Žirovnica.com
   ::novo::  ::objava::  ::knjiga gostov::  ::e-pošta:: 
 Novice

10. RAZSTAVA JASLIC

Letos je družina Mulej v Jalnovi rojstni hiši na Rodinah, pripravila že 10. razstavo jaslic. Otvoritev razstave bo v nedeljo, 24. decembra ob 14. uri. Razstava bo odprta od nedelje 24. decembra 2006 do nedelje, 7. januarja 2007.

Vsak dan od 10. do 18. ure.

MEŠANA PEVSKA SKUPINA »DR. FRANCE PREŠEREN«
ŽIROVNICA – BREZNICA

vabi na

BOŽIČNI KONCERT

V ČETRTEK, 28.12.2006 OB 18.30 URI, V ŽUPNIJSKO CERKEV NA BREZNICI

GOSTA BOŽIČNEGA VEČERA:
MARKO KOBAL, baritonist ljubljanske SNG Opere in baleta,
na citrah
pa ga bo spremljal TOMAŽ PLAHUTNIK.

Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

Tudi letos bo med nami zasvetila Luč miru iz Betlehema, in sicer pod geslom ''RAZPRODAJA MIRU – VEČ KOT DAŠ, VEČ IMAŠ''. Skavti bomo sprejem pripravili v soboto, 23. decembra ob 18.30h, pred župnijsko cerkvijo na Breznici, kamor ste vsi lepo vabljeni. Ker pa letos svečk ne bomo prodajali, vas prosimo, da jih prinesete s seboj.

Brezniški skavti

Ansambel TRIGLAVSKI MUZIKANTI vabi na

tretji Božično novoletni koncert,

ki bo to soboto, 16.12 ob 19.00 v kulturni dvorani na Breznici.
Več informacij: www.triglavski-muzikanti.net ali 041 946 076 (Primož)

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

Vabi na Zimski pohod do Doma pri Izviru Završnica

V soboto 16.12.2006 ob 8:00!
Zbor pred jezerom v Završnici!
Dom bo odprt in oskrbovan!

Prijave in informacije na tel: 041 366179


Odbojkarski klub Žirovnica

prireja tradicionalni,

8. turnir v odbojki med vasmi – Memorial Zorana Mekine,

v soboto, 16. december 2006 s pričetkom ob 9 uri.

Turnir bo potekal telovadnicah OŠ Žirovnica in TVD Partizan Žirovnica.

Vabljeni!

Prireditev ob občinskem prazniku

SPOŠTOVANE OBČANKE IN OBČANI!

Vabimo vas na prireditev v počastitev občinskega praznika, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2006 ob 18.30 uri v kulturni dvorani na Breznici.
V imenu Občinskega sveta, občinske uprave in v svojem imenu vam iskreno  čestitam ob 3. decembru, občinskem prazniku Občine Žirovnica. 

župan
Leopold Pogačar

TENIŠKI TURNIR - MEMORIAL MUROVEC DOMINIKA " MURIJA "

Minilo je leto dni od prezgodnje smrti našega športnega prijatelja Murovec Dominika - " MURIJA ". Športno društvo TRIM TIM Žirovnica v njegov spomin prireja v soboto 2. decembra teniški turnir - MEMORIAL Dominika Murovca - " MURIJA ". Turnir bo potekal v teniški dvorani na Selu pri Žirovnici v soboto od 8. ure dalje. Prijave na tel 041 848 119 - Sernel Marko.

Vabljeni !

Športno društvo Trim Tim Žirovnica

Gorenjski muzej ob Prešernovem rojstnem dnevu vabi na prireditev, ki bo potekala v nedeljo, 3. decembra 2006 ob 17. uri v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi. Gost bo letošnji Prešernov nagrajenec, pesnik in pisatelj Milan Dekleva. Z njim se bo pogovarjal Jaka Košir.

 

Komedija Jamski človek

V torek, 5. decembra bomo ob 19.00 uri v kulturni dvorani na Breznici gostili enkratno komedijo Jamski človek, ki govori o odnosih med moškim in žensko in na duhovit ter sproščen način pomaga razumeti zakaj prihaja do vsakdanjih konfliktov med njima. Vstopnice bodo v predprodaji od 7. 11. 2006 na sedežu ZTK v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici in sicer po ceni 2000 SIT. Ker je število mest omejeno in ker vlada izjemno zanimanje za obisk vam priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo vstopnic.

»ČE UTEGNETA PRIDITA ŠE PREDEN SE SKREGATA«

Komedija Izbrisani

V soboto 25.11.2006 imamo že novega gosta, tokrat Boom teater iz Kranja s komedijo Izbrisani. Predstava se bo pričela ob 19.00 uri v kulturni dvorani na Breznici. Cena vstopnice bo 1.500 SIT. Vstopnice bo možno dobiti v predprodaji od 7. 11. 2006 na sedežeu ZTK v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Kraj dogajanja: občinska pisarna, natančneje - urad za priseljence. Skozi vrata vstopajo državljani bivše SFRJ, prosilci za slovensko državljanstvo, in uradniku razgrinjajo svoje težave. Ceprav živijo in delajo v Sloveniji že večino svojega življenja, se niso znebili svojih slabih in dobrih navad. Ne menijo se za kulturo drugih in se trdno oklepajo svoje. Po razpadu SFRJ se znajdejo v dilemi: oditi ali ostati? Zaradi vojne (v domovini ) ne odidejo, tu ne zaprosijo za državljanstvo. Končno se za to odločijo, želijo postati člani kulturne slovenske in s tem tudi evropske družbe. Slišati je lepo, a v resnici ...

Predstava vas popelje v zanimivo in predvsem nenavadno dogajanje polno humorja na uradu za priseljence. Humor ne temelji le na tipičnih situacijskih dogajanjih ampak se pojavlja tudi skozi njihove stereotipne lastnosti. Gledalec tako na zabaven način spozna nekatere lastnosti posameznih narodov bivše SFRJ, ter jih morda vidi na drugačen način kot jih je do sedaj.


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo in OŠ Žirovnica

prirejata občinsko tekmovanje v PLAVANJU  v Radovljici v pokritem bazenu
Dolžina proge je 50 metrov.

v soboto, 18. novembra 2006 s pričetkom ob 13 uri.

Prijave sprejemamo na dan tekmovanja ob bazenu.

Vabljeni!

ZAHVALA

Iskrena hvala, vsem, ki ste mi dali svoj glas za župana.
Zavedam se, da je 74,07 % podpora velika odgovornost in storil bom vse, da Vaše zaupanje upravičim.

Leopold POGAČAR

Novi župan občine Žirovnica je, po neuradnih podatkih, po drugem krogu postal Leopold Pogačar, ki je s 74,07 % premagal drugega kandidata Franca Pfajfarja, ki je zbral 25,93 %.

Lutkovna predstava

V nedeljo 19. 11. 2006, prav tako v kulturni dvorani na Breznici, gostimo Mini teater iz Ljubljane in sicer z lutkovno igrico Trije prašički. Igrica je primerna za otroke od 3. let dalje in se bo pričela ob 16.00 uri. Cena vstopnice je 500 SIT. Vstopnice bodo v predprodaji na ZTK in sicer od 7.11.2006. Dodatne informacije na tel. številki 040 201 929.

Spoštovane volivke in volilci!

Prvi krog volitev je za nami. Zahvaljujem se vsem, ki ste mi dali svoj glas.
V nedeljo 12. novembra 2006, boste s svojim glasom soodločali, kako in s kakšnim načinom bo občina Žirovnica prestopila v naslednja štiri leta.
Moj program dela vam je poznan, saj je usmerjen k razvoju in napredku občine Žirovnica.
Z namenom, da ga še bolje spoznate in se boste lažje odločili na volitvah, vas vabim, da se mi pridružite na predvolilnem srečanju v sredo 8. novembra 2006 ob 18.30 uri v kulturni dvorani na Breznici.
Tako kot doslej, se bom tudi v bodoče zavzemal za urejeno, razvito in prijazno občino.

Pridružite se mi !

Vaš kandidat za župana Franci Pfajfar!

Nova Slovenija
Krščanska ljudska stranka
OO Žirovnica

Spoštovane volivke in volilci!

Občinski odbor Žirovnica se zahvaljuje vsem volivcem, ki so prišli na volišče in dali svoj glas listi Nove Slovenije.

Vem, da bo naslednje mandatno obdobje naporno, saj so v teku investicije, ki so se začele izvajati v predhodnem obdobju. S pravo mero strpnosti in razuma bodo rezultati tudi vidni. V novem občinskem svetu si bom prizadeval, da bom vaše zaupanje za glas, ki ste mi ga dali, v celoti izpolnil.

Še enkrat hvala za zaupanje!

Občinski odbor Nove Slovenije poziva vse člane, simpatizerje, vse občanke in občane, da v drugem krogu volitev za župana, svoj glas zaupate županskemu kandidatu g. Franci Pfajfarju
Ne želimo »kruha in iger«, temveč urejeno in razvito občino.
Pridite na volišče in obkrožite številko 2!

Predsednik OO N.Si Žirovnica
Hribar Jože u.d.i.

MARTINOVANJE ZA POLDIJA

10. NOVEMBER V BISTRO NOČ
od 19h do 23.59h

Glasbeni gost : MARE M

POLDIJEVA URICA
OD 21h do 22h VSE PO 199 SIT
VINO 2 dcl 50 SIT
Domača medica 0.03l 100 SIT

Tradicionalna Martinova GOS ali ODOJEK

KD Dr. France Prešeren Žirovnica Moški nonet Vasovalci so pripravili

ki bo v soboto, 11. novembra ob 19.00 v dvorani na Breznici. Nastopili bodo: Franci Koražija, vokalno instrumentalna skupina Snežet iz Tolmina in nonet Vasovalci. Idejno je prireditev zasnoval Zdenko Mežek.

V nadaljevanju večera bodo Vasovalci pripravili družabno srečanje za vse obiskovalce prireditve ob prigrizku in vinu, za dobro razpoloženje pa bodo poskrbeli gostje iz Tolmina in gostitelji.

Vabljeni!

Danes popoldne, nekaj pred 15. uro, se je v ozkem delu Smokuča zgodila prometna nesreča v kateri je bilo poškodovanih več oseb. Avtobus, ki je pripeljal iz smeri Jesenic, se je po neuradnih podatkih zaradi prevelike hitrosti, pri umikanju nasproti vozečemu avtomobilu, zaletel v stanovanjsko hišo. Pri tem je bilo poškodovanih 14 oseb. Potniki v avtobusu, ki je vozil na redni liniji, so bili večinoma dijaki, ki so se vračali iz šole. Po izjavi voznika, naj bi avtobusu odpovedale zavore.

ZAHVALA VOLILCEM!

Vsem, ki ste šli na volitve, se iskreno zahvaljujemo za glasove podpore, saj 6 svetnikov pomeni veliko odgovornost. Storili bomo vse, da vaše zaupanje upravičimo.

Kot kandidat za župana vas pozivam, da se udeležite tudi drugega kroga volitev in mi oddate svoj glas. To je glas, ki pomeni zaupanje in glas, ki istočasno pomeni veliko obveznost, da bom lahko skupaj s svojo ekipo uresničil vaša pričakovanja.

Še enkrat hvala vsem, ki mi zaupate in verjamete vame!

Leopold POGAČAR - kandidat za župana

Občinsko prvenstvo v košarkarskih trojkah

V torek, 31.10., bo v telovadnici Osnovne šole Žirovnica potekalo občinsko prvenstvo v košarki 3 na 3. Pričetek ob 9.uri. Prijave na 041 822 990 (Blaž Klinar) ali v Bifeju Gregor v Mostah. Možne tudi prijave na dan tekmovanja. Prijavnina znaša 2500 SIT na ekipo. Poskrbljeno za bogate nagrade, najboljšim bodo podeljene medalje in pa prehodni pokal za osvojeno prvo mesto.

Neuradne rezultate lokalnih volitev 2006 si lahko ogledate na spletišču RVK
volitve.gov.si/lv2006/rezultati/obcina_zirovnica.html

Župana bomo dobili v drugem krogu, po prvem pa vodi Leopold Pogačar z 49,39 % glasov pred Francem Pfajfarjem z 22,46 % glasov.

Neuradni rezultati volitev v občinski svet:

število
mandatov

lista

6

Neodvisna lista za Žirovnico

2

SDS - Slovenska demokratska stranka

2

SD - Socialni demokrati

2

LDS - Liberalna demokracija Slovenije

1

N.Si - Nova Slovenija, krščanska ljudska stranka

1

SLS - Slovenska ljudska stranka

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo
Radovljica - Jesenice

V A B I L O

na srečanje udeležencev Vojne za Slovenijo in občanov Občine Žirovnica,
v počastitev 26. oktobra, dneva, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo,
Srečanje bo v soboto 28. oktobra 2006 ob 19 uri v dvorani Kulturnega društva na Breznici.

V kulturnem programu bodo sodelovali učenci osnovne šole Žirovnica in nonet Vasovalci
Po uradnem programu se bomo ob prigrizku in pijači spominjali dogodkov iz leta 1991.

Franc Zupan
Predsednik Občinskega odbora

Janez Koselj
Predsednik OZ VVS

 


Občinski odbor Socialnih Demokratov Žirovnica

Občinski odbor SD Žirovnica ima prenovljeno spletno stran. Na njej so dokumentirani tudi aktualni dogodki v Žirovniški občini. Oglejte si jih na naslovu: http://SD-Jesenice.si/mainFrames.php - Občinska organizacija - Žirovnica - Utrinki iz vasi pod gorami. Videli boste kako je potekala montaža novega zvona, kako so praznovali Prvi maj v Smokuču in kako močan hrbet ima župan.

V torek, 17. oktobra, ob 16. uri vas vabimo v Prešernovo rojstno hišo v Vrbo na izjemen literarni dogodek - predstavitev literarnega zbornika.

Mostovi med Dravo in Savo/ Brücken zwischen Drau und Save

ducata avtorjev iz Avstrije in Slovenije povezanih pod okriljem evropskega projekta Skupno razširiti / Gemeinsam erweitern. Avtorji, ki so sodelovali so: - iz Slovenije: Agata Trojar, Herman Oblak, Neža Maurer, Tomaž Šturm, Mira Velkavrh, Marija Krajnik, Slavica Štirn - iz Avstrije: Andrej Kokot, Helge Stromberger, Bruno Kathollnig, Josef K. Uhl, Saška Innerwinkler. Program bo povezovala Alenka Bole Vrabec; gosta bosta tudi urednik zbornika Vinzenz Jobst in predsednik uprave Sava d.d. Janez Bohorič.


Občinski odbor Socialnih Demokratov Žirovnica

vabi vse člane in simpatizerje na prevolilni golaž v sredo, 18. oktobra ob 19. uri v Gostilni Osvald.

Skupaj si bomo dali poguma za dober rezultat na volitvah in nazdravili v prijetni družbi.

Vabljeni!

