Žirovnica.com

Trenuten čas: 4. junij 2020, 19:50

Vsi časi so UTC + 1 ura [ ]
Objavi novo temo Odgovor na temo  [ 20 objav ]  Skok na stran Nazaj  1, 2
Avtor Sporočilo
ObjavaObjavljeno: 17. marec 2006, 23:34 
Odsotni

Registriran: 17. marec 2006, 23:22
Objave: 1
Pozdravljeni
Nisem tekoče spremljal te razprave, vendar se mi zdi, da je še vedno aktualna, čeprav je pust že mimo in smo že daleč v postnem času. V zvezi z debato o koncertu Slovenskega okteta bi dodal, da me organizacija in izvedba te izredne kulturne prireditve, potem pa še kasnejši odmevi in slikanje njene podobe v javnosti, spominjajo na misel iz članka Zdenka Mežka v zadnjih Novicah izpod Stola o pripisovanju zaslug za dogodke s področja turizma in kulture. Da se je to zgodilo ravno pri očitno najodmevnejšem dogodku – zgoraj omenjenem koncertu, potrjujejo mnenja tistih, ki so gostovanje uglednih gostov zares dogovorili, pripravili in tudi zagotovili ustrezen prostor. Nikjer namreč nisem zasledil ZTK-jeve omembe, da je (vsaj) soorganizator tega dogodka župnija Breznica, da je župnija brezplačno izvedla predprodajo vstopnic že dva tedna prej pa vse do dneva koncerta (kolikor vem, je tako prodala vsaj 240 vstopnic, kar pomeni v celoti polne klopi v župnijski cerkvi ali približno tri četrtine obiskovalcev koncerta). Župnija oz. župnijski urad je dala tudi brezplačno v uporabo ogrevan in verjetno edini (akustično) zares primeren prostor. Kolikor mi je znano, je bil župnik Ciril in ne direktor ZTK tisti, ki se je s pomočjo begunjskega župnika osebno dogovarjal in tudi dogovoril za nastop s Slovenskim oktetom. Nikjer nisem zasledil, da bi se to ZTK-ju zdelo vredno omeniti ne prej, ne kasneje, kar se mi ne zdi prav ne kot občanu, še manj pa kot župljanu in članu župnijskega sveta, čeprav pri pripravi sam nisem sodeloval. Ob tem bi še dejal, da pojem »župnišče«, ki ga ZTK uporablja v svojih objavah drugih dogodkov (npr.slikarske razstave), pomeni stavbo, v kateri prebiva župnik. Stavba pa verjetno ne more biti (so)organizator neke prireditve, ampak je lahko to le Župnijski urad Breznica ali tudi (v širšem pomenu) župnija Breznica (dejansko je pravno izraz še daljši, vendar mislim, da za lokalne potrebe ta dva zadoščata). Predlagam, da se uporabljajo pravilni izrazi tudi za to področje.

Zelo usklajeno hvaljenje tega in drugih dosežkov novega ZTK-ja je sicer pravica tistih, ki to počnejo, sam pa se v celoti pridružujem mnenjem Zdenkota, Primoža Ozebka in Francija Zupana. Glede odločanja v občinskem svetu, ki ga v tem forumu omenja Leopold Pogačar, pa sem mnenja, da je v občinskem svetu in raznih občinskih komisijah podpiranje različnih predlogov prevečkrat vezano predvsem na to, kdo je nekaj predlagal in ne, kaj (vsebinsko) je predlagal. Dejansko stanje je daleč od pravljične slike, kot jo je naslikal omenjeni svetnik, in je blizu tistemu, kar je v tem forumu navedel Primož - tudi pri odločanju o članih sveta ZTK in direktorju naj ne bi bilo dosti drugače. V pogojniku pišem samo zato, ker ti izbori niso bili javni, posamezne informacije pa tako ali drugače vedno pricurljajo na plano. Mojster (ne edini) za proceduralne zaplete in nastavljanje nesmiselnih ovir mnogim dobrim predlogom v občinskem svetu, ki so prišli z »napačne« strani, je bil doslej prav občinski svetnik Pogačar. Pavel Bešter je tak način dela nedavno opisal z izrazom »politično povoziti nek predlog« in mislim, da je kar dobro zadel bistvo.

