Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren na mednarodnem zborovskem tekmovanju v slovaški Bratislavi
Jerneja Stres

Prešernovci smo se v času od 23. do 26. aprila udeležili 3. mednarodnega zborovskega tekmovanja Slovakia Cantat 2009 v slovaški Bratislavi. Z veseljem smo se odzvali povabilu dr. Milana Kolena, direktorja festivala, ki smo ga prejeli lani po udeležbi na mednarodnem tekmovanju v Riminiju, kjer je gospod zasedal mesto v mednarodni žiriji. Za tekmovanje je bilo razpisanih 16 kategorij, mi smo se prijavili v dve, F1(ljudska pesem a cappella) in H (sakralna glasba a cappella). Registriranih je bilo 55 zborov iz 17 držav (Italije, Estonije, Poljske, Grčije, Bolgarije, Norveške, Madžarske, Rusije, Latvije, Danske, Hrvaške, Finske, Švedske, Češke, Srbije, Romunije, iz Slovenije nas je bilo prijavljenih kar 13), kar je pomenilo skupaj 1500 pevcev.

Že takoj v četrtek zvečer je naša skupina nastopila na otvoritvenem koncertu v Jezuitski cerkvi, kjer se je predstavilo 13 zborov iz Rusije, Danske, Romunije, Srbije, Latvije, Bolgarije, Švedske, Hrvaške, Italije in še trije zbori iz Slovenije. Petek je bil za nas prvi tekmovalni dan in to zgodaj zjutraj, saj smo ob 9.42 uri prvič stopili pred žirijo. Torej, ob 7 uri zajtrk, ob 7.30 pa že telovadba z opevanjem, da smo naše glasove pripravili za tekmovanje v kategoriji »Sakralna glasba a cappella«. V prečudoviti dvorani imenovani Moyzesova sieň so z nami tekmovali še zbor iz Srbije, dva zbora iz Rusije in Češke, zbor iz Finske in Švedske ter zbori iz Slovenije: mešani pevski zbor Carus iz Maribora, dekliški pevski zbor Radost Godovič, mešani pevski zbor Mysterium in mešani pevski zbor Musica viva iz Kranja, akademski pevski zbor Maribor in vokalna skupina Goldinar iz Postojne. Naša skupina je z osvojenimi 19,66 točkami dobila bronasto priznanje.

Pevska trema je malo popustila, že smo hiteli na naslednji nastop udeležencev festivala, v cerkev, imenovana Hudobná sieň Klárisky, popoldan pa zaključili z ogledom mestnih znamenitosti. Sobotno jutro je bilo sončno in toplo. Še zadnje vaje ob 11.30 uri, spet registracija pred dvorano Moyzesova sieň in točno ob 13.54 uri smo zopet stopili na oder ter izvedli program za kategorijo »Ljudska pesem a cappella«. Po oceni žirije, ki so jo sestavljali Doc.Mgr.Jan Maria Dobrodinský, Prof.PaedDr.Jiři Kolář in doc.Ing.Vlastislav Novák iz Češke, iz Slovaške Dr. Milan Kolena in doc.Mgr.Art. Ondrej Šaray, iz Litve Doc.Rolandas Daugela ter Prof. Vytautas Miskinis in iz Polske Prof. Czeslaw Freund, je bil seštevek 23,96 točk, kar je pomenilo srebrno priznanje. Pevci in umetniška vodja Irena Kosmač smo na priznanji zelo ponosni. Hkrati pa smo veseli, da se lahko v tako številni konkurenci mladih in šolanih glasov še vedno držimo nekje v »zlati« sredini.

Na koncu velja še zahvala vsem, ki nam na kakršen koli način pomagate, da naše kraje pod Stolom lahko zastopamo v tujini, še posebej pa Občini Žirovnica in Kulturnemu društvu dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica, ter seveda Savskim elektrarnam PE Moste in podjetju Tela Vital d.o.o. Ljubljana, ki sponzorsko skrbita za naše prevoze.

 

nastop na otvoritvi v Jezuitski cerkvi nastop v cerkvi Hudobná sieň Klárisky nastop na tekmovanju v kategoriji ljudska pesem a cappella
Prešernova ulica sredi Bratislave, pevci stojimo pod spominsko ploščo Dr. Franceta Prešerna, kjer piše da je bil največji slovenski pesnik in avtor državne himne srebrno priznanje
od 20 točk do 24,99 točk
bronasto priznanje
od 15 točk do 19,99 točk

 

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.