Predstavitve nevarnosti in ukrepanja v primeru požara v gospodinjstvu

V letošnjem mesecu požarne varnosti, bomo gasilci 14. oktober posvetili izobraževanju občank in občanov o ravnanju pri požaru v gospodinjstvu. Statistika še vedno kaže, da je za večino požarov kriva človeška malomarnost in prav človek lahko s pravočasnim in učinkovitim gašenjem začetnih požarov pripomore k čim hitrejši pogasitvi in tako posledično manjši škodi. Da bi predstavitve čim bolj približali prebivalstvu, jih bomo izvedli na štirih mestih v občini, po naslednjem razporedu:

9.00

 

Breg - na mestu tradicionalnega prvomajskega kresa

11.00

 

Moste - pri Elektru Žirovnica

14.00

 

Zabreznica - pred osnovno šolo

16.00

 

Rodine - na igrišču

Program predstavitev bo zajemal prikaz eksplozij plinske kartuše, s katero bomo predstavili nevarnost pri neustreznem ravnanju s plinom. Sledila bo eksplozija laka za lase, ki bo pokazala, da tudi spreji niso tako nedolžni. Na koncu bo prikazana še eksplozija pregretega olja, kjer se boste lahko na lastne oči prepričali, kako hitro vam lahko neustrezno gašenje uniči kuhinjo. Sledil bo prikaz uporabe gasilnika in gašenja, občanom pa bo dana tudi možnost, da z gasilnikom sami pokažejo zobe ognjenim zubljem. Če imate gasilnik doma, vam v primeru požara ne bo prav nič koristil, če se boste šele takrat lotili branja navodil za uporabo. Sedaj imate možnost, da se uporabe naučite in tudi v praksi preizkusite svoje znanje.

Skozi celotno predstavitev vam bodo na voljo zabreški in smokuški gasilci, ki vam bodo rade volje odgovorili na vse, kar vas bo zanimalo s področja gasilstva, ogledali pa si boste lahko tudi vozila in opremo obeh društev.

 

 

Vabimo vse občanke in občane Žirovnice, na

»SREČANJE S PODMLADKOM SLOVENSKE DEMOKRATSKE STRANKE IN PREDSTAVITEV ŽUPANSKEGA KANDIDATA V OBČINI ŽIROVNICA«

Srečanje bo v soboto, dne 14. oktobra 2006 na terasi Gostilne Osvald na Selu pri Žirovnici, od 17. ure dalje.

Na srečanju se bodo poleg županskega kandidata OO SDS ŽIROVNICA g. Anton Koslja iz Vrbe, predstavili tudi kandidati za občinske svetnike na listi SDS v naši občini. Vsem prisotnim bodo radi odgovorili na vprašanja o nadaljnjem razvoju naše občine in sleherne vasi »pod Stolom«. Naše vabilo je še posebej namenjeno vsem mladim, ki bi želeli skupaj z nami soustvarjati lepšo prihodnost naše občine. Prijateljsko druženje bomo popestrili s pokušino domačega golaža, ki ga bo pripravil naš »mojster Geza«.

Vljudno vabljeni !

Podmladek
Slovenske demokratske stranke Žirovnica

 

Vabimo Vas na urico poezije, ki bo v nedeljo, 8. oktobra 2006, ob 17. uri v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi.

Naš tokratni gost bo pesnica Maja Vidmar, dobitnica letošnje nagrade Prešernovega sklada. Pogovor bo vodil Jaka Košir.

Gorenjski muzej

Nova internetna stran

Zavod za turizem in kulturo vas obvešča, da ima od konca septembra lastno internetno stran www.zirovnica.eu na kateri bodo, poleg podatkov iz naših krajev, objavljeni tudi programi prireditev in srečanj v naši občini. Stran je trenutno še nepopolna, a ste vseeno vljudno vabljeni na ogled. Prav tako so dobrodošli vaši predlogi za nadaljnje oblikovanje strani zavoda, ki jih lahko pošljete na naslov ztk@telemach.net

Janez Dolžan

Vabimo vse občanke in občane Žirovnice na tematski večer z naslovom:

» PERSPEKTIVE PROMETNE UREDITVE V OBČINI ŽIROVNICA «

Tematski večer bo v soboto, dne 7. oktobra 2006 v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, Žirovnica 14 ob 19. uri.

Gost večera bo g. dr. Peter Verlič, državni sekretar na Ministrstvu za promet v Ljubljani. Večer je namenjen razpravi o prometni problematiki v naši občini in obravnavi aktualnih vprašanj iz tega področja (izgradnja pločnika, nova obvoznica, prometna ureditev križišč in zavarovanje železniških prehodov,…).

Vljudno vabljeni !

Občinski odbor
Slovenske demokratske stranke Žirovnica

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

vabi na
ZADNJIŠKI OZEBNIK (2083 m)

Na Logu (Trenta)-Zadnjica-Čez Dol(1632m)-Zadnjiški ozebnik(2083m)-Trebiški dol- Na Logu

v SOBOTO, 7. OKT. 2006 - 06.00 Elektro Žirovnica, lastni prevoz

Hoja: 6 ur, nezahtevno, delno brezpotje
Oprema: za visokogorje, palice
Informacije: Rajgelj Dušan, 031 655 910 (zvečer)

Spoštovani!

Začela se je volilna kampanja, zato tudi mi pripravljamo določene aktivnosti, na katere bi vas rad povabil v svojem imenu in imenu vseh kandidatov Neodvisne liste za občinski svet.

V zvezi s tem organiziramo naslednje aktivnosti:

 • V četrtek 12.10.2006 ob 18.00 uri v Čopovi hiši v Žirovnici organiziramo okroglo mizo s predstavitvijo kandidatov za občinski svet in kandidata za župana, na katere bomo poleg občanov povabili tudi novinarje. Po predstavitvi bomo pred Čopovo hišo pekli kostanj, malce poklepetali in se posladkali z moštom.

 • V soboto 14.10.2006 med 16.00 in 18.00 uro pred pizzerijo MORENA v Žirovnici organiziramo peko kostanja, kjer bomo kostanj s sloganom »Za vas tudi po kostanj v žerjavico« brezplačno delili med obiskovalce. Med 18.00 in 20.00 uro pa bomo na istem mestu organizirali soočenje kandidatov za župana, kamor bomo povabili vse kandidate v občini Žirovnica. Naš namen je, da se vsi kandidati predstavijo občanom in povedo kaj o sebi in svojih načrtih.

 • V petek 20.10.2006 se bomo v bistroju Noč na Selu, med 19.00 in 23.59 uro predstavili mladim in malo manj mladim v naši občini. Srečanje bo popestril glasbeni gost Miran Rudan.

Vabljeni!

V imenu kandidatk in kandidatov
Leopold POGAČAR
kandidat za župana in občinski svet

Tekmovanje Gasilske zveze Jesenice 2006


foto: Marjan Dobnikar

V soboto, 23. septembra je na carinskem platoju na Jesenicah potekalo gasilsko tekmovanje gasilskih zvez Jesenice in Kranjska Gora. Iz naše občine so nastopile tri ekipe članov in ena ekipa članic. Pomerile so se v taktični mokri vaji, pri kateri je treba na stometrski progi najprej urediti odvzem vode iz bazena, jo speljati proti oviram, jih premagati in podreti tarče. Ekipa članic, sestavljena iz članic obeh društev, je kljub smoli med izvedbo vaje zasedla tretje mesto. Starejši člani iz Smokuča so dosegli prvo mesto v svoji kategoriji in po rezultatu presegli kar nekaj ekip v kategoriji mlajših članov, kjer je ena ekipa PGD Zabreznica zasedla prvo, druga pa četrto mesto.


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo

 

OBVESTILO STARŠEM !!!

Z oktobrom bomo v športni dvorani TVD Partizan Žirovnica, pričeli z vadbo naših najmlajših. Otroci bodo imeli vadbo enkrat tedensko, razdeljeni pa bodo v dve starostni kategoriji in sicer :

 • Otroci letnik 2000 in 2001

 • Otroci letnik 2002 in mlajši

Uvodna sestanka z vadbo bosta v sredo 4. in petek 6.10., s pričetkom ob 16.00.

Vljudno vabljeni !!

 

 

Predlagatelj liste Miran DOLAR in predstavnik kandidata za župana Izidor JEKOVEC, sta dne 21.9.2006, na občinski volilni komisiji, v imenu NEODVISNE LISTE ZA ŽIROVNICO, uradno vložila kandidaturi za župana in za člane občinskega sveta.

Vsem, ki ste nam oddali podporo na predpisanem obrazcu ( ni Vas bilo malo), da smo lahko vložili kandidaturi, se iskreno zahvaljujemo !
Več na www.nlz.si

Leopold POGAČAR
kandidat za župana

 

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

vabi na

MACESNOVEC
( 1931 m )
Kot - Macesnovec – Kot

V soboto, 23. sept. 2006

Zbor ob 7. uri pred stavbo Elektro Žirovnica. Nezahtevna pot, 5 ur hoje, lepi razgledi, lasten prevoz.
Prijave: Madon Boris, tel. 040 241 737

Izkoristite lep dan v naši družbi!
Vodnik: Boris

Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo

v sodelovanju z Osnovno šolo Žirovnica prireja

OBČINSKO PRVENSTVO V KROSU

v petek, 29. septembra 2006, ob 16. uri, v Zavrhu.

Proga je razgibana, poteka okoli umetnega jezera na Završnici, dolga je dober kilometer. Vabljeni šolarji, starši, rekreativci in vsi, ki radi tečete ali hodite v naravi. Za čaj in dobro voljo bo poskrbljeno. Tekmovanje poteka v naslednjih kategorijah:

rojeni 1997 in mlajši,
1996-1994
1993-1991
1990-1976
1975-1961
1960-1946
1945 in starejši,
za moške in ženske.

Prijave sprejemamo uro pred štartom ali po elektronski pošti: zmigajmose@gmail.com.
V primeru slabega vremena bomo tekmovanje izvedli en teden kasneje.

Vabljeni!


OBČINSKI ODBOR ŽIROVNICA
Sedež: Breznica 28c, Žirovnica

Spoštovani!

Smo v obdobju pred volitvami, kar pomeni, da OO LDS vodi aktivnosti za pripravo kandidatov za funkcije v občini Žirovnica. Ker se volilna kampanja uradno začenja 22.septembra, smo se odločili, da pred tem organiziramo srečanje liberalnih demokratk in liberalnih demokratov ter njihovi simpatizerjev. Srečanje bo v torek, dne 19.septembra 2006 pri rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah ob 18.00 uri.

Poskrbeli bomo, da se bodo naši kandidati predstavili v nekaterih sposobnostih kot je npr. peka palačink.

Vljudno vabljeni.

Vabimo Vas na urico poezije, ki bo v nedeljo, 17. septembra 2006, ob 17. uri v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi.

Naš tokratni gost bo pesnik, akademik Kajetan Kovič. Z njim se bo pogovarjal Jaka Košir.

Gorenjski muzej

Zbirajo se informativne prijave za novo centralo T2 v Žirovnici. Velika hitrost prenosa za majhno ceno. Dodatne možnosti sta internetna telefonija in digitalna televizija ...

INFORMATIVNA ANKETA:
http://www.rastacorp.com/t2/

dodatne informacije na spletni strani od T2
http://www.t-2.net/

VLJUDNO VAS VABIMO NA OGLED FILMA

4th WORLD CHOIR GAMES

KATERIH SMO SE KOT EDINI SLOVENSKI PREDSTAVNIK UDELEŽILI ČLANI

MEŠANE PEVSKE SKUPINE »DR. FRANCE PREŠEREN

in v kategoriji ljudske pesmi a cappella prejeli bronasto medaljo

PREDSTAVITEV BO V PETEK, 29. SEPTEMBRA OB 19.30 URI V KULTURNI DVORANI NA BREZNICI

za mešano pevsko skupino:
Stres Jerneja

 

Slovenska demokratska mladina
Občinski odbor Žirovnica

vabimo vse mlade občanke in občane Žirovnice,

na » SREČANJE Z SDM IN PLANINSKI POHOD NA AJDNO (1170 m)«

Zbor udeležencev bo v soboto, dne 2. septembra 2006 na parkirišču v Završnici (izhodišče k Valvazorjevemu domu pod Stolom) ob 8. uri.

Skupaj si bomo ogledali planine in planinske koče ob vznožju Stola - najvišjega vrha v občini Žirovnica. Po zboru v dolini Završnice, se bomo najprej odpravili k Valvazorjevemu domu pod Stolom. Pot bomo nadaljevali proti Ajdni, kjer so znane arheološke najdbe iz 6. stoletja. Po ogledu arheološkega najdišča se bomo odpravili na ogled Žirovniške in Zabreške planine. Pohod bomo zaključili pri Valvazorjevem domu, kjer bomo poskrbeli za pogostitev udeležencev pohoda. Časa za pogovor in prijateljsko druženje bo dovolj.

Prosimo, da vsi zainteresirani za obisk, svojo udeležbo predhodno prijavite na e-naslov: ales.tavcar@telemach.net ali po telefonu: 031/540-340 (Aleš). Rok prijave je do petka 1. septembra 2006.

Vljudno vabljeni !

OO SDM ŽIROVNICA

Konjeniški klub Stol ter rekreacijsko društvo Trim Tim Žirovnica vas vabita na šeste tradicionalne

Vesele dneve v Žirovnici

PETEK 01.09.2006
Od 20h dalje nastop skupine Kingston s predskupino Day Out.

SOBOTA 02.09.2006
Od 19h dalje veselica z ansamblom Lojzeta Slaka.

NEDELJA 03.09.2006
Od 13h dalje tekmovanje predstavnikov Gorenjskih občin v veselih kmečkih igrah,
od 16h program za najmlajše s skupino Čuki ter
od 18h veselica s skupino Čuki.

V soboto in nedeljo je poskrbljeno za bogat srečolov. Vse skupaj pa se bo dogajalo na parceli KK Stol pod Breznico.

Vabljeni!

Spoštovani občani in spoštovane občanke
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, vaški odbor in vaščani Sela pri Žirovnici vas vabimo na prireditev

Pozdravljeni na Selu

Prireditev bo dne 26. 8. 2006 na Selu pri Žirovnici in bo potekala po naslednjem programu:

13.00 - 13.10   sprevod vozov z zvonovoma od gostišča Osvald do cerkve sv. Kancijana na Selu pri Žirovnici
13.10 - 14.00   blagoslov in postavitev zvonov s kratkim kulturnim programom
14.00 - 15.00   sv. maša
15.00 - 21.00   kulturno zabavni program na prireditvenem prostoru med bistrojem Noč in gostiščem Osvald (v primeru dežja bo program potekal na vrtu gostišča Osvald)

Za pijačo, hrano in dobro voljo bo poskrbljeno!

