Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::e-pošta:: 

ARHIV NOVIC

KONJENIŠKI KLUB STOL

vabi vse rejce konj, da 26. decembra 2001 - na dan svetega Štefana, zavetnika konj, pripeljete konje na žegnanje, ki se bo vršilo pri farni cerkvi na Breznici.
- 10.00 - zbor rejcev na parceli konjeniškega kluba
- 10.30 - odhod proti farni cerkvi Žalostne matere božje
- 11.00 - blagoslovitev konj

Po žegnanju bo odhod na Studenčice in vrnitev na parcelo konjeniškega kluba, nato pa pod šotor.

Trim Tim Žirovnica in Konjeniški klub Stol Žirovnica
BOŽIČEK V ŽIROVNICI

Trim Tim in KK Stol Žirovnica v sodelovanju z občino Žirovnica tudi letos organizirata že tradicionalni sprevod božička. Božiček bo krenil v spremstvu konj z zapravljivčki in vozovi iz Rodin proti Žirovnici. V vsaki vasi bomo na vozove sprejeli otroke, ki se bodo lahko poleg Božička peljali proti Žirovnici, kjer bo pred pizzerijo Morena tudi osrednji program. Otroci si bodo ogledali igrico in Božiček bo vsem otrokom razdelil darila!

Odhod Božička bo v nedeljo, 23. decembra ob 13.30 z Rodin, prihod v Žirovnico pa bo predvidoma ob 14.30.

Starši pripeljite svoje otroke!

KK Stol in Trim Tim Žirovnica

GTV BLED

Na kanalu GTV Bled si boste lahko ogledali naslednje oddaje:

- četrtek, 13. decembra ob 20.00 - posnetek dobrodelnega koncerta Karitasa Otroci otrokom
- petek, 14. decembra ob 20.00 - posnetek slovesnosti v počastitev občinskega praznika Občine Žirovnica
- torek, 18. decembra ob 20.00 -posnetek Martinovega večera

- četrtek, 20. decembra ob 20.00 - posnetek Martinovega večera

 

MUZEJSKA DELAVNICA

Gornjesavski muzej Jesenice in Škrat Škrlat vabita na muzejsko delavnico IZDELAVA IN KRAŠENJE MALO DRUGAČNE SMREČICE ki bo v torek 18.decembra 2001 od 16.00 - 19.00 ure v Čopovi hiši v Žirovnici. Delavnica je primerna za otroke in odrasle.

Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila udeležencev se lahko predhodno prijavite za delavnico na tel.: 58-62-068 ali 580 15 03.

Cena delavnice je 2.000 - 2.500 sit.

Prisrčno vabljeni.

NOVI PORTRETI PREŠERNA

  Ob obletnici pesnikovega rojstva, bodo 2. in 3. decembra od 11.00 do 17.00 v dvorani na Breznici razstavljeni portreti Franceta Prešerna, ki so nastali v letih 2000 in 2001. Nekaj portretov si boste lahko ogledali tudi po slovesnosti v počastitev občinskega praznika. Več o portretih si lahko preberete tukaj.
ZDRAVSTVENI DOM JESENICE
SPLOŠNA AMBULANTA ŽIROVNICA

Od 5.11.2001 se je potrebno za pregled v Splošni ambulanti Žirovnica naročiti. Naročanje poteka v delovnem času ordinacije: v ponedeljek in četrtek od 13.00 do 19.00 ter v torek, sredo in petek od 7.00 do 13.00. Naročite se lahko na telefon 580-12-43. Za pregled se lahko naročite za naslednji dan. V primeru nenadnega obolenja ali poškodbe, bo pacient pregledan isti dan.

