Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 

Prešernova proslava na Stolu
8. februar 2008
Boris Madon

8. februarja 2008 se je ob 14. uri v Prešernovi Vrbi začela slovesna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Vendar je malokdo vedel, da se je dobrih tisoč petsto metrov višje že ob 11. uri odvijala krajša slovesnost, posvečena enakemu namenu.

PD Žirovnica je letos na pobudo našega člana in vodnika Toneta Špendova organiziralo 1. Prešernov pohod na Stol in turni smuk. Čas in namen ture se skladata s ciljem. Saj je koča na Stolu poimenovana po našem največjem pesniku Francetu .

Štirje pohodniki in štirje turni smučarji smo prav na vrhu izvedli kratek kulturni program. Ob izvrstnem pevcu Tonetu in glasbeni pedagoginji ga. Katji Pavlič Josifov se je glas Zdravljice s prizanesljivo močjo vetra razlegel prav po »celi deželi Kranjski ». Sledile so še tri recitacije Prešernovih pesmi v izvedbi Toneta, Katje in moje malenkosti ter priložnostni govor Anžeta Feldina, predsednika PD Žirovnica. Lepo je bilo, saj smo imeli izjemen gledališki prostor: predstavljajte si snežno belino, ki se iskri pod modrim nebom in jasen pogled na vasi pod Stolom.

Navzoče občinstvo – Jernej, Stane, Klemen in Jože, ki pa so obenem skrbeli še za oder, rekvizite in fotografijo, je s spontanim aplavzom nagradilo nastopajoče. Prepričani smo, da bo ta spominska tura v bodoče pridobila še kakšnega ljubitelja vsega, kar je naše – slovenske gore in slovenskega pesnika.

Vodja pohoda: Boris Madon


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.