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi, da v nedeljo, 27. avgusta 2006, ob 17. uri obiščete Prešernovo rojstno hišo, kjer smo pripravili urico poezije. Predstavil se bo pesnik Jaka Košir, pesnik mlajše generacije, ki je do sedaj izdal tri pesniške zbirke: Draguljarna Rim, Smehljaj in Nežnost. Njegove pesmi so bile med bralci odlično sprejete. Njegova poezija izraža začudenje nad vsem, kar ga obdaja. Z elementarno pesniško govorico ter metaforami nas spomni na tisto, kar smo v sodobni poeziji že pozabili. Ena od tipičnih oblik njegovega ustvarjanja je sonet.

VLJUDNO VABLJENI!

Lep pozdrav,

Jelena Justin
višja kustodinja za odnose javnostmi

ODPOVED PLANINSKEGA IZLETA!

Prijatelji planin! Žal moram zaradi slabe vremenske napovedi za visokogorje planinski pohod v DOLOMITE - na TOFANO di ROZES v soboto,19.08.2006,ODPOVEDATI. Tura je prestavljena na mesec september.

Planinski pozdrav!

Boris Madon

Vesele igre na Veselih dnevih

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica skupaj s Konjeniškim klubom Stol in Trim Timom Žirovnica, organizira v nedeljo 3. 9. 2006 ob 13.00 vesele igre, ki bodo potekale v okviru Veselih dnevov 2006. Glede na prispele prijave je prostora še za dve do tri ekipe iz naše občine. Prosimo društva in posameznike, ki so pripravljeni sodelovati s svojo ekipo, da nam pošljejo poimenski seznam članov ekipe na e-naslov: ztk@telemach.net Ekipo sestavlja 5 do 8 članov od katerega morata biti vsaj dve ženski predstavnici. Ker je število ekip omejeno bodo prednost pri izboru imele prvo prijavljene ekipe. Ekipe iz tega dopisa bodo tekmovale v absolutni konkurenci in ne kot predstavniki občine Žirovnica, saj to ne bi bilo pošteno do ekip iz drugih občin, da bi naša občina imela kar štiri ekipe in s tem večjo možnost za zmago na igrah.

Janez Dolžan

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

vabi ljubitelje gora na

TOFANE DI ROZES ( 3225 m )
DOLOMITI – ITALIJA
Tofane

Rist. Pietofana ( 1657 m) - Rif. Pomedes ( 2303 m ) – fer. Sentiero Astaldi –  Rif. Giussani ( 2600 m ) – TOFANA DI ROZES ( 3225 m ) – Rif. Giussani –  Rif. A. Dibono ( 2083 m ) – Cian Zopè.

V SOBOTO, 19. avgusta 2006

Avtobus – odhod z RODIN ob 4. uri – se bo ustavljal na vseh postajah v občini Žirovnica. Vsi udeleženci naj imajo primerno planinsko opremo za visokogorje, potni list ali osebno izkaznico, priporočljive so pohodne palice.

ZA VZPON PO FERRATI JE OBVEZEN PLEZALNI PAS, ČELADA IN SAMOVAROVALNI KOMPLET.
( komplet si lahko sposodite na društvu )
Ferata je srednje zahtevna.

Zmerne hoje je 6 – 7 ur. Cena izleta je 8000 SIT in 9 EUR za žičnico.
Zaradi rezervacije avtobusa prosim, da se prijavite do
srede, 16. 08. 2006

Prijave sprejema MADON BORIS, Smokuč 60 Žirovnica.
TEL. 04 580 30 91 ali GSM 040 241 737

Pridružite se nam !

Spoštovani !

Neodvisna lista za Žirovnico je v času pred volitvami  na spletu odprla tudi forum z namenom komunikacije z mladimi in tudi "malo manj" mladimi. Naš namen je, da na resen ali pa tudi malo manj resen način (formalen in nermalen način), ob uporabi svetovnega spleta, poklepetamo z vami, si pridobimo vaše mnenje, kritike, predloge, podporo itd...

FORUM JE URADNO POSTAVLJEN IN SE DO NJEGA  PRIDE PREKO NAŠE SPLETNE STRANI www.nlz.si

VABLJENI K SODELOVANJU IN SEVEDA SE ŽE  V NAPREJ VESELIMO VAŠIH PRISPEVKOV, MNENJ, KRITIK, PREDLOGOV, ŠAL ALI POGOVORA KAR TAKO

Za NLZ
Leopold POGAČAR

Balinarski turnir

V soboto 19.08.2006, na Bregu prirejamo ob otvoritvi balinišča turnir trojk, s pričetkom ob 10.00 uri. Za vse prijave in dodatne informacije na 041 413090 Roman JAKOPIČ

VABLJENI !

KULTURNO DRUŠTVO dr.F.Prešeren
ŽIROVNICA BREZNICA
p.p.3
4274 ŽIROVNICA

DATUM: 19.7.2006

Mešana pevska skupina KD dr. F.Prešeren Žirovnica Breznica se udeležuje tekmovanj – olimpiade pevskih skupin in zborov na Kitajskem kot edina predstavnica iz Slovenije. V dosedanjem programu nastopov se je skupina v kategoriji ljudskih pesmi uvrstila v finale ter v tem tekmovanju zadela tretje mesto in prejela bronasto medaljo.

Pevska skupina se v noči od petka na soboto vrača v Slovenijo, zato pripravljamo za njen prihod sprejem s čestitko za doseženo mesto na olimpiadi.

Vabimo vas, da se nam na sprejemu pridružite.

Sprejem bo v soboto, dne 22. julija ob 10. uri v Žirovnici pred pizerio Morena.

Predsednik IO KD:
Jože Resman

V Žirovnico pošiljamo pozdrav iz Kitajske in seveda sporočamo, da smo v najmočnejši kategoriji osvojili bronasto medaljo. V predtekmovanju nas je od 30 zborov v finale prišlo le 12. Smo zadovoljni, da je Slovenija zaradi našega uspeha napisana pod dobitnike medalj. Nasvidenje v petek!

Prešernovci

FOTOGRAFSKA DELAVNICA

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica vas vabi na fotografsko delavnico, ki bo v soboto ob 14.00 uri v Čopovi rojstni hiši. Na delavnici se boste spoznali z osnovami digitalne fotografije. Po kratkem teoretičnem delu boste skupaj s predavateljem g. Vitomir Pretnarjem, izbirali različne motive iz Žirovnice in okolice ter jih poskušali s pomočjo fotoaparata prenesti v digitalni svet. Zaželjeno je, da na delavnico prineste svoj digitalni fotoaparat. Več informacij na tel. št. 040 201 929 (Janez Dolžan).

POSVET O POVEZOVANJU TURIZMA IN KULTURE

Vabimo vas na posvet o povezovanju turizma in kulture v naši občini, ki bo v ponedeljek 10. 07. 2006 ob 19h v Čopovi hiši v Žirovnici. Na posvetu bomo predstavili naše poglede na ta dva sklopa in prikazali na kakšen način naj bi se ponudniki s področja turizma in kulture medsebojno povezali. Ker je vaša udeležba na tem posvetu ključnega pomena za nadaljnji razvoj turizma in kulture v naši občini vas prosim, da se posveta zanesljivo udeležite.

V drugem delu posveta bomo določili okvirne cene za posamezno turistično ponudbo (nastopi folklornih skupin, igralskih skupin ...) in potrdili poti (konjeniške, planinske, kolesarske, pohodniške in planinske) v naši občini, ki jih bomo ponudili širši javnosti. V tem delu bomo določili tudi skrbnike teh poti in osebe oz. društva, ki bi bile odgovorne za vodenje po teh poteh ter določili enoten sistem označevanja.

Vaše morebitne predloge za dodatne teme na tem posvetu lahko pošljete po e-pošti na naslov:
ztk@telemach.net ali po redni pošti: Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Žirovnica 14.

Alpe-Adria 2006

V Glenci se je v soboto odvijalo mednarodno tekmovanje Alpe-Adria v smučarskih skokih za otroke. Za več informacij o dogajanju in rezultatih obiščite spletno stran SSK Stol Žirovnica.

KULTURNO DRUŠTVO dr.F.Prešeren
ŽIROVNICA BREZNICA
p.p.3
4274 ŽIROVNICA

 

Letos praznujemo 15. obletnico posaditve lipe ob razglasitvi samostojne države republike Slovenije. Takratna KS Žirovnica se je vključila v praznovanje tega velikega dogodka in tako kot drugi kraji posadila lipo ob farni cerkvi na Breznici. Ob tem jubileju se bomo zbrali organizatorji in udeleženci takratne prireditve, da počastimo ta jubilej.

Vljudno vas vabimo, da se tega srečanja, ki bo na predvečer državnega praznika, 24. junija 2006 ob 19.30 uri, udeležite.

Srečanje s krajšim kulturnim programom bo v zavetju lipe, ki je v tem času v polnem razcvetu in je postala lepo, slovensko drevo,.

Jože RESMAN
predsednik

Vljudno vas vabimo na ogled novega filmskega dela Kulturnega društva Dr.France Prešeren Žirovnica - Breznica

SMRT RIBČOV¨GA FRANCETA

V nedeljo, 25.junija ob 19.uri v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici Predstavitvi filma bo sledil razgovor z ustvarjalci filmske zgodbe. Želimo da bi se v sproščenem vzdušju porajale tudi nove ideje za nadaljnjo dramsko ustvarjalnost v društvu in občini. Veselimo se srečanja in razgovora z Vami

KD DR.France Prešeren
Jože Resman, predsednik

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

in
OBČINA ŽIROVNICA

VABITA VSE OBČANE IN LJUBITELJE PLANIN NA

SEDMI TRADICIONALNI OBČINSKI POHOD OB SPOMINSKEM DNEVU OBČINE ŽIROVNICA NA NAJVIŠJI VRH OBČINE - STOL

V SOBOTO, 24.junija 2006

Pričetek pohoda je na Žirovniški planini ob 6. uri

Ob vpisu se vplača startnina 1000 SIT, za kar vsak udeleženec pohoda prejme majico in malico ob povratku v Završnico.

Šoloobvezni otroci ne plačajo startnine.

Vabljeni!


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo

VABILO

Vse člane, prijatelje, sponzorje in donatorje našega društva vabim na športno - rekreativno in zabavno srečanje, ki bo v soboto 24. junija 2006 s pričetkom ob 9 .uri na prireditvenem prostoru HE Moste v Zavrhu. Preizkusili se boste lahko v igrah z žogo (mali nogomet, odbojka), igrali badminton. Izvedli bomo tekmovanje v kegljanju, vlečenju vrvi, tek v vrečah… Tudi najmlajši se bodo lahko prijetno zabavali. Poskrbeli bomo, da ne boste lačni in žejni ter, da se boste ob glasbi tudi zavrteli.

Pridite in skupaj preživimo prijeten dan!

Ciril Dolar predsednik društva

 

Slovenska demokratska mladina
Občinski odbor Žirovnica

vabimo vse mlade občanke in občane Žirovnice,

na »PIKNIK – SREČANJE Z SDM V DOLINI VRAT«,

ki bo v soboto 24. in nedeljo 25. junija 2006, s pričetkom v soboto od 10 ure dalje z možnostjo prenočitve. Piknik bo na posebnem prostoru pred vikend brunarico, ki se nahaja pred Aljaževim domom v Mojstrani.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno. Naši kuharji bodo pripravili jedi na žaru in lovski golaž. Vsi obiskovalci dobre volje se bodo lahko preizkusili v družabnih igrah, ljubitelji planin pa se bodo lahko udeležili planinskega izleta in si ogledali prelepo naravno okolje naših najbolj znanih Julijcev z veličastno Triglavsko severno steno. Prispevek na obiskovalca je simboličnih 1.000 SIT.

Prosimo, da vsi zainteresirani za obisk, svojo udeležbo predhodno prijavite na e-naslov: ales.tavcar@telemach.net ali po telefonu: 031/540-340 (Aleš). Rok prijave je do vključno četrtka 22. 6. 2006.

Vljudno vabljeni !

OO SDM ŽIROVNICA

Vabilo na odprtje razstave

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica vas vabi na odprtje razstave starih fotografij krajev iz naše in sosednjih občin, ki bo v soboto 17. 6. 2006 ob 13.30 uri v kulturnem domu na Breznici. Predstavljenih bo okoli 200 fotografij od katerih je najstarejša iz leta 1890. Razstava bo odprta v soboto od 13.30 do 16.00 ure in v nedeljo od 11.00 do 16.00 ure.

Vstopnine ni!

Karitasovo srečanje

Prostovoljke župnijske Karitas Breznica so pod vodstvom predsednice Sonje Mance v soboto, 10.6. organizirale šesto tradicionalno srečanje otrok in odraslih s posebnimi potrebami, ki živijo v občini Žirovnica. Prejšna leta je bilo srečanje pri pastirski koči v Zavrhu-Završnici. Letos pa so bile vremenske napovedi zelo slabe. Na pomoč je priskočil gospod župnik Ciril Brglez. Z veliko mero posluha je odstopil prostor pred župniščem, prav tako pa tudi mize in klopi iz učilnice. Za pesem in družabne igre so poskrbeli mladi skavti iz Breznice. Po pogostitvi s hrano in pijačo je sledila velika, dobra torta. Skavti so prisrčno in uspešno izpeljali tombolo, ob kateri so udeleženci prejeli vrečko praktičnih daril. Toplo vzdušje, preprosto vendar zelo iskreno srečanje, se je v večernih urah zaključilo z obljubo, da se drugo leto zopet dobimo.

Slovenska pisateljica Janja Vidmar je eno svojih knjig zaključila z mislijo - Angelov ne moremo kupiti,lahko pa jih srečamo. Bo držalo!

Prispevek sestavila Marija Langus

Obvestilo

Okrogla miza o povezovanju v turizmu in kulturi v naši občini, ki bi morala biti 8. 6. 2006 v Čopovi hiši v Žirovnici, je prestavljena na kasnejši datum (objavljen bo naknadno) zaradi nujnih obveznosti sodelujočih.

Hvala na razumevanju

Janez Dolžan

Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica in OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA "BREZNICA"

vabita na letni koncert

POZDRAV POLETJU

v soboto, 10.junija 2006 ob 19.30 uri v dvorano na Breznici
Gostuje: Folklorna skupina "Karavanke" iz Tržiča

SPOŠTOVANI!

26.5.1891 je bil rojen pisatelj Janez Jalen.

Ob priložnostim obletnice njegovega rojstva Vas vljudno vabimo na krstno uprizoritev igrane zgodbe na temo iz njegovega življenja

ZAKAJ NI KEBROV LOVIL

v nedeljo, 28. maja ob 17. uri pred njegovo rojstno hišo na Rodinah.

Veseli bomo vašega obiska

Igralska skupina
KD dr. F.Prešeren

in

hiša Mulej

Mladinska pevsko-inštrumentalna skupina Breznica organizira

REVIJO CERKVENIH MLADINSKIH ZBOROV

Revija bo v cerkvi na Breznici, 28. maja 2006 ob 15h. Strokovni spremljevalec bo Michele Josia, za tonski posnetek bo poskrbel Radio Ognjišče, program pa bo povezovala Maruša Stres.

Rdeča nit revije bo naslov Pozdrav Mariji, na reviji pa bo sodelovalo 8 zborov iz dekanije Radovljica (140 pevcev in pevk).

