Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Letni koncert MePS Dr. France Prešeren z gosti iz Argentine
Breznica, 20. junij 2008
poslala: Jerneja Stres

V petek, 20 junija smo člani mešane pevske skupine Dr. France Prešeren« pod vodstvom vztrajne Irene Kosmač uspešno »pospravili pod streho« letni koncert, na katerem smo gostili slovenski mešani pevski zbor iz argentinske Mendoze. Ob 15 uri smo goste z županom, g. Leopoldom Pogačarjem, sprejeli v Čopovi hiši v Žirovnici. Županovo prijazno dobrodošlico sta z narečno govorico dopolnila še Marja in Jože z zgodbico o »Župnikovem psu Volkunu« z naslovom Kdo je srnaka snedu. Sledil je ogled multivizije o naših krajih, nad katero so bili gostje izredno navdušeni. Seveda nismo izpustili tudi pokušine medice in ker je za močnim dežjem posijalo sonce, smo se odpravili še v Vrbo, v Prešernovo rojstno hišo. Za pevski sprejem Prešernovih pesmi je poskrbel moški kvintet KD dr. France Prešeren, pod vodstvom Franca Legata. Prijazna oskrbnica jim je ogled hiše popestrila z razlago Prešernove zgodovine, z veseljem pa je odgovorila tudi na vsa zastavljena vprašanja. Sledilo pa je presenečenje za eno izmed pevk mendoškega zbora. Gospa Marica, po domače »Kralova« iz Vrbe, nas je povabila na domač orehovec in »zasko«, saj v mendoškem zboru prepeva daljna sorodnica in srčno si je želela srečanja z njo. Kako prisrčno je bilo snidenje, vemo samo mi prisotni, drugi si lahko samo predstavljate. Domačijo smo zapustili veseli, sproščeni in zadovoljni, Kralovi sorodniki in znanci pa polni lepih vtisov srečanja. Koncert je v župnijski cerkvi na Breznici zazvenel v slogu prijateljstva, ki ga povezuje tako slovenska kot tuja pesem.

Ob tej priložnosti se najlepše zahvaljujem županu, g. Leopoldu Pogačarju, za vso podporo, pomoč in potrpežljivost, predvsem pa za lepe besede, ki so mu privrele na dan po koncertu:

» V petek, 20. junija 2008, je mešana pevska skupina Dr. France Prešeren, z umetniško vodjo Ireno Kosmač priredila že tradicionalni letni koncert. V farni cerkvi na Breznici so člani skupine v prečudovitem ambientu ponovno poskrbeli za izreden kulturni dogodek. Izbor pesmi in njihova interpretacija je mnogo številčno občinstvo za dobro uro in pol poneslo v svet not, prefinjenih zvokov, stran od vsakdanjih skrbi. Piko na i so dodali njihovi novi prijatelji, mešana pevska skupina iz Mendoze v Argentini.

S pomočjo občine in ZTK Žirovnica, je MPS gostila zamejske rojake v naši občini. Po sprejemu župana v Čopovi rojstni hiši, ogledu multivizije, obisku Vrbe in Prešernove rojstne hiše, je bil vrhuinec druženja njihov nastop na koncertu. Poleg domače pesmi so nam pričarali tudi delček Argentinske kulture in tudi etno glasbe ostalih narodov, ki živijo v Argentini. Pozdravni nagovor je imel župan g. Leopold POGAČAR, ki je izpostavil sodelovanje z zamejci po svetu in pomen multikulturne izmenjave, na koncu pa se jim je za udeležbo zahvalil tudi predsednik KD F. Prešeren g. Jože RESMAN.

Za nastop, ves trud in dober vtis, ki so ga člani MPS Dr. France Prešeren naredili na goste iz Argentine in obiskovalce koncerta  župan izreka zahvalo in pohvalo.«

Zahvala pa velja tudi Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, Gorenjskemu muzeju Kranj in oskrbnici Prešernove hiše, Kralovim iz Vrbe, Pekarni Resman z Zgoše, Kulturnemu društvu dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica, Marji in Jožu Jalen, moškemu kvintetu KD dr. France Prešeren, župniku g. Cirilu Berglezu, Ukmar Vojkotu in Jelki Leben. Hvala pa tudi vsem, ki ste v tako velikem številu obiskali koncert in s tem dokazali, da radi poslušate tako našo skupino, kot tudi naše goste.

Več si lahko preberete in pogledate tudi na www.zirovnica.si


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.