SLOVESNOST V POČASTITEV OBČINSKEGA PRAZNIKA OBČINE ŽIROVNICA

Občina Žirovnica vabi na slovesnost v počastitev občinskega praznika Občine Žirovnica, ki bo 1. decembra 2001 ob 18.30 v dvorani kulturnega doma na Breznici. Na slovesnosti bo imel slavnostni govor župan Franc Fajfar, podelili bodo priznanja Občine Žirovnica za leto 2001, kulturni program pa bodo oblikovali člani Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica - Primož Junež, Petra Kržan in Mešana vokalna skupina pod vodstvom Irene Kosmač v sodelovanju z glasbeno šolo Jesenice in Blejskim plesnim studijem.

TRADICIONALNI CELODNEVNI MALONOGOMETNI TURNIR

Rekreacijsko nogometno društvo Kašarija team organizira Tradicionalni celodnevni malonogometni turnir, ki bo v soboto, 1. 12. 2001 v osnovni šoli Žirovnica. Za hrano, pijačo in glasbo bo poskrbljeno. Vabljeni vsi ljubitelji nogometa.

DOBRODELNI KONCERT OTROCI OTROKOM

V petek, 30.11.2001 ob 19.00 bo v dvorani na Breznici župnijska Karitas priredila dobrodelni koncert. Izkupiček koncerta bodo podarili otroškemu vrtcu Žirovnica.

1000 LET PRAFARE IN 400 LET SEDANJE CERKVE NA RODINAH

V nedeljo, 25. novembra 2001 bo ob 10.00 na Rodinah sveta maša z blagoslovom obnovitvenih del. Po maši bo Klemenov semenj.

GOSPOSKA KMETIJA

V soboto, 24.11.2001 ob 19.00 bo v dvorani na Breznici gledališka skupina Narcisa uprizorila igro "Gosposka kmetija".

1000 LET RODINSKE FARE

V petek, 23.11.2001 ob 19.00 bo v dvorani na Breznici predavanje z diapozitivi o zgodovini rodinske fare. Predaval bo mag. Matjaž Ambrožič. Prisrčno ste vabljeni vsi, ki vas zanima zgodovina rodinske cerkve.

KRIMINAL

V torek, 23. oktobra okrog 2. ure zjutraj, so na Breznici neznani storilci izvršili več vlomov v avtomobile. Kdor bi karkoli vedel o nočnem dogajanju naj pokliče policijo na 113. Kako se zavarujete pred vlomi si preberite na straneh Tatvine prtljage in predmetov iz avtomobilov in Tatvine in odvzemi avtomobilov.

AVTOODPAD

Že nekaj mesecev na parkirišču na Breznici sameva osebni avto Honda Shuttle. Avto je na začetku imel tablice z mariborsko registracijo. Ko so tablice izginile, se je začel postopek razgradnje in uničevanja. Ker se bliža 1. november, bi bilo lepo, če bi lastnik avto odstranil.

PREVIDNO NA CESTI!

V soboto 27. oktobra, malo pred poldnevom, se je na križišču Cesarske ceste in ceste Breznica-Vrba zgodila prometna nezgoda. Oba voznika so sicer odpeljali v bolnico, vendar pa vidnih poškodb nista imela. Prav na tem križišču se je pred dobrim mesecem zgodila nezgoda, v kateri pa je trpela samo pločevina. Da to križišče postaja črna točka, pa kaže tudi nezgoda, ki se je zgodila pred kakšnim letom, ko je avtomobil zbil mopedista, ki ni upošteval znaka za prednostno cesto.

MARTINOV VEČER

Kot vsako leto bodo tudi letos Vasovalci v soboto, 10. novembra ob 19.00 v dvorani na Breznici priredili zabavno pevsko prireditev Martinov večer. Poleg Vasovalcev vas bodo zabavali še Valentin Kelbl, Franci Kinderhofler in Ivanka Solce. Seveda tudi vina ne bo manjkalo.

SREBRNA IN BRONASTA MEDALJA ZA MED ČEBELARSTVA BOŠTJAN IN ANTON NOČ

Na tradicionalnem ocenjevanju medu v Semiču je čebelarstvo BOŠTJAN IN ANTON NOČ doseglo izreden uspeh. Na ocenjevanje smo poslali tri vzorce medu.