Sam sem prisostvoval kar precej sejam občinskega sveta, zato to pišem na podlagi tistega, kar sem osebno videl in slišal. Žal mi je, da sej občinskega sveta občani ne morejo spremljati na kakšni od dosegljivih lokalnih TV postaj, saj bi se najprej jezili, nato smejali, nenazadnje pa bi lahko tudi neposredno presojali, kdo od občinskih funkcionarjev se resnično zavzema za naše skupno dobro. Mnoge maske bi bile tako bolj prosojne, lokalna politična razmerja pa manj zamegljena. Poznam primer z Bleda, kjer mnogi Blejci z zanimanjem spremljajo posnetke sej svojega občinskega sveta, kot mi je znano, je podobno tudi v Kranjski gori. Ljudi je najlaže »nafarbati«, če nimajo stalnih neposrednih in nepristranskih (ali vsaj vsestranskih) informacij (in to lokalni oblastniki dobro vedo). Teh pa v naših lokalnih medijih, po mojem mnenju, žal kronično primanjkuje. Petrove spletne strani so ena redkih svetlih izjem, zato Petru vse priznanje!
Pa lep pozdrav vsem!

Aleš Čop


Prijava objave
Na vrh
 Profil  
Odgovori z navedkom  
ObjavaObjavljeno: 21. marec 2006, 22:47 
Odsotni

Registriran: 2. avgust 2005, 22:22
Objave: 12
Lokacija: Breg
Menim, da smo zašli (z menoj vred), kajti ta debata, ki jo razvijamo, bi sodila v neko drugo temo, pod drug naslov.

Spoštovani g. Aleš ČOP, Vam pa le toliko, tako kot Vi "spremljate delo" drugih, imam tudi jaz in še mnogi drugi možnost videti, prebrati ali slišati razna vaša izvajanja in vaše predloge. In potem Vi pravite meni, da sem strokovnjak za proceduralne zaplete ?????

In PROSIM VAS, ne zavajajte SPET bralcev, v smislu, da ste verodostojen vir informacij, kajti ni vas na vsaki seji in ne spremljate vsega, predvsem pa ne berete zapisnikov sej. Glede mojega "nestrinjanja" s predlogi drugih, pa Vam povem, da, če je nek predlog v nasprotju s poslovnikom, statutom ali drugim pravno veljavnim aktom, ga nisem in ga tudi v prihodnosti, dokler bom IZVOLJEN PREDSTAVNIK LJUDI, ne bom podprl.

Če boste Vi kdaj imeli možnost odločanja in boste dovoljevali, da se bo odločalo o stvareh, ki niso v skladu s sprejetimi pravili - potem IZVOLITE

Dovolite mi, da vas spomnim, da je za izglasovanje ZA ali PROTI nečemu potrebna večina (navadna ali kvalificirana) glasov in številka 4 v našem občinskem svetu ni večina, torej....ali mi dajete preveliko pomembnost (v smislu) - da večina svetnikov, ki predstavljajo politične stranke poslušajo samo mene !!??? ( ne bodite smešni no..), ali hočete reči, da so vse opcije zastopane v občinskem svetu proti eni opciji, ali pa spet zavajate...ne vem...ali pa mogoče obstaja možnost, da nekateri predlogi, ki jih predstavlja in zastopa Vam ljuba opcija, enostavno niso dovolj dobri - na to pa niste pomislili ali pač ?

Mogoče ne veste g. ČOP, da veliko mojih predlogov in predlogov Neodvisne liste ni bilo izglasovanih, pa zaradi tega nismo stresali jezo na druge, jih krivili za lastne neuspehe in nismo bili nestrpni do drugače mislečih.


Lep pozdrav !

Leopold POGAČAR


Prijava objave
Na vrh
 Profil  
Odgovori z navedkom  
 Naslov objave: Res je
ObjavaObjavljeno: 22. marec 2006, 9:32 
Odsotni

Registriran: 6. januar 2006, 9:14
Objave: 13
Lokacija: Breg
Gospodu Čopu se zahvaljujem za pripombe in obljubljam da jih bom upošteval pri nadaljnjem delu. Dejansko je res, da se na napakah učimo in tokrat se jaz na svojih. Prav gotovo bodo napake še saj kdor dela greši, a mislim da jih bo vedno manj. Verjeli ali ne, zares se na Zavodu za turizem in kulturo trudimo, da bi nam zadeve čimbolje uspele, uspejo pa nam lahko le s pomočjo takšnih kot so nekateri posamezniki (npr.gospod župnik Ciril, J. Mulej, Z. Mežek, F. Zupan, J. Resman).