KULTURNO DRUŠTVO DR. FRANCE PREŠEREN ŽIROVNICA – BREZNICA IN MEŠANA PEVSKA SKUPINA »DR. FRANCE PREŠEREN«

Vabita na letni koncert


VONJ PO KITAJSKI

v soboto, 27.05.2006 ob 20. uri v dvorano na Breznici
Gostuje: FOLKLORNA SKUPINA »BC« IZ BOVCA
Posebni gost večera: FRANCI KORAŽIJA
Vstopnina: 1.500 SIT; 6,30 €
Vstopnice v predprodaji (1.200 SIT) dobite pri članih skupine


Kolesarski klub Završnica

organizira GORSKI KRONOMETER ZAVRŠNICA-VALVASOR (vzpon, uphill), ki bo potekal v soboto, 27. maja v Zavrhu, s štartom ob 10. uri za deklice in dečke ter ob 11. uri za ostale.

Tekmovanje je namenjeno kategoriziranim tekmovalcem in rekreativcem v vseh starostnih kategorijah. Nagrada za izboljšanje rekorda proge je gorsko kolo v vrednosti 150.000 SIT. Po končanem tekmovanju bo med vsemi nastopajočimi žrebanje praktičnih nagrad v skupni vrednosti 500.000,00 SIT.

več informacij >>>

Prireditvi v Prešernovi rojstni hiši

V nedeljo, 21. maja 2006 ob 16.00, bodo na vrtu Prešernove hiše v Vrbi zasadili potomko žlahtne Stare trte žametne črnine z Lenta. V kulturnem programu bodo sodelovali igralec Pavle Ravnohrib, citrar Aleksander Primc in Kamniški koledniki.

V počastitev 67-letnice razglasitve Prešernove rojstne hiše v muzej, je Gorenjski muzej skupaj s pesnikom Jako Koširjem, pripravili ciklus pesniških srečanj Pod Prešernovo streho. Prva prireditev iz ciklusa bo v nedeljo, 21. maja 2006 ob 17.00 s pesnikom Cirilom Zlobcem.

KONCERT MARIJINIH PESMI

Skavtski voditelji pripravljamo koncert Marijinih pesmi, ki bo to soboto, 13. maja, po večerni maši v župnijski cerkvi.

VSI LEPO VABLJENI!

 

Slovenska demokratska mladina
Občinski odbor Žirovnica

vabi vse občanke in občane Žirovnice na obisk Državnega zbora Republike Slovenije,

ki se bo začel v ponedeljek, 22. maja 2006 ob 13.30 uri pred stavbo Državnega zbora RS, Šubičeva 4, Ljubljana

Program obiska:

13.30 - 14.00

 

- ogled DZ (protokol DZ),

14.00 - 14.30

 

- strokovna predstavitev z naslovom: »Delitev državne oblasti« (predstavitev bo opravil eden od strokovnih sodelavcev DZ),

14.30 - 15.00

 

- predstavitev dela poslancev in srečanje s poslanci (pozdravila nas bosta tudi predsednik Državnega zbora dr.Cukjati in vodja poslanske skupine SDS g.Tanko),

15.00

 

- spremljanje seje z balkona velike dvorane (prosta odločitev obiskovalcev), ena izmed aktualnih točk dnevnega reda so vprašanja poslank in poslancev predsedniku vlade in ministrom. Imeli bomo možnost videti celotno vlado in odgovore predsednika vlade ter ministrov na poslanska vprašanja.

Vsi zainteresirani za obisk naj pokličejo na tel: 031/540-340 (Tavčar). Prijave za obisk Državnega zbora bomo sprejemali do vključno petka, 12. 5. 2006.

Vljudno vabljeni !

MARKOV SMN BO

Pozdravljeni, pravkar smo se vrnil iz dela v Vrbi. Postavljen imamo že veliki prireditveni šotor v izmeri 20x40 m - temu se reče da je kar velik! Znotraj bo v primeru slabega vremena potekalo vse načrtovano in sploh ni ovir. Danes sem dal izjavo tudi za radio Celovec, Kranj in pred par dnevi (objava jutri in pojutrišnjem) za radio Jesenice, Ognjišče in slovenske časopise, da prireditev bo v velikem šotoru in ni nobene vremenske ovire. Znotraj je prostora dovolj za razstavo obrti in gostinsko ponudbo. April je muhast in ponudi malo dežja in malo sonca preko dne. Dobimo se najbolje že pred sveto mašo, ki bo ob 10.00 uri v šotoru, ki je 10 m od Markove cerkve. Če bo slabo, prinesite marele za tistih 30 m od parkirišča do šotora. Vremenarji se namreč tudi zmotijo. Kres tudi bo v večernih urah, ker je vse pripravljeno. V pričakovanju,

s pozdravi nonet Vasovalci
za Franc Zupan

Podmladek SDS - Slovenska demokratska mladina- občinski odbor Žirovnica

vabi vse občanke in občane na potopisno predavanje

BRAZILIJA – DEŽELA OSUPLJIVIH NASPROTIJ,

ki bo v četrtek, 4.maja 2006 ob 19.00 uri v rojstni hiši Matije Čopa v Žirovnici.
Predavala bo gdč. Majda Kozjek

Vljudno vabljeni!

planinsk

O

 

društv

O

 

ŽIR

O

VNICA

in
OBČINA ŽIROVNICA

VABITA VSE OBČANE IN LJUBITELJE PLANIN NA

10. TRADICIONALNI PRVOMAJSKI SHOD

V PONEDELJEK, 01.05. 2006, V DOMU » PRI IZVIRU ZAVRŠNICE « V ZELENICI

PRIČETEK OB 11. 30 URI.

KULTURNI PROGRAM – KUD Dr. F. Prešeren Breznica

Prisrčno vabljeni!

Kresovanje

Vabimo vas na kresovanje 30.4.2006 na Breg s pričetkom ob 21.00 uri na že znani lokaciji (kot prejšna leta). Kot že vsako leto bo tudi letos poskrbljeno za pijačo, hrano ter zabavno glasbo.

VABLJENI.

Dejan P., Luka S., Luka Š., Nejc J., Rok J.


Jalnova rojstna hiša na Rodinah spet pripravlja

RAZSTAVO PIRHOV

Vrata vam bodo odprta od nedelje, 9. aprila 2006 do nedelje, 23. aprila 2006 vsak dan od 10. do 19. ure

V nedeljo, 9. aprila bo od 12. ure dalje prikaz izdelovanja prekmurskih pirhov.

Želimo vam vesele velikonočne praznike in vas lepo pozdravljamo!
Družina Mulej

 


OBČINSKI ODBOR
ŽIROVNICA

VABILO

Vabimo vas, da se udeležite okrogle mize
Razvojne možnosti na področju turizma v Občini Žirovnica,
ki bo v sredo, 12.aprila ob 18.00
v gostilni Oswald

S predsednikom turistične zveze Gorenjske Juretom Megličem, Direktorjem zavoda za turizem občine Žirovnica Janezom Dolžanom, podjetnikom Markom Božičem in ostalimi gosti bomo spregovorili o priložnostih na področju turizma v Žirovniški občini.

Prisrčno vabljeni!

Občinski odbor SD Žirovnica

VEČER POEZIJE

Gorenjski muzej vabi na večer poezije, na katerem bodo nastopili: Jurij Marussiq, Rudi Stopar, Antonija Baksa Srnel, TD Suha Krajina, Marko Kern, KD Iq in KD Žarek iz Brežic. Prireditev bo v petek, 7. aprila 2006 ob 18. uri v Prešernovi hiši v Vrbi. Program bo povezovala pesnica Alenka Jeraj.

NOVA SPLETNA STRAN NEDOVISNE LISTE ZA ŽIROVNICO

Neodvisna lista za Žirovnica ima spletno stran. Dostopna je na naslovu: www.nlz.si Stran se še izoblikuje in bodo kmalu dodane nove vsebine. Dobrodošli.

Leopold POGAČAR

DIMNIŠKI POŽAR

V ponedeljek, 27. marca 2006 ob 19.42 so bili gasilci obveščeni o dimniškem požaru v stanovanjski hiši v Žirovnici. Ker je bil dimnik novejše izdelave, se požar na srečo ni razširil. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica.

Ker je v zadnjih desetih dneh to že drugi dimniški požar, je več kot očitno, da je dolga kurilna sezona naredila svoje. Dimnikar že hodi okoli in opravlja preglede in čiščenje dimnikov, vendar je bil vsaj pri dveh prepozen. Če kurite ne povsem suha ali smolnata drva, odpadke, iverko in podobne snovi, ki pri gorenju sproščajo veliko saj, vam svetujem, da sami preventivno pokličete dimnikarja in ga prosite za obisk.

Planinsko društvo Žirovnica

vabi na REDNI LETNI OBČNI ZBOR, ki bo v PETEK, dne 31. marca 2006, ob 19. uri v dvorani Kulturnega doma na Breznici več o tem >>>

DPM Žirovnica ZBIRA RABLJENA KOLESA za popestritev kolonije naših otrok v Novigradu. Če bi se torej radi znebili kolesa, ki ga ne uporabljate več, nas pokličite na številko 031 485 459 (Milan) in z veseljem ga pridemo iskat!

DPM ŽIROVNICA

KULTURNO DRUŠTVO DR. FRANCE PREŠEREN
BREZNICA – ŽIROVNICA
IN
TAMBURAŠKA SKUPINA »KAŠARJI«

PRIREJATA KONCERT

MATI, SLIŠIŠ TAMBURICE GLAS?

NASTOPAJO:
TAMBURAŠKA SKUPINA »KAŠARJI«
MLADINSKA TAMBURAŠKA SKUPINA »KAŠARJI«
ŽENSKI PEVSKI ZBOR PLETNA BLED

KONCERT BO V SOBOTO 25. MARCA 2006 OB 20.00 URI V DVORANI NA BREZNICI.

KD Dr. France Prešeren Žirovnica in Družina Mulej - "Jalen" iz Rodin

prirejata v nedeljo, 19. marca 2006 razstavo kruha pod nazivom

JOŽEFOV KRUH

Razstava se začne ob 11. uri, ob 16. uri pa sledi kulturni program na Jalnovem dvorišču in v cerkvi Sv. Klemena. Nastopajo: domača otroška folklorna skupina, moški kvintet kulturnega društva in moški zbor "Valentin Polanšek" iz Obirja na Koroškem.

 


Razstava kruha naj bi objela obdobje od Franceta Prešerna do Janeza Jalna, to je praktično stoletje od 1800 do 1900 (Janez Jalen se je rodil leta 1893). Ob razstavi je predvideno tudi pokušanje , degustacija kruha, ki bo na stojnicah.

Osrednji gostje so Korošci iz Železne Kaple. To je moški zbor iz Železne Kaple in Obirja, ki uspešno prepeva že precej let. Ime nosi po Valentinu Polanšku, učitelju in pisatelju iz Obirskega, ki je bil poznan borec za slovenstvo.

Naše kulturno društvo sodeluje z Obirčani že od leta 1974, ko sm se srečevali s poznanim ženskim oktetom. Še danes se srečujemo ob različnih prilikah. Trideset let pa že hodimo na planinsko proslavo na vrhu Obirja (2145m).

Zbor vodi mag. Božo Hartman. Ker zelo dobro pojejo koroške pesmi, vas vabimo, da jih pridete poslušat v nedeljo ob 16. uri popoldne v cerkev Sv. Klemena na Rodine.

Franc Legat


Izlet v Istro

Planinsko društvo Žirovnica prireja v soboto, 18.3., izlet v slovensko Istro (Hrastovlje - Zanigrad - Kuk). Nezahtevne hoje bo za 5 ur. Prijave do četrtka na tel. 041 582 115 (Tone).

Dimniški požar


V sredo, 8. marca okoli pol osmih, so bili gasilci obveščeni o dimniškem požaru na Rodinah. Požar je bil hitro pogašen, sodelovali pa so gasilci PGD Smokuč in GARS (Gasilsko reševalna služba Jesenice). Z enakim, čeprav malce dolgotrajnejšim požarom, so se že januarja v Žirovnici ukvarjali gasilci PGD Zabreznica in GARS. Da je čas kurilne sezone precej nevaren, priča tudi izlitje kurilnega olja, do katerega je prišlo 13. februarja na Breznici. Takrat so se z razlito nevarno snovjo ukvarjali gasilci PGD Zabreznica in GARS.

Vabilo na občni zbor

Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske vabi na 4. občni zbor, ki bo v petek 17. 03. 2006 ob 18. uri v kulturni dvorani na Breznici. več o tem >>>


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo
 

Tradicionalni veleslalom bo v soboto, 11. marca, ob 11. uri, na smučišču v Mojstrani.

Dodatne prijave sprejemamo na zmigajmose@gmail.com, pred štartom pa le do 9.30 ure. Upajmo na lepo vreme!

Vabljeni!

KOLEDAR PRIREDITEV – MAREC 2006

datum in ura

kraj

naziv prireditve

vrsta prireditve

organizator

2.3.
od16.00 do 18.00 ure

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

Ustvarjalne delavnice za otroke od 6 leta dalje

delavnice

Občinska knjižnica Jesenice- Knjižnica M. Čopa Žirovnica
Tel.: 04 5834 214

3.3.
Ob 18.00 uri

Fotogalerija Jaka Čopa - Avla Zdravstvene postaje Žirovnica na Selu

Otvoritev fotografske razstave
»IZ ZEMLJE ZACVETELO«
Šenveter Ivan

Razstava

3.3.-5.4.