Dobili pa smo odlične rezultate:

Domači med HOJA - SREBRNA MEDALJA
Domači med KOSTANJ – BRONASTA MEDALJA
Domači med AKACIJA – PRIZNANJE

Priznanja bo podelil v Semiču minister za kmetijstvo g. Franci But.

To je vsekakor dokaz, da imamo na Selu 42 v Žirovnici odličen DOMAČI MED VRHUNSKE KAKOVOSTI.

BOŠTJAN IN ANTON NOČ

Prostovoljno gasilsko društvo Zabreznica

organizira PREGLED GASILNIKOV (GASILNIH APARATOV), ki bo v soboto, 27. oktobra 2001 od 11.00 do 12.00, v gasilskem domu v Zabreznici.

Preglede bo opravljal Poklicni gasilski reševalni servis Jesenice. V času pregleda boste lahko kupili tudi nove gasilnike. Cena pregleda je 1428 tolarjev.

OBMOČNO SREČANJE MALIH VOKALNIH SKUPIN

V petek, 26. 10. 2001 ob 19.30, bosta domače kulturno društvo in SLKD območna izpostava Jesenice, priredili Območno srečanje malih vokalnih skupin občin Žirovnica, Jesenice in Kranjska gora.

VSTOP BO PROST!

KOMEDIJA NAMIŠLJENI ZDRAVNIK

Gledališče slepih in slabovidnih "Nasmeh" iz Breznice, bo v petek 5. in soboto 6. oktobra ob 19.30, v dvorani na Breznici uprizorilo komedijo Namišljeni zdravnik. Komedijo je napisal Hares Weigel, priredila pa jo je režiserka Mateja Fabjan. Razen podobnega naslova, igra nima nobene povezave z znano Molierovo igro Namišljeni bolnik. Ekskluzivne posnetke z vaje si lahko ogledate na tej strani.

MUZEJSKI VEČER V ČOPOVI HIŠI

Gornjesavski muzej Jesenice - Notranjeorganizacijska enota Žirovnica vabi v četrtek, 20. septembra ob 18.00 v Čopovo hišo na muzejski večer z naslovom Ljudsko pesništvo in glasba - naša razpoznavnost v Evropi. Profesor doktor Marko Terseglav nam bo pripovedoval o slovenski duhovni kulturi, njeni identiteti in prepoznavnosti v Evropi. Predavanje bo popestril s terenskimi zvočnimi zapisi. Vabljeni!

Na Občni Žirovnica lahko dobite:

Zbornik Preteklost v zavetju Stola, ki ga je ob 200-letnici rojstva dr. Franceta Prešerna izdala Občina Žirovnica

CENA: 1500 SIT

Turistična karta Občine Žirovnica

CENA: 250 SIT

Spominska skodelica v spomin na 200 let rojstva dr. Franceta Prešerna

CENA: 341,53 SIT

 

Gradbeni odbor za obnovitev cerkve je izdal knjigo Sv. Lovrenc nad Zabreznico, katere urednik je Franc Legat. V knjigi je podrobno popisana in poslikana obnova cerkvice Svetega Lovrenca, ki je po 170-tih letih zrasla iz ruševin. Cerkvica, ki se dviga 180 višinskih metrov nad vasjo Zabreznica, je bila obnovljena v letih 1990-1993. V knjigi, ki obsega 54 strani, 6 črnobelih in kar 90 barvnih slik, je najprej na kratko predstavljena zgodovina krajev in cerkva na območju občine Žirovnica, sledi pa podroben opis del pri obnovi. Knjiga je zanimiva tudi za obiskovalce, saj opisuje pot, skupaj z zanimivostmi, od glavne ceste do cerkvice.

Knjigo lahko dobite na naslovu:

Franc Legat
Zabreznica 36
4274 Žirovnica
telefon: (04) 580 15 02

TURISTIČNI RALLY

AMD Žirovnica vabi občane občine Žirovnica na Turistični rally, ki bo 15. septembra s pričetkom ob 9. uri pred osnovno šolo Žirovnica. Potek trase bo sledeč: Žirovnica - Mošnje - Lancovo - Radvna - Psnak - Završnica. Cilj rallya bo tako v Završnici, sledila pa bo zakuska v Lovskem domu.

