega leta priključil mešanemu pevskemu zboru Slovenj Gradec. Kakor je iz domačega kraja odšel, je tudi tako nazaj prišel in leta 1983 ponovno pristopil k moškemu oktetu in bil član do leta 1991. Istočasno je prepeval v moškem kvartetu KD dr. France Prešeren, od 1990 do 1995 leta. Eno leto je sodeloval tudi v mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren in bil od leta 1988 do 1990 član moškega noneta »Vasovalci«. Stane torej prepeva že polnih 33 let.

NIKOLAJ FERDO BERNARD, po poklicu gozdarski tehnik, je kot tenorist k skupini pristopil 1994 leta. Moški oktet DPD Svoboda dr. France Prešeren je k sodelovanju pevca povabil leta 1978, ki je v njem sodeloval vse do konca delovanja, do leta 1991. Istočasno se je leta 1989 priključil moškemu kvartetu KD dr. France Prešeren, v katerem vztraja še danes. Zadnja štiri leta je vztrajno prepeval tudi v Veteranskem mešanem pevskem zboru OE Jesenice – Radovljica. Njegova pevska doba znaša 29 let.

 

Prejemnica Gallusove listine Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti:

IRENA KOSMAČ, po poklicu učiteljica glasbene vzgoje in zborovskega petja, je za odmevne enkratne dosežke na področju glasbenih dejavnosti na koncertu prejela Gallusovo listino Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Leta 1990 je sprejela mesto zborovodje pri Mešanem zboru »Bilka« iz Bilčovsa v Avstriji, kjer še danes gojijo slovensko pesem. Januarja 1992 je že ustanovila mešani oktet »Dr. France Prešeren«, ki se je do danes razširil na 11 članov in kot mešana pevska skupina »Dr. France Prešeren« žanjejo uspehe tako doma, kot na tekmovanjih v tujini. K sodelovanju pa so jo leta 1996 povabili še pevci iz domače Radovljice, tako je kot prva zborovodkinja začela z vajami pri mešanem pevskem zboru »Ljubno«, ki ga je uspešno vodila do leta 2002. Nadvse ponosna je na svoje tri otroške pevske zbore, ki jih je na »noge« po dolgem premoru nedela postavila prav Irena.

 

Na koncu bi se radi zahvalili vsem, ki nas redno spremljate na naši pevski poti in ste redni gostje na naših koncertih. Pa seveda vsem domačim in prijateljem, ki nas potrpežljivo čakate da pridemo z gostovanj. Še posebej pa:

 • Kulturnemu društvu dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica, ki nam stoji ob strani moralno in finančno

 • Občini Žirovnica; župan g. Pogačar je v kratkem obdobju svojega županovanja že prisluhnil in ugodil prošnjam naše skupine, zato še enkrat hvala za brezplačen prevoz v avstrijski Bad Ischl. G. Pfajfarju pa zahvala velja za vseh osem let tesnega sodelovanja

 • Osnovni šoli Žirovnica; vsa leta nam nudijo prostor za vaje

 • Savske elektrarne PE Moste; g. Koselj Antonu za vse brezplačne prevoze s kombijem

 • JSKD RS za kulturne dejavnosti; za vso finančno podporo

 • DOKA Slovenija opažna tehnologija d.o.o.; za vso finančno podporo

 • 3 GEN d.o.o. Ljubljana; za vso finančno podporo

 • Vulkanizerstvo Pernuš Drago Lesce; za vso finančno podporo

 • Jelka Leben; za tehnično in finančno pomoč skupini

 • Pekarna Pr´Strgarju Zgoša; za vso materialno podporo

 • Lužnik Petru; za nesebično tehnično pomoč pri pripravi in izvedbi naših koncertov

 • Jožu Hausmanu Video studio Bled; redno s kamero prisoten na naših koncertih in že tudi gostovanjih

 


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.