ZTK Žirovnica in Fotografsko društvo Jesenice
Jamar Franc Tel.: 580 21 16

3.3.
ob 19.oo uri

Čopova rojstna hiša Žirovnica

Premiera kratkega filma po delu Janeza Jalna »Kdo je srnjaka snedu«

Filmska predstava

KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica in ZTK Žirovnica 04 580 15 03

4.3.
ob 11.00 uri

Smučišče v Mojstrani

Občinsko prvenstvo v veleslalomu

Športna prireditev

TVD Partizan
041 676827 Samo Mekina

7.3.
7.00 uri

Odhod z avtobusnih postaj po občini

Pot prijateljstva okoli Ljubljane /drugi del/

pohod

DU Žirovnica- planinska sekcija
Tel.: 040 576 152 Miroslav Feldin

8.3.
Ob 8.30 uri

Zavrh

Valvazorjev dom

pohod

DU Žirovnica- planinska sekcija
Tel.: 040 576 152 Miroslav Feldin

9.3.
Ob 7.00

Odhod z avtobusnih postaj po občini

Italija-
Cvetlična razstava Pordenone in grad Devin

izlet

DU Žirovnica- turistična sekcija
Tel.. 041 765 426 Nataša Mali

9.3.
od17.00 do 17.45 ure

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

Igralna igrica

igrica

Občinska knjižnica Jesenice -Knjižnica M. Čopa Žirovnica
Tel.: 04 5834 214

14.3.
Ob 18.00 uri

Čopova rojstna hiša Žirovnica

Znamenitosti Turčije -
Predava Miro Feldin

predavanje

DU Žirovnica – kulturna sekcija
Tel.: 580 16 20 Jana Lavrenčič

16.3.
od 16.00 do 18.00 ure

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

Ustvarjalne delavnice za otroke od 6 leta dalje

Delavnice

Občinska knjižnica Jesenice -Knjižnica M. Čopa Žirovnica
Tel.: 04 5834 214

18.3.
Ob 20.00 uri

Kulturna dvorana Breznica

Literarno gledališki dogodek ob obletnici rojstva Srečka Kosovela

Literarno gledališki dogodek

Kulturno društvo K
Tel.: Lidija Bernard 031 352 265

18.3.
Objavljeno bo naknadno

Objavljeno bo naknadno

Potep po Slovenski Istri
Hrastovlje-Zanigrad-Kuk( 507 n v)-Hrastovlje

izlet

Planinsko društvo Žirovnica
Kont. oseba Tone Špendov tel.: 041 582 115

19.3.
Od 9.00 do 19.00 ure

Jalnova rojstna hiša Rodine

Razstava »Kuha od Prešerna do Jalna« in Jožefov piknik

Razstava

piknik

KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica in g. Janez Mulej 04 580 30 95

20.3.
od 8.00 do 10.00 ure

Čopova rojstna hiša Žirovnica

Meritev sladkorja, holesterola in krvnega pritiska

meritve

Društvo upokojencev Žirovnica
Mežek Mila: 5801902 ali Tičar Jerca: 5801154

20.3.
Ob 18.00

Čopova rojstna hiša Žirovnica

Nove priložnosti za pridobivanje dohodka na kmetiji
Predava spec. Lidija Šnut , univ.dipl.ing.

Delavnica

Kmetijsko gozdarska zadruga Kranj in ZTK Žirovnica 04 580 15 03

21.3.
Ob 6.00 uri

Odhod z avtobusnih postaj po občini

Lokve in Trnovo

pohod

DU Žirovnica- planinska sekcija
Tel.: 040 576 152 Miroslav Feldin

23.3.
od 17.00 do 17.45 ure

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

Ura pravljic za otroke od 4 leta dalje

Pravljice

Občinska knjižnica Jesenice -Knjižnica M. Čopa Žirovnica
Tel.: 04 5834 214

25.3.
Ob 20.00 uri

Kulturna dvorana Breznica

Koncert »Mati slišiš tamburice glas«
V izvedbi tamburaške skupinea » Kašarji « z gosti- ženski pevski zbor »Pletna« Bled

prireditev

KD. Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica
Kont. oseba : Jernej Smolej tel.: 051-270-79

28.3.
Ob 18.00 uri

Čopova rojstna hiša Žirovnica

Skrb za zdravje
Predava dr. Avgust Mencinger

predavanje

DU Žirovnica – kulturna sekcija
Tel.: 580 16 20 Jana Lavrenčič

30.3.
od 17.00 do 17.45 ure
ob 18.00 uri

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

Ustvarjalne delavnice za otroke od 6 leta dalje
Žrebanje uganke meseca

Delavnice

žrebanje

Občinska knjižnica Jesenice -Knjižnica M. Čopa Žirovnica
Tel.: 04 5834 214

Dogodki izven občine v organizaciji ZTK

 

 

 

4.3.
Ob 8.00 uri

OŠ C.Golarja Škofja Loka

Izobraževanje čebelarjev
Mag. Malči Božnar »Trženje čebeljih pridelkov«

predavanje

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Tel.: 04 580 15 03

14.3.
Ob 15.30 uri

OŠ C. Golarja Škofja Loka

Izobraževanje čebelarjev
Janez Luznar »Čebelji pridelki-tehnološka razsežnost«

predavanje

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Tel.: 04 580 15 03

24.3.
Ob 15.30 uri

LUR Radovljica

Izobraževanje čebelarjev
Mag. Malči Božnar »Trženje čebeljih pridelkov«

predavanje

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Tel.: 04 580 15 03

31.3.
Ob 15.30 uri

LUR Radovljica

Izobraževanje čebelarjev
Dr. Aleš Gregorc »Vzreja čebeljih družin«

predavanje

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Tel.: 04 580 15 03


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo
 

v sodelovanju s smučarskim klubom Radovljica

organizira v soboto 4. marca ob 11. uri
tradicionalno tekmovanje

v VELESLALOMU

za občane občine Žirovnica na smučišču v Mojstrani

Prijave sprejemamo v pisarni društva v četrtek 2.3.05 in petek 3.3.05 od 18. do 19. ure.
Štartnina znaša 1000 SIT; za šoloobvezne otroke štartnine ni.

Tekmovalne kategorije:

dečki – deklice

letnik do 1998

dečki – deklice

1997 - 1995

dečki – deklice

1994 - 1992

moški – ženske

1991 - 1976

moški – ženske

1975 - 1961

moški – ženske

1960 - 1946

moški – ženske

1945 in starejši

Vljudno vabljeni!

Odgovor na članek 'PODSTOLOVSKE NOVICE' svojega poslanstva ne opravljajo odkrito in pošteno je objavljen na spletni strani www.zirovnica-novival.com.

Pavel Bešter

KULTURNO DRUŠTVO dr.F.Prešeren ŽIROVNICA BREZNICA

Spoštovani!

Zaradi odsotnosti snemalca in operaterja kratkega filma, ki govori o pisatelju Janezu Jalnu, premiera tega filma v četrtek 23.februarja odpade in je prestavljena na petek, dne 3.marca 2006 ob 18.00 uri v Čopovi rojstni hiši. K ogledu premiere in nato razgovoru o filmski dejavnosti našega društva s posebnim poudarkom na pisatelju Janezu Jalnu vljudno vabljeni!

Jože RESMAN
   predsednik

v kulturni dvorani na Breznici.
V soboto 25.02. ob 20. uri.

Zabavala vas bo skupina Romeo.
Najboljše maske bodo nagrajene.
Vstopnina 500 SIT, maske imajo prost vstop.
Rezervacija miz in dodatne informacije na 580 15 03 ali 040 201 929.

Veselo otroško pustovanje

v nedeljo 26.2.2006 ob 14.30 uri v Žirovnici pred picerijo Morena.

Zbor ob 14.00 uri pred osnovno šolo Žirovnica (v primeru dežja bo prireditev potekala v kulturnem domu na Breznici)

Najboljše maske bodo nagrajene!
Vsaka maska dobi čaj, krof in darilo.
Zabavala vas bosta Dedek in Miri.
dodatne informacije: tel. 040 201 929

vabi na tečaj

za usposabljanje
LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODNIKA
Bleda, Bohinja, Kranjske Gore in Žirovnice z licenco

Pogoji za prijavo:

1. Lokalni turistični vodnik v slovenskem jeziku (2 kandidata):
- končana najmanj V. stopnja izobrazbe;
- veselje do vodenja in dela z ljudmi.

2. Lokalni turistični vodnik v tujem jeziku (3 kandidati)
- znanje najmanj enega tujega jezika (angleščina, nemščina ali italijanščina);
- veselje do vodenja in dela z ljudmi.

Vloge z dokazili in življenjepisom pošljite do 24.02.2006 na naslov:

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Žirovnica 14, 4274 Žirovnica

Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati z znanjem več tujih jezikov. O izbiri bodo kandidati obveščeni po pošti do 3.3.2006.

Tečaj plača Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Z izbranimi kandidati se sklene pogodba o številu ur, ki jih brezplačno opravijo z vodenjem za Zavod za turizem in kulturo.

Dodatne informacije:

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica; tel. 040 201 929

Direktor:
Janez Dolžan

Predsednik sveta:
Andreja Novšak


Društvo za telesno vzgojo in rekreacijo
 

Konjeniški klub
Stol Žirovnica

Vse ljubitelje teka na smučeh vabimo na
OBČINSKO PRVENSTVO V SMUČARSKEM TEKU
ZA REKREATIVCE

V soboto, 18. februarja 2006, ob 11.uri.,
pri konjeniškem klubu ob cesarski cesti.
Prijave zbiramo od 10.-10.30 ure, ali prej na zmigajmose@gmail.com.
Tekmovanje bo potekalo v vseh običajnih kategorijah, moški od 15 do 60 leta bodo tekli dva kroga. Dolžina proge bo okoli 2 km.

Za okrepčilo bo poskrbljeno! Proga je pripravljena. Trenirajmo! Zmigajmo se!

Dogajanje na kulturni dan, v sredo 8. februarja

 • od 9.00 do 10.00 - Start vodenih pohodov po Poti kulturne dediščine izpred Čopove rojstne hiše v Žirovnici

 • ob 13.00 - maša v cerkvi sv. Marka v Vrbi

 • ob 14.00 - Osrednja prireditev v Vrbi - slavnostni govornik bo predsednika državnega sveta RS Janeza Sušnika

 • ob 19.00 - Koncert Slovenskega okteta v župnijski cerkvi na Breznici - vstopnina 1.500,00 SIT

 • spominske hiše bodo odprte od 9.00 do 16.00, vstopnine ne bo

FEBRUARSKI KOLEDAR PRIREDITEV V OBČINI ŽIROVNICA

datum in ura kraj naziv prireditve vrsta prireditve organizator
02.02. od 16.00 do 18.00 ure Knjižnica Matije Čopa Ustvarjalne delavnice za otroke od 6. leta dalje delavnice Knjižnica Matije Čopa Žirovnica
04 583 42 14
Od 02.02. do 07.02. Občina Žirovnica Slikarska kolonija na temo
dr. France Prešeren
Kolonija Kulturno društvo dr. France Prešeren in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica (kratko: ZTK Žirovnica)
04 580 15 03
03.02.ob 17.00 uri Fotogalerija Jaka Čopa - Avla Zdravstvene postaje na Selu Razstava likovnih del učencev Osnovne šole Žirovnica Razstava Osnovna šola Žirovnica in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
04.02. ob 14.00 uri Avtobusne postaje po občini Odhod na ogled razstave Janeza Bernika v moderni galeriji Izlet ZTK Žirovnica
04 580 15 03
05.02.ob 15.00 uri Prešernova hiša Otvoritev razstave »Zdravljica, ambasadorka Slovenije« Razstava Gorenjski muzej Kranj
04 201 39 50
07.02.ob 19.00 ure Čopova hiša Otvoritev slikarske razstave na temo dr. France Prešeren Razstava KD dr. France Prešeren in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
08.02.Od 09.00 do 10.00 ure Čopova hiša Start vodenih pohodov po Poti kulturne dediščine Žirovnica (prijave na tel. 04 580 15 03) Pohod ZTK Žirovnica
04 580 15 03
08.02.Od 10.30 do 15.00 ure Cerkev Sv. Marka Vodenje po cerkvi (vsake pol ure) Ogled ZTK Žirovnica
04 580 15 03
08.02. ob 11.00 in 12.00 uri Jalnova hiša Predstavitev knjige »Slovenski književniki rojeni do leta 1899« avtorice Marjete Žebovec Predstavitev g. Mulej Janez
04 580 30 95
08.02.ob 14.00 uri Vrba – prireditveni prostor pred Prešernovo hišo Osrednja proslava ob kulturnem prazniku Prireditev Občina Žirovnica, KD dr. France Prešeren in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
08.02.ob 19.00 uri Župnijska cerkev na Breznici Koncert Slovenskega okteta Koncert ZTK Žirovnica
04 580 15 03
09.02.ob 17.00 uri Knjižnica Matije Čopa Ure pravljic za otroke od 4. leta dalje Pravljice Knjižnica Matije Čopa Žirovnica
04 583 42 14
Od 09.02. do 12.02 Občina Žirovnica Slikarska kolonija Kolonija Župnišče Breznica in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
12.02. ob 11.00 uri Kulturni dom na Breznici Otvoritev slikarske razstave Razstava Župnišče Breznica in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
16.02. ob 18.00 Čopova hiša Literarni večer z Dragom Jančarjem Kulturna prireditev Kulturni forum OO SDS Žirovnica
16.02. od 16.00 do 18.00 ure Knjižnica Matije Čopa Ustvarjalne delavnice za otroke od 6. leta dalje delavnice Knjižnica Matije Čopa Žirovnica
04 583 42 14
18.02.ob 10.00 uri Zavrh Občinsko prvenstvo v smučarskih tekih Športna prireditev TVD Partizan Žirovnica
041 676 827
g. Mekina Samo
23.02.ob 17.00 uri Knjižnica Matije Čopa Ure pravljic za otroke od 4. leta dalje. Žrebanje uganke meseca Pravljice Knjižnica Matije Čopa Žirovnica
04 583 42 14
23.02.Ob 19.00 uri Čopova hiša Premiera kratkega filma po delu Janeza Jalna »Kdo je srnjaka snedu?« Filmska predstava KD dr. France Prešeren in ZTK Žirovnica
04 580 15 03
25.02. ob 20.00 uri Kulturno dvorana na Breznici Veselo pustovanje Zabavna prireditev ZTK Žirovnica
04 580 15 03
26.02. ob 14.00 uri Osnovna šola Žirovnica Pustni sprevod za predšolske otroke in učence nižjih razredov osnovnih šol Zabavna prireditev ZTK Žirovnica
04 580 15 03
Od 25.02. do 05.03. Smokuč Jahalni tečaj Tečaj Konjeniško društvo Islander
031 442 038
in

KK Završnica

prirejata

SANKAŠKO TEKMO

od Valvazorjevega doma do Zavrha v soboto, 28. januarja 2006

Start tekmovanja bo ob 12. uri, na ravnini pod Valvazorjevim domom, cilj v Zavrhu. Tekmovanje bo potekalo v vseh posameznih kategorijah in v parih. Prijave sprejemamo na startu pol ure pred pričetkom tekme. Zaključek in podelitev priznanj bo v pizzeriji Morena ob 17 uri. Vabljeni!

Zlata poroka Angelce in Slavkota Čudna z Breznice

14.1.2005 sta tiho in skromno praznovala 50 poroke Angelca (Ribčeva z Vrbe) in Slavko Čuden. Naj bosta za zgled vsem, ki danes pravijo, da se ne morejo poročiti, ker nimajo denarja. Ata Slavko je sam naredil prvi štedilnik, majhen koharček in še marsikaj.... S svojim načinom življenja sta vzgojila dva sinova, ki sta jima dala največ, kar lahko starši dajo svojim otrokom: poštenje, ljubezen do dela in vero.

Marija Čuden

Občani!

Za vas smo uredili sankaško progo po cesti od Valvazorjevega doma v Zavrh. Uporaba je seveda na lastno odgovornost.

Uredili smo tudi dve tekaški stezi po polju.
- prva: poteka iz Most mimo Brega (začne je pri nadvozu čez avtocesto).
- druga: se začne pri Bistro-ju Noč na Selu in poteka pod vasmi Zabreznica in Breznica do Smokuča in nazaj. Pri kapelici pod Breznico morate sneti smučke in približno 50 metrov prepešačiti do steze v nadaljevanju.

Želimo vam veliko veselja in športih užitkov!

