Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Brezniški skavti na sprejemu Luči miru iz Betlehema na Dunaju in v Ljubljani
Sobota, 15. 12. in nedelja, 16. 12. 2007
Slike in besedilo: Aleš Jekovec – stegovodja skavtskega stega Breznica 1

Letos je bila naša skavtinja Monika Žemlja iz Vrbe izbrana za slovensko nosilko plamena Luči miru iz Betlehema. Ta plamen, ki je simbol miru, že od leta 1986 prižgejo v votlini Kristusovega rojstva v Betlehemu in jo malo prinesejo na Dunaj, od koder nato potuje na vse konce Evrope. Že od leta 1991 skavti in skavtinje prinašamo plamen Luči miru iz Betlehema v Slovenijo in poskrbimo, da na božični večer gori v čim več slovenskih domovih.

V soboto, 15.12. 2007, se je slovenska delegacija v zgodnjih jutranjih urah odpravila na Dunaj. Moniki se je na avtobusu, kjer je bilo poleg skavtov in skavtinj tudi nekaj tabornikov, zamejskih in odraslih skavtinj, pridružilo še pet brezniških skavtov in skavtinj. Živahen klepet na avtobus ter zimske radosti na zasneženem Semmeringu in že smo bili na Dunaju. Odpravili smo se v evangeličansko cerkev Gustava Adolfa, kjer je potekalo ekumensko bogoslužje. Pri tem bogoslužju so predstavniki več kot dvajsetih držav iz Evrope ter Združenih držav Ameriki sprejeli plamen Luči miru iz Betlehema, ki ga je letos v Betlehemu prižgala Elizabeta Nemec.

V imenu Slovenije sta plamen sprejela Leon Anžel iz Kamnika ter Monika. Po bogoslužju je sledilo druženje in prepevanje pred cerkvijo, nato pa smo s pesmijo nadaljevali pot do našega avtobusa. Ker je le ta nekoliko zamujal smo mimoidoče zabavali z raznimi bansi. Sledila je vožnja v center Dunaja. Sprehodili smo se skozi božično okrašen Dunaj in si ogledali nekatere največje znamenitosti (opera, parlament, mestna hiša, katedrala svetega Štefana, nismo pa pozabili tudi na sacher torte). Nočna vožnja proti Sloveniji je večinoma minila v prepevanju in tako smo se v zgodnjih jutranjih urah vrnili v Slovenijo.

Vsako leto brezniški skavti odidemo na sprejem Luči miru iz Betlehema v Ljubljano. Tam sprejmemo plamen, ki ga nato naprej ponesemo v našo župnijo, domove v naši občini ter nekatere ustanove v naši občini. Tako smo tudi letos, v nedeljo 16.12. 2007, z vlakom odšli v Ljubljano. Tam je v ljubljanski stolnici nadškof g. Uran daroval sveto mašo, pri kateri sta Monika in Leon prinesla Luč miru iz Betlehema.

Nosilca sta nato Luč miru iz Betlehema ponesla pred ljubljanski magistrat, kjer je potekal uradni sprejem. Po sprejemu so plamen razdelili med ljudi. Več slik z Dunaja ter iz Ljubljane in ostalih sprejemov, si lahko ogledate na spletnih straneh: http://lmb.skavt.net ter http://picasaweb.google.si/ales.jekovec.

Slike in besedilo: Aleš Jekovec – stegovodja skavtskega stega Breznica 1


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.