O, zlati vek zdaj muzam kašarskim pride

Avtor: 
Bernarda Resman

Gospod župan Leopold Pogačar, s svojim odzivom v Novicah julij 2020 na moj članek v prejšnji številki ste z močjo argumentov presegli samega sebe. Priznam, še mene so prepričali. Za nepotrebno vznemirjanje se vam iskreno opravičujem. Predlagam pa, urednici prepoveste objavljanje mojih prispevkov, da ne bo tako očitno, da Novice niso občinski ampak županov časopis.

Gospod župan Leopold Pogačar! Tudi mene veseli, da vas izredno veseli moje zanimanje za dogajanje v občini, za Vrbo, Prešerna, Anton Janšo, svetovni dan čebel in kulturne spomenike v občini. Opravičujem se, ker vedno znova pozabim, da ste župan in so vam vse te stvari tako rekoč dane v neomejeno razpolaganje in imate z njihovo preteklostjo in prihodnostjo vso pravico ravnati kot svinja z mehom.

Gospod župan, pretiravate z oceno, da se spoznam čisto na vse, od prostorskega planiranja, kulture, financ in še kaj. Za prostorske rešitve ste v primerjavi z menoj profesor. Vi ste že desetletje prej vedeli, da bo na Breznici od vseh možnih variant moteč hrup pred cerkvijo, Plečnikovim spomenikom in mrliškimi vežicami najbolje rešilo krožišče pred cerkvenimi vrati in že pred enim letom ste vedeli, da se bo muzejska kavarnica z apartmaji in socialnim stanovanjem v Vrbi 1 izkazala kot najboljša možna rešitev. Zato so jih občinski svetniki skoraj soglasno sprejeli.
Prepričali ste me, zato bom svoje dopise vnaprej začela pošiljati prostorskim analfabetom v Piranu in Benetkah. Na Tartinijevem in Markovem trgu bi nujno morali zgraditi krožišče in prepotrebna parkirišča.

Tudi glede financ precenjujete moje poznavanje. Nič se ni treba spoznati na finance, samo brati je treba gradiva za občinski svet in obiskovati prireditve v občini, da jih lahko primerjaš.

Samo mimogrede omenim delček tega, kaj sem zasledila v poročilih občine in vaše skrivalnice Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica. Gospodu Legatu za pisanje o kulturi in zgodovini občine s težavo namenjate po par 100 EUR, za kuharsko knjigo z reklamo gostilnam (celo eni iz naše občine), ki jo uredi gospodična Kaja Pogačar, pa dobrih 18.000 EUR. Veseli dnevi v organizaciji Konjeniškega kluba Žirovnica so občino stali od 5 do 12 tisočakov letno (seveda mimo razpisov), veseli dnevi PGD Smokuč pa nič, tudi mimo razpisov. Udeležila sem se vseh, vse čestitke PGD Smokuč za prireditev, ki se po vsebini in obisku lahko primerja z veselimi dnevi v najboljših časih. Novi veseli, oprostite, medeni dnevi konec avgusta pa so občino stali 19 tisočakov, vzeli pa ste jih kar iz postavke »svetovni dan čebel, 20. maj«, za katerega niste dali nič. Tako kot za obeležitev dneva državnosti pod lipo. Oba, svetovni dan čebel in samostojno državo, ste v Gorenjskem glasu predstavili kot najpomembnejša za Slovence.

Glede občinske kulture pa, g. župan, oba veva, da so že včasih pankrte pokopavali za pokopališki zid.

Z nekdanjim bohinjskim županom imata vsaj dve skupni zadevi. Prvo, oba sta me sama povabila k sodelovanju, ker očitno v svoji kadrovski bazi očitno nista imela boljše izbire. Če vas zanima, v časopisih je bil pred kratkim objavljen delček mojih razhajanj z bohinjskim županom, po mnogih letih Računsko sodišče (prijave nisem dala jaz), zahteva vračilo premoženja, ki ji je bilo na silo vzeto, nazaj občini Bohinj. A človek nikoli ni dovolj pameten. Če bi bila še enkrat v Bohinju, ne bi odšla sama brez bogate odpravnine, ker bi mi jo čez čas, ko bi me odpustil, moral dati. Vi pa ste se tudi prenaglili. Če bi še malo počakali, je tudi vam ne bi bilo treba dati, ker bi odšla sama. No, dokumentacija za 1 mio evrov, ki ste jih dobili iz evropskih sredstev, ki sem jo v dogovoru z vami pripravila namesto da bi šla na dopust (in pričakovala pošteno plačilo), pa res ni primerljiva z reklamno-kuharsko knjigo gospodične Pogačarjeve. In drugo, oba imata skupnega sovražnika, samega sebe.

Obljubim, gospod župan, da se bom poboljšala in uradno preselila. In potem bo spet vse lepo in prav, kot pravi naš Prešeren, zlati vek zdaj muzam kašarskim pride.

Pa lepo pozdravite ministra za kulturo, občinske svetnike, izdajatelja občinskega časopisa, predsednika društva upokojencev, čebelarskega in drugih društev in bivšega podžupana.

Bernarda Resman