Janez Dolžan

Vse ljubitelje zimske rekreacije in rekreativnih tekem obveščamo,
da smo uredili

progo za smučarski tek v Zavrhu,
na pašnikih Agrarne skupnosti Žirovnica.

Trudimo se tudi s čiščenjem parkirišča ob jezeru.

Letošnja rekreativna tekmovanja v okviru akcije »Zmigajmo se«, bodo okvirno potekala po temle razporedu:

28.01.2006 Sankanje Valvazor-Zavrh
18.02.2006 Smučarski tek Zavrh
25.02.2006 ali rezervni termin 04.03.2006 Veleslalom Mojstrana
24.06.2006 Dan športa in zabave ( odbojka, nogomet, pikado, kros,...) Zavrh
29.09.2006 Kros (1000m) Zavrh, okoli jezera
21.10.2006 Plavanje (50m) Radovljica

Trudimo se, da bi v akcijo pritegnili še več družabnih rekreativnih tekmovanj, tudi v organizaciji drugih društev in klubov (namizni tenis, gorski tek...).

Zato ta časovni načrt ni popolnoma trden, spremembe bomo objavljali sproti na plakatih in www.zirovnica.com.

Da bi bili vi, naši rekreativci in tekmovalci, kar najbolje obveščeni, vas vabimo, da sporočite svoj elektronski naslov na zmigajmose@gmail.com, ali pa pošljete SMS s podatki ( ime, priimek, naslov) na GSM 041 67 68 27. Tako vas bomo najlaže sproti obvestili o prireditvah in morebitnih spremembah terminov.

Lepo povabljeni na rekreacijo!

Dedek mraz na Breznici

Nekateri se še spominjamo davnih let nazaj, ko so nas starši še s sankami vozili na obisk dedka mraza v kulturni dom na Breznici. Potem pa dedka mraza mnogo let ni več bilo k nam. Mi smo odrasli, naši otroci tudi, ko se je dedek ponovno spomnil na nas. Prekrasen večer, snežilo je kot v starih časih, še ceste so bile kot včasih skorajda neprevozne. Vendar želje malih in velikih otrok, ki so prišli v kulturni dom so bile iste, videti in pozdraviti dedka mraza. In res je prišel. Z dolgo brado in veliko otroških daril. S seboj je pripeljal tudi prekrasno lutkovno igrico. Prav vsak otrok je dobil darilo, prelepo knjigo in bombončke. Obljubil je, da drugo leto spet pride.

Žar otroških lic in veselje v otroških očeh, to je tisto, zaradi česa se morajo take prireditve ponavljati. Naj se tudi naši malčki, ko odrastejo, s čarobnostjo spominjajo svojega dedka mraza iz dvorane na Breznici.

Zavodu za turizem in kulturo, ki je bil organizator, po veliko volje še naprej.


Tole novico sem prejel preko obrazca, vendar se je avtor/avtorica žal pozabil podpisati. Prireditelje bi samo spomnil, naj obvestila o prireditvah pošiljajo tudi na Žirovnica.com. PL

KOLEDOVANJE

V rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah bo v soboto 7. januarja ob 17. uri potekalo koledovanje z brezniškim mladinskim pevskim zborom. Za vzdušje bo poskrbel citrar Valentin Kelbl.

RAZSTAVA JASLIC

V rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah so tudi letos pripravili tradicionalno razstavo jaslic. Razstava bo odprta od nedelje 25. decembra 2005 do nedelje, 8. januarja 2006.

Vsak dan od 10. do 19. ure.

BOŽIČNI KONCERT

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN vabi na BOŽIČNI KONCERT, ki bo v petek, 30.12. 2005 ob 18.30 uri v Župnijski cerkvi na Breznici. Gostuje pevska skupina "AKZENT" iz Jepe na Koroškem

V Božičnem miru svet se prerodi
in s Silvestrom vedno znova vzcveti.
Naj vam bo lepo v naslednjem letu,
naj diši v tem krhkem svetu po
ljubezni, miru, zdravju, sreči!

VOŠČILO

Vsem krajankam in krajanom v novem letu želi PGD Zabreznica vesele božične praznike, ter srečno, uspešno in zdravo Novo leto 2006.

predsednik
Nino Rejc

KAŠARJI POZOR!

V NEDELJO, 18. DECEMBRA OB 20. URI, bo na TVS 1 v zabavni oddaji Spet doma, gostoval MEŽKOV SAŠO.
Če bo jasna noč, se bo Žeronška koreta videla tud nad Ljubljano !

BraneB

Planinsko društvo Žirovnica VABI

NA 3. ZIMSKI POHOD DO DOMA PRI IZVIRU ZAVRŠNICE

Dobimo se v soboto 17. 12. 2005 ob 8 uri na parkirnem prostoru pred akumulacijskim jezerom Završnica. Skozi dolino Završnice se bomo povzpeli mimo Tinčkove koče do Doma pri izviru Završnice. Med potjo bo praktičen prikaz hoje v zimskih razmerah. Hoje bo za 2½ ure.

Izlet bo v vseh vremenskih razmerah!
Planinska oprema naj bo prilagojena zimskim razmeram: gamaše, primerne čevlje, topla oblačila, vetrovka, kapa rokavice, palice!
Povratek v dolino ne bo organiziran!
Dom pri izviru Završnice bo odprt!

Izlet vodi: Završnik Bojan
Prijave in informacije na telefon: 041 366179

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA 2005

Brezniški skavti vas vabimo, da sprejmete luč miru iz Betlehema, ki bo letos že petnajsto leto zapored prišla v Slovenijo. To je plamen, ki je, ne da bi ugasnil, pripotoval iz Betlehema, iz votline, kjer je bil po izročilu rojen Jezus Kristus. Slovesni sprejem na Breznici bo v nedeljo, 18. decembra, v župnijski cerkvi pri maši ob 10h. Na predvečer - torej v soboto ob 19h, pa skavti in taborniki skupaj pripravljamo tudi prireditev ob prihodu luči, ki bo v Radovljici na Linhartovem trgu.

Vsi vabljeni na predstavitev nove pravljice Andreje Novšak

Zmaj Robantek in Jokavi oblaček

V nedeljo 18. 12. 2005 ob 17.00 uri v dvorani na Breznici.
Vstopnine ni!

TURNIR TROJK 2005

Rekreacijsko malonogometno društvo KAŠARIJA TEAM organizira turnir trojk za občane Občine ŽIROVNICA.

Turnir se bo odvijal v soboto 3.decembra 2005 v telovadnici OŠ ŽIROVNICA v Zabreznici. Število ekip je omejeno .

Vse informacije na telefon 040 429 557 (Miha)

in OŠ Žirovnica

prirejata občinsko tekmovanje v PLAVANJU v Radovljici v pokritem bazenu v soboto, 3. decembra 2005 s pričetkom ob 12 uri. Dolžina proge je 50 metrov.

Prijave sprejemamo na dan tekmovanja ob bazenu. Vabljeni!

Prireditve ob občinskem prazniku

četrtek, 1. decembra ob 18.00 v fotogaleriji Jake Čopa v Zdravstveni postaji Žirovnica

 

otvoritev dokumentarne razstave ob 40-letnici plemenilne postaje Antona Janše Zelenica

 

 

sobota, 3. decembra ob 14.30 v Prešernovi hiši v Vrbi

 

predstavitev kratkega dokumentarnega filma: Dr. France Prešeren
sodelujeta dramska igralca Pavle Ravnohrib in Gaber Terseglav

 

 

sobota, 3. decembra ob 19.00 v dvorani na Breznici

 

slovesnost ob občinskem prazniku občine Žirovnica

 

 

nedelja, 4. decembera ob 15.00 v Jalnovi hiši na Rodinah

 

snemanje skeča Lovska zgodba v izvedbi KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

ŽUPNIJSKA KARITAS BREZNICA

Vabimo vas na dobrodelni koncert, ki bo v soboto, 26. novembra ob 19. uri v dvorani Dr. France Prešeren na Breznici. Izkupiček večera bomo izročili mladi družini Kraljič, ki je v ognjenih zubljih izgubila svoje premoženje in edini vir za preživetje.

Veseli bomo, če boste tudi vi s svojo navzočnostjo dokazali prizadeti družini, da v tej nesreči niso sami.

Lepo vas pozdravljajo prostovoljci in prostovoljke Župnijske KARITAS Breznica

KOLESARSKI KLUB ZAVRŠNICA
Zabreznica 53c

VABILO

KK Završnica prireja v soboto 26. 11. 2005 test v hitri hoji (gorski tek) po Rudni poti do Valvasorjevega doma.
Tekmovanje bo potekalo s posamičnimi štarti od »Maxove smreke« s pričetkom ob 11. uri. Prijave do 10 50 na štartnem mestu.
Poleg članov KK Završnica Ste vabljeni vsi, ki želite preveriti in primerjati svoje sposobnosti z ostalimi.
Tekmovanje bo štelo tudi za pokal Valvasor 2006 (2x peš, 2x kolo)
Dodatne informacije na tel. 041 386 769.

Predsednik KK Završnica
Branko Prešeren

KD Dr. France Prešeren Žirovnica Moški nonet Vasovalci so pripravili

ki bo v soboto, 12. novembra ob 19.00 v dvorani na Breznici. Nastopili bodo: Božo Janežič, Marja in Jože Jalen in Moški nonet Vasovalci. Gost večera bo Aleksander Mežek z Žeronško koreto. Idejna zasnova in priprava večera: Zdenko Mežek.

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO
RADOVLJICA-JESENICE
OBČINSKI ODBOR ŽIROVNICA
 
Vabi vse občanke in občane na slovesnost s kulturnim programom ob 15. obletnici maneverske strukture in ob 14. obletnici odhoda JLA iz Slovenije, ki bo v petek 28.oktobra ob 19 uri v kulturnem domu na Breznici. Na slovesnosti bodo podeljena odlikovanja nekaterim takrat sodelujočim občanom. Po slovesnosti bo družabni klepet ob prigrizku.
Vabljeni!

predsednik OO ZVVS
Franc Zupan

Planinsko društvo Žirovnica

V A B I

na ZADNJIŠKI OZEBNIK (2083 m)

Na Logu (Trenta) - Zadnjica - Čez Dol (1632m) - Zadnjiški ozebnik (2083m) -Trebiški dol - Na Logu

V SOBOTO, 8. OKT. 2005 - 06.00 Elektro Žirovnica, lastni prevoz

Hoja: 6-7 ur, nezahtevno, delno brezpotje
Oprema: za visokogorje, palice
Informacije: Rajgelj Dušan, 031 655 910 (zvečer)

organizira vadbo namiznega tenisa pod strokovnim vodstvom v telovadnici TVD Partizan Žirovnica.

Vadba bo potekala v ponedeljkih od 16. do 17.30 ure in v petkih od 17.30 ure do 19. ure.

Vabljeni!

organizira vadbo za predšolske otroke od 2. do 6. leta starosti v telovadnici TVD Partizan Žirovnica.

Informativni sestanek bo sredo 5.10.2005 ob 16 uri in v petek 7.10.2005 ob 16.30 uri.

Vabljeni!

KOLESARSKI KLUB ZAVRŠNICA
Zabreznica 53c, tel. 04 580 50 20, 04 580 18 68

VABILO

Če se želiš preizkusiti v kolesarskem vzponu na Valvasor, se pridruži kolesarjem KK Završnica.

Štart bo v Završnici v soboto 1.10.2005 ob 16 uri, prijave do 15 45.

Po dirki bo v Valvasorjevem domu pasulj, pa še kaj…
Inf. 041 386 769 Prešeren Branko

Vabljeni

Občinsko prvenstvo v krosu

Radi tečete? Radi tekmujete? Radi tečete, pa vam je nerodno tekmovati? Morda pa bi vseeno pomerili svoje sposobnosti s kom drugim...

TVD Partizan Žirovnica v sodelovanju z Osnovno šolo Žirovnica prireja
OBČINSKO PRVENSTVO V KROSU,
v petek, 30. septembra 2005, ob 16. uri, v Zavrhu,

če bo slabo vreme, pa en teden kasneje.
Štart in cilj bo ob jezeru, proga poteka okoli umetnega jezera na Završnici, dolga je približno en kilometer, lahko jo tudi prehodite. Časa za trening je še kar nekaj.

Prvi trije v vsaki kategoriji prejmejo medalje, točke za Najbolj zmiganega Kašarja bodo tudi,
za šolske otroke veljajo doseženi rezultati tudi v točkovanju za športnika šole.
Na cilju vse tekmovalce čaka čaj. Povabite tudi svoje prijatelje, posebej pa starše.

VABLJENI!

Informacije: Samo Mekina, 041 67 68 27, za šolo Maks Pogačar.

KULTURNO DRUŠTVO DR. FRANCE PREŠEREN
BREZNICA – ŽIROVNICA
IN
TAMBURAŠKA SKUPINA »KAŠARJI«

PRIREJATA KONCERT

KO GORENC' PA BELOKRANC' SKUP STOP'JO

NASTOPAJO:
TAMBURAŠKA SKUPINA »KAŠARJI«
TAMBURAŠKA SKUPINA KUD OTON ŽUPANČIČ VINICA

KONCERT BO V SOBOTO 17. SEPTEMBRA 2005,
OB 20.00 URI
V DVORANI NA BREZNICI.

SDS
OBČINSKI ODBOR ŽIROVNICA

Vabi vse občanke in občane na 4. tematski večer:

RAZDELJENA KANALIZACIJA
PRAVA ALI NAPAČNA ODLOČITEV?

ki bo v petek. 9. septembra 2005 ob 19.30 uri v prostorih gostilne Osvald na Selu.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas problematika zanima, bi o njej radi slišali različna mnenja ali tudi sami predstavili svoje predloge in mnenje. Na tematski večer so vabljeni tudi župan in člani občinskega sveta občine Žirovnica.

VABILO!

V SOBOTO, 20.8.2005 ob 14. uri Vas vljudno vabimo na zaključek projekta Izobraževalno vzrejni center Zelenica, ki je pridobil sredstva PHARE. Obenem bo to tudi uradna otvoritev prenovljene plemenilne postaje Anton Janša ZELENICA, ki prav letos praznuje svojo 40 letnico delovanja, od vsega začetka pa jo vzorno vodi g. Jalen Ciril. Ob tej priložnosti bo Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske razvila tudi svoj prapor.

Na prireditvi bodo sodelovali: ČZZG, Občina Žirovnica, ČZS, PRO, KIS in Projektna partnerja  več o tem >>>

Igranje inline hokeja

Iščejo se dekleta in fantje do 14. leta, ki bi se poizkusili v inline hokeju! Treningi potekajo 3x tedensko in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih med 16.30 in 18.00 na igrišču pri Tenis Pubu!

Za več informacij pošlji mail na miba20@gmail.com ali pokliči 040/352-467( Miha Bajt)

Na regionalni cesti Žirovnica - Vrba (Jesenice), se je 06.07.2005 ob 06.35 uri zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba izgubila življenje.