Janez Dolžan


Prijava objave
Na vrh
 Profil  
Odgovori z navedkom  
 Naslov objave:
ObjavaObjavljeno: 24. marec 2006, 0:00 
Odsotni

Registriran: 9. marec 2006, 21:44
Objave: 3
Lokacija: žirovnica
Debate kar teče in potreba je, da postavim v te vrstice svoj komentar in razmišljanje. Tudi sam sem spremljal nekaj sej občinskega sveta in so moji vtisi zelo podobni Aleševim. Udeležil sem se jih prav zaradi perečih tem v naši občini (pločnik, kanalizacija, kultura in finančna podpora le tej, ustanovitev Zavoda za kulturo in turizem, zaprosilo za finančno pomoč delovanja veteranski zvezi, šolski svet, pereče parkiranje tovornjakov na parkirišču Breznica - Vrba...). Zavod in direktor Janez Dolžan mi vsekakor nista trn v peti, saj se zadnje dni slišiva skoraj dnevno in delava kooperativno (kot v prejšnji službi) na kulturnih projektih v občini kot so: nastop Vasovalcev na njegovo vabilo na otvoritvi razstave v Zdravstvenem domu in Markov semenj v programu prireditev občine Žirovnica. Aleš je piknil malo tja, kjer zaboli in to je politika v naši občini, za katero vedno nekateri pravijo, da je ni, a trdim da je bila v prejšnji državi in je sedaj, a jo hočemo skriti in spregledati! Kakšno sprenevedanje! Politika namreč pomeni polis, kar pomeni narod, ki upravlja s seboj in odloča demokratično o svoji usodi. Naj rečem na koncu, da boste soglašali z menoj in bo vsak poskušal upravlajti s svojim premoženjem in svojim znanjem po vesti dobrega gospodarja. Zaključek je filozofski in velja za vse v občini, ki nas kaj briga - bodimo za skupno- bodimo politiki javno in odkrito ! Sem politik in poskušam delati za javno dobro! Franc Zupan