Prijave sprejema Janez Filipič na telefon 580-14-55.

EVROBUS PRIHAJA V VAŠ KRAJ!

V peter, 14. septembra bo od 9.00 do 13.00 na parkirnem prostoru na Breznici parkiran evrobus. V njem vam bodo navoljo številne informacije o vključevanju Slovenije v Evropsko unijo, ponudili pa vam bodo tudi odgovore na vaša vprašanja. Podrobnejše informacije najdete na letaku, ki so ga prejela vsa gospodinjstva v občini.

PREVIDNO NA CESTI


fotografije: PGRS Jesenice

V četrtek 26. julija, se je na Selu zgodila prometna nezgoda, katere posledice si lahko ogledate na zgornjih fotografijah. Nezgoda se je zgodila skoraj na istem kraju, kjer je motorist pred nekaj leti do smrti zbil kolesarko. Voznika je rešila samo hitra intervencija gasilcev PGRS Jesenice in osebja Reševalne postaje. Druga prometna nezgoda se je zgodila v torek, 31. julija, nedaleč od osnovne šole, ko je voznica osebnega avtomobila povozila kolesarja. Kolesar je ostal ujet pod avtom, tako da so ga morali rešiti gasilci, na srečo pa je dobil samo lažje telesne poškodbe. In kot da ti dve nezgodi ne bi zadostovali, se je v torek 14. avgusta zgodila še ena. V Mostah je na križišču lokalne in regionalne ceste voznica osebnega avtomobila izsilila prednost motoristu, ki se trku kljub umikanju ni mogel izogniti. Motorista je odpeljala v jeseniško bolnišnico voznica, ki je v času nezgode pripeljala mimo, za prevoz hudo poškodovanega sopotnika pa je poskrbelo osebje Reševalne postaje Jesenice.

KONJENIŠKI KLUB STOL IN TRIM TIM

organizirata zabavno-kulturno prireditev VESELI DNEVI V ŽIROVNICI, ki bodo tako kot lani na Poharjevem travniku v Žirovnici.

PETEK, dne 7.9.2001
  ob 20.00 koncert skupine Mambo kings

SOBOTA, dne 8.9.2001

  ob 16.00 Romana Kranjčan
  ob 18.00 zabavno kulturni program in veselica z ansamblom Ptujskih 5
NEDELJA, dne 9.9.2001
  ob 13.00 razstava konj, kovanje in jahanje konj, rodeo na biku, kegljanje, vlečenje vrvi za Osvaldov pokal
  ob 17.00 veselica z ansamblom Gašperji

VARČUJTE Z VODO!

Javno podjetje Jeko-in d.o.o. sektor Vodovod in Občina Žirovnica, pozivata občane občine Žirovnica, da do preklica varčujejo z vodo. Prepovedano je zalivanje vrtov in pranje avtomobilov. Občinski redar in dežurni delavec podjetja Jeko-in d.o.o. bosta nadzorovala spoštovanje poziva. Zahvaljujejo se za razumevanje.

vir:Radio Triglav

Na kanalu GTV Bled si lahko v četrtek, 16. avgusta ob 20.00 pogledate posnetek otvoritve čistilne naprave v Smokuču in prireditve Večer na vasi, ki je bila pravtako v Smokuču.

Prostovoljno gasilsko društvo Smokuč

Ekipa PGD Smokuč je osvojila 1. mesto na mednarodnem gasilskem tekmovanju Treh dežel, ki je bilo v soboto 1. julija 2001 na Jesenicah. Podrobnejše rezultate si lahko ogledate tukaj.