28 letni voznik osebnega avtomobila znamke Fiat Punto iz okolice Jesenic, je vozil iz smeri Žirovnice proti Vrbi, ko je nenadoma zapeljal levo, na nasprotno smerno vozišče. Prišlo je do trčenja z vozilom znamke Citroen Berlingo, ki ga je vozil 40 letni Radovljičan. Njegovo vozilo je po trčenju odbilo na nasprotni vozni pas, kjer je trčil v vozilo znamke Fiat Uno, ki se je peljalo za vozilom znamke Fiat Punto in ga je vozila 21 letna voznica iz okolice Jesenic. Njeno vozilo je prevrnilo po travnatem nasipu, med prevračanjem je voznica padla iz vozila in zaradi poškodb umrla na mestu nesreče. ( www.policija.si)

Ta del ceste je očitno precej nevaren. Pred dobrim letom je slabih sto metrov naprej prišlo do podobne nesreče, ko je voznik zavil levo na drug vozni pas, trčil z vozilom, ki je pripeljalo z lokalne ceste, potem pa zapeljal s ceste. 2. julija letos pa se je dober kilometer naprej, pri železniškem nadvozu, prevrnil avtomobil, vendar pa smrtnih žrtev na srečo ni bilo.

Obvešča vse ljubitelje odbojke, da si lahko dne 25.6.2005 ob 9. uri ogledajo tekmo kadetinj v telovadnici osnovne šole.

Vabljeni!

prireja TURNIR TROJK V MALEM NOGOMETU v soboto, 25. JUNIJA 2005

Začetek turnirja bo ob 9.uri na prireditvenem prostoru HE Moste v Zavrhu. Prijave sprejemamo na dan tekmovanja. Sistem tekmovanja bo odvisen od števila prijavljenih ekip.

Vabljeni!

VABILO

Vse člane, prijatelje, sponzorje in donatorje našega društva vabim na športno rekreativno in zabavno srečanje, ki bo v soboto 25. junija 2005 s pričetkom ob 9 .uri na prireditvenem prostoru HE Moste v Zavrhu. več o tem >>>

Planinsko društvo Žirovnica
Občina Žirovnica

vabi ob dnevu Državnosti in Spominskem dnevu občine Žirovnica, na 6. pohod na najvišji vrh občine S T O L, v soboto 25. 6. 2005. Start pohoda bo v Žirovniški planini, ob 6.30 uri. Trasa: Žirovniška planina – »Prižnica« – Prešernova koča – povratek po »Zabreški poti« – Žirovniška planina. Startnina: 800,00 SIT (vsak udeleženec dobi majico in golaž ob povratku, v Završnici)

Obvezna je planinska oprema za visokogorje!

Za varnost pohodnikov bo poskrbela postaja GRS Radovljica in planinski vodniki domačega društva.

PRIREDITVE OB 110 LETNICI PGD ZABREZNICA, 50 letnici GZ Jesenice, dnevu državnosti in spominskemu dnevu občine Žirovnica

ČETRTEK, 23.6.2005
20.00 Slavnostna seja PGD Zabreznica ob 110 letnici delovanja v Kulturnem domu na Breznici - PGD Zabreznica

PETEK, 24.6.2005
16.00 Gasilska vaja, ki bo potekala v bloku v Mostah na drugi strani avtoceste - GARS Jesenice, PGD Zabreznica, PGD Smokuč
17.15 Slavnostna seja Gasilske zveze Jesenice ob 50 letnici delovanja v Kulturnem domu na Breznici - GZ Jesenice
18.00 Prikaz postavitve mlaja na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba Žirovnica - PGD Zabreznica
19.00 Veselica z Gorenjskim kvintetom - parcela konjeniškega kluba Žirovnica na Breznici - PGD Smokuč

SOBOTA, 25.6.2005
20.00 Veselica z ansamblom Štrk - parcela konjeniškega kluba Žirovnica na Breznici - PGD Zabreznica

NEDELJA, 26.6.2005
15.00 Gasilska parada od gasilskega doma v Zabreznici do prireditvenega prostora na parceli konjeniškega kluba Žirovnica na Breznici - PGD Zabreznica
16.00 Proslava ob 110. obletnici PGD Zabreznica, dneva državnosti in spominskega dneva občine Žirovnica - PGD Zabreznica, Občina Žirovnica
18.00 Veselica z ansamblom Vita - PGD Zabreznica, Občina Žirovnica

Kašarija open 2005

Športno društvo Trim Tim v sodelovanju s Tenis Pubom Selo prireja

2. pokal občine Žirovnica v inline hokeju.

Tekmovanje se bo odvijalo dne 2. 7. 2005 ter dne 3. 7. 2005 na igrišču pri Tenis Pubu na Selu z začetkom ob 8.30 uri. Pravico do tekmovanja bo imelo prvih 16 prijavljenih ekip. Vabimo vas torej, da se prijavite tudi vi. več o tem >>>

Kulturno društvo dr. France Prešeren
Žirovnica - Breznica

Člani mešane pevske skupine "Dr. France Prešeren" iz Žirovnice, z umetniško vodjo Ireno Kosmač, vabijo na letni koncert, ki bo v soboto, 11.06.2005 ob 19.30 uri v dvorani na Breznici. Gostje večera bodo pevci "Tunjiškega okteta".

vabi vse člane, prijatelje društva ter vse občanke in občane občine Žirovnica na Veliko revijo najboljših del vseh skupin KD, ki so bila izvedena v tej sezoni.

Revija se bo pričela v soboto, 4. junija 2005 ob 19.30 v dvorani na Breznici, nastopile pa bodo vse skupine KD. več o tem >>>

vabi na prvenstvo občine Žirovnica v tenisu, ki bo v soboto 4.6.2005, s pričetkom ob 9. uri.
Turnir bo potekal na igriščih ob domu TVD Partizan Žirovnica. Zmagovalci v posameznih kategorijah prejmejo pokale

Pravico igranja imajo samo občani Žirovnice. več o tem >>>

Turnir inline hokeja

Dne 21.5. 2005 bo ŠD Trim Tim organiziral drugi Kašarski turnir v inline roler hokeju. Sodelovalo bo 8 ekip, 3 ekipe bodo sestavljene iz domačih igralcev. Turnir bo potekal pred Tenis pubom na Selu. Za pijačo in jedačo bo poskrbljeno.

VABLJENI!

In-line hockey camp s Tomažem Razingarjem in Marcelom Rodmanom

Da naši risi poleti ne počivajo, priča organizacija in-line hockey campa, ki ga vodita ena najboljših hokejistov, kar jih je Slovenija kdaj imela: Tomaž Razingar in Marcel Rodman. Camp bo potekal na roler hokej igrišču na Selu pri Žirovnici. Kdor želi, da ga učijo najboljši, bo v Selu našel pravo priložnost. Kemp bo potekal med 24. majem in 11. junijem, prijavinice pa se sprejemajo kar v Tenis pubu, ob igrišču.

Prijavijo se lahko fantje od 6 do 14 leta starosti, ki bodo v dveh skupinah tri tedne trenirali roler hokej vsak torek, četrtek in soboto. Treningi bodo dolgi uro in pol (in potekali med 15. in 18. uro). Cena tečaja je 9.900 tolarjev.

Znameniti #9 in #22, Tomaž in Marcel, bosta kot trenerja prisotna ves čas, otroci, oziroma fantje pa potrebujejo palico, čelado, rolerje, ščitnike za noge, komolčnike in rokavice.

VABLJENI.
Špela Predan

Proslava ob rojstnem dnevu Antona Janše

Vsako leto enkrat v pride dan 20. maj, dan na katerega je na svet prijokal največji slovenski čebelar, Anton Janša poimenovan. Prav je, da se tudi letos kratko posvetimo le njemu s proslavo pred njegovim čebelnjakom, kjer je tudi sam najraje preživljal svoje dni.

Vabimo Vas, da se dne 20.5.2005 ob 18. uri udeležite kratke proslave v spomin na čebelarja Antona Janša na Breznici pri njegovem čebelnjaku.

Vabljeni!

Noč Boštjan
Predsednik ČZZG

Izlet na Setiče (1922 m)

Planinsko društvo Žirovnica prireja v soboto, 21. maja 2005, izlet na Setiče (1922 m). Izhodišče za vzpon so Sele na Koroškem (Avstrija - potreben osebni dokument). Setiče so zelo razgledna gora severno od Košute, o njej pa si lahko ogledate nekaj slik na naslovu http://www.geocities.com/martinkacur/Zetice.htm. Nezahtevne hoje bo za 5 ur. Zbor udeležencev bo ob 6. uri pred Elektro Žirovnica v Mostah. Prijave zbira do četrtka, 19.5., Tone Špendov (tel. 041 582 115 ali 580 21 83 ali e-pošta: tone.spendov@skavt.net).

Koncert

Vabimo Vas na drugi koncert flavtistke Mojce Ahačič, ki bo v torek, 17. 05. 2005 ob 19. uri v dvorani nove glasbene šole na Jesenicah.

Glasbena šola se nahaja na Stari Savi, v prenovljeni bivši kasarni, poleg trgovine Spar.

 

AMD Žirovnica in sprememba vodstva ter statuta

AMD Žirovnica je na svojem vsakoletnem Aprilskem sestanku izvolila in zamenjala nekaj stare garniture za mlajšo in spremenila statut delovanja in število članov v upravnem odboru. Kakor tudi vsako leto bo AMD Žirovnica priredila Avto Moto turistični rally v večjem obsegu kot prejšnja leta. Za to ste že v naprej vabljeni vsi. Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno

Uroš Vovčak Sekretar AMD Žirovnica

Ponovitev čistilne akcije na Bregu

Vaški odbor Breg obvešča prebivalke in prebivalce Brega, da bo v sodelovanju z Občino Žirovnica, v soboto, 7. maja, organizirana čistilna akcija na območju naselja Breg. Vsi, ki bi v akciji radi sodelovali in prispevali k čistejšemu bivalnemu okolju, pošljite SMS sporočilo z imenom in priimkom na tel. št. 041 673 786. Zbirno mesto bo ob 8. uri, pred trgovino Brežanka na Bregu, po zaključeni akciji bo topel obrok.

Primož JUNEŽ

PREDSEDNIK
VAŠKEGA ODBORA BREG

Novo gasilsko vozilo v PGD Zabreznica

Po petih letih zbiranja denarja in dobrem letu priprav za nabavo podvozja in izdelavo nadgradnje, je prejšnji teden v občino Žirovnica prvič zapeljalo novo gasilsko vozilo s cisterno. Nadomestilo bo 21 let staro avtocisterno TAM. Prvi so si novo vozilo ogledali občinski svetniki, saj je prispelo prav ob zaključku seje občinskega sveta. Vozilo je težko 16 t in ima rezervoarja s 5000l vode in 500l penila, črpalko zmogljivosti 3000l pri 10bar in 400l pri 40 bar, dva visokotlačna navijaka, električni agregat, svetlobni stolp in ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije. Uradni prevzem vozila bo na prireditvi ob 110-letnici PGD Zabreznica, ki bo 26. junija. Vozilo boste do takrat lahko še večkrat videli, saj se morajo za njegovo uporabo usposobiti tako vozniki, kot tudi ostali gasilci.

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

RAZPORED USTVARJALNIH DELAVNIC IN PRAVLJIC ZA MESEC MAJ 2005

04.05.2005 ura pravljic 17.00 - 17.45
12.05.2005 ustvarjalne delavnice 17.00 - 19.00
19.05.2005 ura pravljic 17.00 – 17.45
26.05.2005 ustvarjalne delavnice 17.00 - 19.00

Ura pravljic je za otroke od 4. leta , ustvarjalne delavnice pa od 6. leta naprej.

VABLJENI!

Čistilna akcija na BREGU

Vaški odbor Breg obvešča prebivalke in prebivalce Brega, da bo v sodelovanju z Občino Žirovnica, v soboto, 30. aprila, organizirana čistilna akcija na območju naselja Breg. Vsi, ki bi v akciji radi sodelovali in prispevali k čistejšemu bivalnemu okolju, pošljite SMS sporočilo z imenom in priimkom na tel. št. 041 673 786. Zbirno mesto bo ob 8. uri, pred trgovino Brežanka na Bregu.

Primož JUNEŽ
PREDSEDNIK
VAŠKEGA ODBORA BREG

Knjižnica Matije Čopa Žirovnica

PREDAVANJE O BALKONSKEM CVETJU

V ponedeljek, 25. aprila 2005, ob 19.30 nam bodo v knjižnici Žirovnica cvetličarke iz Cvetličarne Sitar M. svetovale, kako okrasiti balkone in okenske police.

Vabljeni ljubitelji cvetja!

Saška Svetina


za več informacij kliknite tukaj

Oddelek za socialno medicino, analitiko in promocijo zdravja

V A B I L O

Našo akcijo »ŽIVIMO ZDRAVO« smo s skupnimi močmi, pripeljali do konca. Z veseljem lahko zapišemo, da je bila v kraju lepo sprejeta, saj jo je z zanimanjem spremljalo in obiskovalo veliko število občanov Žirovnice.

Akcijo bomo zaključili z zaključno prireditvijo, ki jo bodo pripravili lokalni koordinatorji, skupaj z občani.

Prireditev bo v petek, 15. aprila 2005, ob 19.00 uri, v Kulturni dvorani Breznica.

Vabimo vas, da se nam pridružite!

KD dr. France Prešeren Breznica-Žirovnica

Moški kvartet vabi na koncert
"ZA PETNAJST LET"

Koncert bo v soboto, 9. aprila 2005 ob 19.30 v dvorani kulturnega doma na Breznici. Gostje koncerta bodo: "VITA VOX", ženski oktet Grosuplje in "PAVZA", vokalna skupina iz Šmartna pri Litiji.

Vljudno vabljeni!

Prometna nesreča

V sredo, 6. aprila se je okoli pete ure popoldne, na križišču lokalne ceste Breznica-Vrba in Cesarske ceste, zgodila huda prometna nesreča v kateri sta bila udeležena motorist in kolesar. Po prvih podatkih naj bi kolesar pripeljal po Cesarski cesti in jo prečkal ravno v trenutku, ko je iz smeri Vrbe pripeljal motorist. Kolesar je bil huje, motorist pa lažje poškodovan. Oba so odpeljali v bolnico Jesenice, kolesarja pa kasneje s helikopterjem v Klinični center.

Planinsko Društvo Žirovnica

vabi na planinski izlet na KOZJI VRH - 1628 m.n.m.
Kdaj: sobota 9.april 2005,
Zbor: parkirišče pri Elektro Žirovnici ob 6 uri,
Prevoz: Organiziran s kombijem, Izhodišče: Kanonir,
Zahtevnost: Lahka označena pot,
Čas hoje: 4-5 ur,
Vodi: Bojan Završnik,
Informacije in prijave: 041 366179

Vabi vse člane in prijatelje na redni letni občni zbor, ki bo v petek 8. aprila 2005 ob 19. uri v telovadnici doma. Po občnem zboru bo družabno srečanje.

Prisrčno vabljeni!