_________________
vasovalec


Prijava objave
Na vrh
 Profil  
Odgovori z navedkom  
 Naslov objave: »PUSTOVANJU« na rob
ObjavaObjavljeno: 26. marec 2006, 13:28 
Morda je to celo pravi, sicer metaforični, izraz za vse druge probleme in tudi nesoglasja, predvsem pa nezadovoljstvo v občini in je bila maškarada le povod, da je prekipelo tudi vsem tistim, ki drugače mislijo kot večina svetnikov.
K pisanju me je spodbudila polemika na forumu oziroma odgovor g. Leopolda Pogačarja g. Alešu Čopu. Znana je misel, da je največja laž polresnica in zato moram napisati nekaj svojih opažanj in mnenj. Zbodli so me očitki, da Čop ni prisostvoval na vseh sejah občinskega sveta, da ne bere zapisnikov, da megli dejstva in potvarja resnico oziroma zavaja občane. Pa pojdimo po vrsti:
- občani smo na sejah občinskega sveta izjemno nedobrodošli, za nekatere celo moteči, zato je očitek, da ne prisostvuje na vseh sejah neumesten, neokusen ali nehigieničen, kot je v zadnjem času moderen izraz. Kar nekaj zadnjih sej občinskega sveta sem se udeležila kot predsednica vaškega odbora Žirovnica, pa nisem bila nič bolj dobrodošla in nič več pravice do besede nisem imela, kot če bi bila prisotna kot »navadna« občanka. Sprejeta je bila torej polresnica, ki je tudi ostalim najbolj ustrezala, kajti moji predlogi v resnici večine niso zanimali in je bila trenutna podpora svetnikov le navidezna, »na papirju«, kot se temu reče, kar se je tudi izkazalo na naslednji seji pri obravnavi zapisnika. A o tem kasneje.
Četudi bi bila zainteresirana javnost vedno prisotna, ne bi bila bolje obveščena, kajti nekaj se na seji sveta govori, stori se pa čisto drugače in običajno ne v dobro taiste zainteresirane javnosti, ki moti mir in integriteto občinskega sveta in občinske uprave z vodstvom. Stališča nekaj drugače mislečih svetnikov pa tako skoraj nikoli ne štejejo in tudi podprta ali izglasovana niso. Naj spomnim, da je odbor vaščanov s Čopom na čelu profesionalno opravil delo v zvezi s postavitvijo bazne postaje sredi gosto naseljene vasi in s tem vsem občanom omogočil čistejše okolje brez nevarnega sevanja. Seveda so takrat veliko vlogo odigrali tudi svetniki in svetnica pa tudi občinska uprava, a ne pozabimo, da je bil ta podvig za skupno dobro vseh in tega se nas je lotilo pet zainteresiranih optimistov, z neznansko veliko podporo še drugih občanov, ter smo skoraj dve leti žrtvovali veliko ur svojega časa, denarja in nenazadnje tudi živcev. Na koncu je celo tako izzvenelo, da bi morali vse stroške, ki so pri tem nujno nastali, poravnati kar mi sami, ki smo že itak prispevali kar velik delež k temu projektu. Prav tako je bil Aleš pobudnik, da se v dolgoročni plan vnese določba, ki omejuje postavitev takih naprav v gosto naseljena območja občine, vaški odbor Žirovnica je bil nato predlagatelj in pobuda je bila tudi upoštevana. Tudi njegova prizadevanja v zvezi s plačilom prispevka v vrtcih so bila namenjena za dobro vseh družin z majhnimi otroki in ni zavajal javnosti, pač pa ni imel dovolj podpore v svetniških vrstah. Težko bi torej rekli, da vsa prizadevanja občinskega sveta tečejo v smeri javnega dobra, torej za vse občane naše občine.
- Pogačar Čopu očita tudi, da ne bere zapisnikov; prepričana sem, da jih skrbno prebere, le zapisniki niso relevantni za pravo obveščenost, kajti napisani so tako, da nikoli ne posnamejo niti pravega bistva niti vseh dejstev, ki so pomembna za zapis. To sem občutila na lastni koži in ko sem zahtevala popravek oziroma dopolnila k zapisniku, je bil le-ta raje umaknjen z dnevnega reda, kot pa da bi poslušali zapisnik, ki je bil manipulativen in zavajajoč; seveda bi ga slišali tudi novinarji, kar bi vrglo slabo luč tudi na zapisnikarico. Ampak videti je bilo, da svetniki niso prebrali zapisnika, kajti v nasprotnem primeru bi vsaj kdo moral vedeti, da je zapisnik pomanjkljiv. Čeprav je bil naslednjič v taistem zapisniku napisan magnetogram moje razprave, seveda brez vsakršnega pojasnila, je bila škoda že storjena. Kdo, torej, ne bere zapisnikov? Tudi g. Leopold Pogačar je mnenja, da so zapisniki izredno pomembni, zdi pa se mi, da za večino le v tistih delih, ki se tičejo osebnih interesov posameznih svetnikov ali skupin v svetniških vrstah; skrb za občane ostaja le deklarativna floskula, ki smo jih občani že tudi siti.
- Nič lažjega ni, kot kar tako počez nekoga označiti, da megli dejstva in zavaja občane, vendar nikakor Aleš Čop. Seveda, kar ni všeč, citiram, drugače misleči opciji, potem najlaže očrnimo nekoga tako, da mu podtaknemo zavajanje. Seveda se floskula, da morebiti nasprotna opcija ni dovolj dorasla članom neodvisne liste, najlaže vrže v svet, beri na papir ali na forum, morda pa le verjame, da nihče ne trosi polresnic, za katere vemo, kaj so. Zato trdno verjamem, da je tudi v naši občini napočil čas za spremembe.

S tem zapisom nikakor ne želim z nikomer polemizirati po taki poti, jaz se veliko raje soočam iz oči v oči, je bolj pošteno in tudi nizkih udarcev se lažje ubraniš.

Ivana H. Faletič


Prijava objave
Na vrh
  
Odgovori z navedkom  
Prikaz objav od prejšnjega:  Razvrsti po  
Objavi novo temo Odgovor na temo  [ 20 objav ]  Skok na stran Nazaj  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura [ ]


Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost


V tem forumu lahko objavljate nove teme
V tem forumu lahko odgovarjate v temah
V tem forumu ne morete urejati vaših objav
V tem forumu ne morete brisati vaših objav
V tem forumu lahko objavljate priloge

Skok na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt.
prevedel Peter Lužnik - Gasilci.org