Posnetek otvoritve novega vrtca v Zabreznici si lahko ogledate na kanalu GTV Bled, v četrtek, 12. julija ob 20.00.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO SMOKUČ

vabi na prireditev Večer na vasi, ki se bo pričela v soboto 14. julija 2001 ob 20.00 pri koritu v Smokuču. Na prireditvi bodo predali svojemu namenu novo motorno brizgalno in dihalne aparate. Prisegli bodo novi gasilci iz Smokuča in Zabreznice, veterani iz Zabreznice pa bodo prikazali gašenje s staro ročno brizgalno iz leta 1896. Na prireditvi se bodo spomnili tudi dogodkov med osamosvojitveno vojno in prikazali nekaj posnetkov iz tistega časa. Skozi vso prireditev bo potekal kulturni program, ki ga bo popestrila tržiška godba na pihala.

VABLJENI!

OBČINA ŽIROVNICA

Otvoritev nove čistilne naprave v Smokuču bo v soboto, 14. julija 2001 ob 19.30.

Razpis o javnem zbiranju ponudb za prodajo dela nepremičnine
Delo, 30. junij 2001

PROGRAM PRIREDITEV V OBČINI ŽIROVNICA V MESECU JUNIJU

PETEK, dne 22.6.2001
 

ob 16.00 uri

bo v telovadnici Osnovne šole Žirovnica odbojkarski turnir v organizaciji TVD Partizana
     

SOBOTA, dne 23.6.2001

 
ob 8.00 uri
na balinišču gostilne Osvald balinarski turnir v organizaciji TVD Partizan
 
ob 8.00 uri
teniški turnir na igriščih TVD Partizana v Žirovnica v organizaciji TVD Partizana
 
ob 18.30 uri
maša za domovino
 
ob 19.30 uri
zaključni koncert Mešane vokalne skupine KD dr. France Prešeren v kulturni dvorani na Breznici, po koncertu bo na prostoru pod cerkvijo kresovanje, ki ga pripravljajo brezniški skavti
NEDELJA, dne 24.6.2001
 
ob 9.00 uri
mednarodna tekma v gorskem kolesarjenju za pokal Slovenije v Završnici v organizaciji Kolesarskega kluba Završnica
 
ob 15.30 uri
osrednja občinska proslava ob dnevu samostojnosti in spominskem dnevu na prireditvenem prostoru v Završnici, nato zabavni program
PETEK, dne 29.6.2001
 
ob 11.00 uri
otvoritev novega vrtca pri Osnovni šoli Žirovnica
 
ob 16.00 uri
obisk spominskih obeležij v občini v organizaciji KO ZB NOV Žirovnica
 
ob 19.00 uri
žalna komemoracija pri spomeniku talcev v Mostah v organizaciji KO ZB NOB Žirovnica
SOBOTA, dne 30.6.2001
 
od 6.00 ure
dalje v organizaciji PD Žirovnica pohod na Stol
 
ob 10.00 uri
smučarski skoki za dečke in deklice na skakalnici v Glenci v organizaciji SSK STOL

PLANINSKO DRUŠTVO ŽIROVNICA IN OBČINA ŽIROVNICA

vabita na večerni koncert vokalne skupine KD dr. Franceta Prešerna, ki bo v soboto, 16. junija ob 20.30 v TURŠKI JAMI pod Gozdašnico nad Završnico. Zgodovinski oris in pomen te jame bo predstavil Milan Sagadin iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj. Obeta se zanimiv večer v soju bakel.

PROGRAM:
- 19.45 zbor udeležencev na parkirišču v Završnici
- odhod peš do predzadnjega ovinka pod "Knežo" in po gozdni stezici do jame
- 20.30 nagovor predsednika PD Žirovnica
- predstavitev Milana Sagadina
- 20.45 koncert
- 21.30 povratek

Za organizacijo in varnost bo poskrbelo Planinsko društvo Žirovnica.
Priporočljiva sta planinska oprema in baterijska svetilka (zaželena bakla).

 


Copyright © 1997-2009 Peter Lužnik & ostali avtorji. Vse pravice pridržane.