Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Čebelarsko društvo Anton Janša Breznica tudi v letu 2008 delovno
Konrad Ozebek

Čebelarsko društvo Anton Janša je v Čopovi hiši januarja izpeljalo svoj občni zbor, na katerem smo skupno pregledali in analizirali opravljeno delo v letu 2007. Vsa poročila smo soglasno potrdili ter se istočasno zazrli v prihodnost.

Za tekoče leto smo si zadali kar nekaj nalog, ki jih tukaj na kratko predstavljamo. Ena od akcij, ki je že realizirana s pomočjo ZTK Žirovnica, je razdelitev zloženke » Medena presenečenja« vsem gospodinjstvom v občini. Prav tako je že v teku organiziranje čebelarskega krožka za šolske otroke in tukaj ponovno naprošamo starše in zainteresirane učence, da se nam pridružijo ( mentor G. Stanko Noč). Prav tako je naš namen, da bi se društvo čim večkrat pojavljajo s svojo dejavnostjo v širši javnosti in bomo zato poskušali občasno kaj napisati o naših aktivnostih. V toplejšem poletnem času načrtujemo srečanje vseh čebelarjev in njihovih družinskih članov na družabnem pikniku na plemenilni postaji Kranjska Čebela v dolini Završnice. Že lanskoletna želja članov je bila, da bi za zainteresirano širšo javnost pripravili prikaz točenja medu in morda tudi bolj zahtevno demonstracijo vzreje matic. Upamo, da nam bo letos uspelo to realizirati.

Čebelarsko društvo bo seveda aktivno sodelovalo pri vseh dejavnostih Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske, katere član je in v okviru tega je že 15. marca 2008 predviden skupni obisk 31. državnega seminarja in čebelarske razstave v Celju.

Prav tako se bomo v okviru ČZZG udeležili tudi 6. Vseslovenskega čebelarskega praznika, ki bo potekal 17.maja 2008 v Čebelarskem centru Brdo pri Lukovici.

Leta 2009 bo preteklo 90 let od ustanovitve čebelarskega združenja na Breznici in ta jubilej nameravamo počastiti tudi z izdajo zbornika o zgodovini društva. V ta namen je bil imenovan uredniški odbor, ki bo v letošnjem letu pripravil vse potrebno za pravočasno izdajo tega zbornika.

Seveda pa je osnovna naloga vsakega posameznega čebelarja skrb za njegove čebelje družine. V letošnji zimi je zaskrbljujoče zdravstveno stanje in odmiranje čebeljih družin, pa ne samo pri nas, ampak širše v Evropi in tudi po svetu. Stanje je ponekod že alarmantno.Čebelje družine, ki so zimo preživele so izredno izčrpane in občutljive na negativne vplive okolja. Prav zato o tej priliki naprošamo vse vrtičkarje in sadjarje, naj se strogo držijo navodil za škropljenje sadnega drevja in ostalih rastlin. Pred škropljenjem naj se pokosi cvetoča podrast, škropljenje pa naj se izvaja pozno popoldne ali proti večeru, ko je večina čebel že v panju. Zavedati se moramo, da je brez čebel opraševalk vsako škropljenje zaman.

Naj medi !

Za Čebelarsko društvo A. Janša
Konrad Ozebek


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.