Ciril Dolar, predsednik društva več o tem >>>

Vagarji gremo v Ormož

Se še spomnite VAGE sredi Žirovnice ?

No, in tisti, ki smo se ob večerih zbirali pred njo v davnih 70-tih in 80-tih smo VAGARJI. Kar nekaj nas je in občasno pripravimo srečanje.

Pred VAGO ni bilo vedno prijetno, dež pa tudi 'suša' sta nas večkrat pregnala v varno zavetje Knafla, Trebušnika ali pa kar Pod Stol. No naše VAGE ni več, Pod Stolom je že zdavnaj zaprto, Trebušnik je še tu, Knafelj je zdej sicer Kašar,… ja Janez nam je pa pobegnu.

V soboto 2.aprila gremo za njim, v Ormož! Za cel avtobus nas je, z nami so tudi 'okrepitve', da bo veselo ni dvoma !

Kaj več o izletu in o VAGARJIH, pa prihodnjič !

VAGAR Fiško

Pri –50 preko Aljaske

Brane Kozinc bo v četrtek, 31. marca ob 19. uri v kulturni dvorani na Breznici prikazal v sliki in besedi svojo pot preko Aljaske.

Predavanje je brezplačno

KD dr. France Prešeren Breznica Žirovnica
Otroška dramska skupina Julke Dolžan

vabi vse mame in žene na prijetno druženje za materinski dan

Prireditev bo v nedeljo, 3. aprila 2005 ob 19h v dvorani kulturnega doma na Breznici. S premierno predstavo Triglavske pravljice in gosti prireditve Vasovalci

Vljudno vabljeni!

Razstava pirhov

V rojstni hiši pisatelja Janeza Jalna na Rodinah, družina Mulej pripravlja že osmo razstavo velikonočnih običajev in navad. Poleg pirhov in pisanic, si boste na razstavi lahko ogledali tudi predmete (cekar, svitek, jerbas,...) ter oblačila, ki so se uporabljala pred dvesto leti.
Razstava bo odprta od 20. marca do 3. aprila med 10. in 19. uro.

Požar pod Bregom
V torek, 16. marca ob 14.55 so gasilci prejeli obvestilo o požaru pod Bregom ob cesti proti Bledu. Požar, ki je zajel okrog 500 kvadratnih metrov trave in grmičevja, so pogasili gasilci PGD Zabreznica in GARS Jesenice. Še opozorilo:
Uprava RS za zaščito in reševanje na območju celotne države od 18.3. dalje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja za območja brez snežne odeje.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gozdarska in kmetijska inšpekcija ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

OBVESTILO
Delavnica v torek, dne 15. marca ob 19.00, bo zaradi vremenskih razmer v dvorani in bo predavanje na temo: Alkoholizem in kajenje; Tako ne bo preizkusa hoje na 2 km, kot je bilo predvideno.

PLANINSKO DRUŠTVO ŽIROVNICA

V A B I

na REDNI LETNI OBČNI ZBOR

v SOBOTO, dne 12. marca 2005, ob 18.30 uri v dvorani Kulturnega doma na Breznici več o tem>>>

TVD Partizan Žirovnica in KK Završnica prirejata

SANKAŠKO TEKMO od Valvazorjevega doma do Zavrha
z začetkom v soboto, 5. marca 2005 ob 15.00

več o tem>>>

TVD Partizan Žirovnica v sodelovanju s smučarskim klubom Radovljica organizira

v nedeljo 6. marca ob 11. uri
tradicionalno
tekmovanje v VELESLALOMU

za občane občine Žirovnica na smučišču v Mojstrani. več o tem>>>

OBVESTILO vsem udeležencem delavnic ŽIVIMO ZDRAVO v občini Žirovnica!

Seznanjamo vas, da je delavnica PRIDELAVA ZELENJAVE NA NAŠIH VRTOVIH, ki je bila predvidena 1. marca 2005, zaradi odsotnosti predavateljice prestavljena na dne 22. marec 2005. Vse ostale delavnice bodo v predvidenih terminih.

V a b l j e n i !

Trupejevo poldne (1931 m )

PD Žirovnica vas vabi v soboto, 19. februarja 2005 na prijetno zimsko turo.

Srednji vrh (960 m)- Železnica - Trupejevo poldne - Vošca (1737 m) - Jureževa planina (1400 m) - Srednji vrh.

Nezahtevne hoje je 6 ur. Vodi Bergelj Rudi.
Prijave 031 385 182

Test v hitri hoji

KK Završnica prireja v soboto 12.2.2005 drugi test v hitri hoji (gorski tek) po Rudni poti do Valvasorjevega doma. Štart bo ob 11. uri pri "Maxovi smreki". Prijave do 10.45 na štartnem mestu. Informacije na tel. 041 386 769.

Vabljeni
KK Završnica

PUSTOVANJE 2005

NE SNEG, NE VETER IN NE DEŽ NAS NE USTAVI - PUST SE VAM V VSAKEM PRIMERU NA OGLED POSTAVI

Pustovanje bo izvedeno dne 06.02. 2005 (nedelja) v Žirovnici med 14.00 in 18.00 uro.

Udeleženci bodo ob 14.00 uri krenili izpred Pizzerije Morena proti parceli konjeniškega kluba Stol. Prvi nepredvideni dogodek se bo zgodil pred OŠ ŽIROVNICA, drugi pa pred OBČINO Žirovnica.

Sprevod bo nato nadaljeval pot do parcele KK Stol, kjer bo potekalo pustovanje in ocenjevanje mask.

VSI STE VABLJENI DA SE PRIDRUŽITE POVORKI ALI PA DA NAS SAMO PRIDETE POGLEDT – VSAKEGA POSEBEJ IN VSEH SKUPAJ BOMO VESELI, KAJTI PUSTOVANJE JE NAMENJENO PRAV VAM!

Najlepše maske bodo nagrajene !

Leopold POGAČAR
Predsednik društva Neodvisna lista za Žirovnico

Prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju 2005

četrtek, 3. februarja, ob 17. uri v fotogaleriji Jake Čopa v ZD na Selu
OTVORITEV FOTOGRAFSKE RAZSTAVE »PREŠERNOVO MESTO ZA KULTURNI PRAZNIK« fotografa Gregorija Kurilla

nedelja, 6. februarja, ob 11.00 uri v Prešernovi hiši v Vrbi
OTVORITEV RAZSTAVE »JULIJA PRIMIC« ob 170-letnici Prešernovega Sonetnega venca

ponedeljek, 7. februarja, ob 19. uri v Čopovi hiši v Žirovnici
VEČER S PISATELJEM JOŽETOM HUDEČKOM IN SLIKARJEM ČRTOMIRJEM FRELIHOM - predstavitev projekta Krst pri Savici

torek, 8. februarja, ob 14. uri v Vrbi
OSREDNJA PRIREDITEV
kulturni program v izvedbi KUD Dr. France Prešeren
pozdrav župana Občine Žirovnica
slavnostni govor g. Antona Peršaka

VODENI OGLEDI KULTURNIH SPOMENIKOV NA POTI KULTURNE DEDIŠČINE OD 9. DO 16. URE. VSTOPNINE NI!

podrobnejše informacije >>>

Vabilo na občni zbor Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske

Vabimo vas na 3. občni zbor Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske, ki bo v soboto 12. 02. 2005 ob 18. uri v kulturni dvorani na Breznici ( za farno cerkvijo na Breznici ). več o tem >>>

Program aktivno starševstvo (šola za starše) na Breznici

Program je namenjen staršem, bodočim staršem in starim staršem, prav tako pa je zanimiv tudi za vzgojitelje, pedagoge, učitelje, mladinske voditelje in druge, ki delajo z otroci in mladostniki. Voditelji šole za starše so specialisti zakonske in družinske terapije iz Frančiškanskega družinskega inštituta v Ljubljani: Mihela Vodovnik, Janja Frelih Gorjanc, Nataša Bider Humar in Jernej Kovač. več o tem >>>

Išče se tenorist

Smo devet-članska mešana pevska skupina »Dr.France Prešeren« iz Žirovnice, dobitniki zlatega žiga malih pevskih skupin Slovenije in dobitniki bronaste medalje iz pevske olimpijade v Bremnu.

V svoje vrste vabimo TENORISTA, ki ima talent, voljo do petja in ambicije z nami doseči nove pevske uspehe.

Ne razmišljajte preveč, ampak čimprej pokličite vodjo skupine Ireno Kosmač 041-762-645 ali kontaktno osebo Jernejo Stres 051-411-924

Izlet na Visoki Mavrinc

Planinsko društvo Žirovnica prireja v soboto, 15.1.2005, izlet na Visoki Mavrinc, razgledni vrh nad cesto na Vršič. Zbor udeležencev bo ob 8. uri pred Elektro Žirovnica v Mostah. Nezahtevne hoje bo za 4 ure. Potrebna oprema so pohodne palice, dobra obutev in gamaše. Prijave zbira do četrtka Tone Špendov (tel. 041 582 115 ali 580 21 83 ali e-pošta: ).

PUSTOVANJE V ŽIROVNICI 2005 - VABILO K SODELOVANJU

Upravni odbor Društva neodvisna lista za Žirovnico, se je dne 04.01.2005 na rednem sestanku odločil, da organizira, oziroma prevzame pobudo za izvedbo veselega pustovanja v Žirovnici, ki bo potekalo dne 06.02. 2005 (nedelja). Več o tem >>>

Razstava jaslic v rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah

Družina Mulej vabi na razstavo jaslic v rojstno hišo Janeza Jalna na Rodine. Razstava bo odprta od 25. decembra do 16. januarja, med 10. in 19. uro. Koledovanje bo 8. januarja ob 16. uri.

Božični koncert v cerkvi na Breznici

Mešana pevska skupina "Dr.France Prešeren", ki deluje v Kulturnem društvu dr.France Prešeren Žirovnica - Breznica, vabi na BOŽIČNI KONCERT, ki bo v sredo, 29.12.2004. Koncert se bo začel takoj po Sveti maši, ob 18.30 uri, v cerkvi na Breznici.

ŽUPAN FRANC PFAJFAR, OBČINSKI SVET IN OBČINSKA UPRAVA
OBČINE ŽIROVNICA ŽELIJO VSEM OBČANKAM IN OBČANOM OBČINE
ŽIROVNICE, KAKOR TUDI VSEM PRIJATELJEM IN ZNANCEM, VESELE
BOŽIČNE PRAZNIKE TER SREČNO IN ZADOVOLJNO NOVO LETO 2005.

Občina Žirovnica, sredstva namenjena za novoletne čestitke, namenja humanitarnima organizacijama Župnijskemu Karitas Breznica in Rdečemu križu.

Sveti Štefana, Ti naše konje varji, da bi bili vsi čili in zdravi!

Konjeniški klub STOL vabi vse rejce konj, da na dan Svetega ŠTEFANA, zavetnika konj, 26. decembra 2004 pripeljete konje na žegnanje, ki se bo vršilo pri farni cerkvi na Breznici.

Potek žegnanja:

 • Zbor rejcev s svojimi konji je ob 10.00 uri na »na parceli konjeniškega kluba« križišče ceste Vrba – cesarska cesta.
 • Ob 10,30 uri se bomo razvrstili v kolono in odpeljali ali odjahali na Breznico k farni cerkvi Žalostne Matere božje.
 • Ob 10.45 uri bo gospod župnik CIRIL BERGLEZ naše konje blagoslovil.
 • Po žegnanju bomo odjahali do Smokuča in se vrnili na parcelo konjeniškega kluba.
 • Po vrnitvi iz Smokuča bomo izvedli jahanje okoli sodov (tekmovanje vodi in sprejema prijave Janko Vidic)
 • Sledi otvoritev B R U N A R I C E.
 • Žegnanje bomo zaključili ob topli malici in glažku rujnega.

VABI KONJENIŠKI KLUB STOL
Prireditev bo ob vsakem vremenu.

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA 2004

 

Luč miru iz Betlehema so prejšnjo soboto (11.12) na Dunaju sprejeli predstavniki številnih evropskih držav in jo ponesli v svoje države. Med njimi so bili tudi predstavniki Slovenije. Tako se bodo v soboto, 18. ter nedeljo 19. decembra vrstile številne prireditve povezane z akcijo Luč miru iz Betlehema 2004, nekaj jih pripravljamo tudi brezniški skavti, in sicer:

 • sobota, 18. december, ob 18h na Linhartovem trgu v Radovljici – sprejem Luči miru iz Betlehema, ki ga priporavljamo skupaj z jeseniškimi, radovljiškimi ter bohinjskimi skavti in gorjanskimi taborniki

 • nedelja, 19. december, ob 10h na Breznici – po sv. maši bo sprejem Luči miru iz Betlehema

 • nedelja, 26. december – Luč miru iz Betlehema bomo ponesli na Stol

Letošnji plamen Luči miru iz Betlehema torej prihaja med nas z geslom: "Pridi k sebi!" Želja brezniških skavtov je, da bi letos plamen na božično noč gorel v čim več domovih v naši občini. Zaradi tega smo se odločili, da bomo plamen raznosili po vseh domovih, in sicer v sredo, 22. 12. ter četrtek 23. decembra.

Naj plamen Luči miru iz Betlehema zagori vaših domovih!
Skavti stega Pod svobodnim soncem

Požar lesenega objekta ob cesti Rodine-Hraše

V soboto, 11.12.2004 ob 3.18, smo bili gasilci obveščeni, da gori lesen objekt ob cesti Rodine-Hraše. Kljub hitremu prihodu, se objekta ni več dalo rešiti. Najbolj verjeten vzrok požara je požig, kar po nekaj namerno povzročenih požarih v občini Radovljica v zadnjem času, ne bi bilo nič nenavadnega. Pri gašenju je sodelovalo 9 gasilcev GARS Jesenice, PGD Smokuč in PGD Zabreznica.

Prireditve ob občinskem prazniku

četrtek, 2. december

17.00

- Otvoritev obnovljene knjižnice v domu TVD Partizan v Žirovnici

petek, 3. december

17.00

- prireditev Mehurčki v Prešernovi hiši v Vrbi - otroška dramska skupina Julke Dolžan

19.00

- slovesnost ob občinskem prazniku v dvorani na Breznici

sobota, 4. december

10.30

- otvoritev fotogalerije Jaka Čopa in fotografske razstave v avli zdravstvene postaje na Selu

Dimniški požar na Breznici

V petek, 26. novembra smo bili gasilci obveščeni o dimniškem požaru v župnišču na Breznici. Po prihodu smo ugotovili, da se je požar iz dimnika razširil na leseni strop, zato je bilo treba del stropa odstraniti z motorno žago. Verjeten vzrok požara je nepravilno nameščena dimniška inštalacija. Na požaru je sodelovalo skupaj sedem gasilcev GARS Jesenice, PGD Smokuč in PGD Zabreznica.

Turnir trojk 2004 v malem nogometu

NK Trim Tim Žirovnica organizira 04.decembra 2004 z začetkom ob 8 uri v telovadnici OŠ Žirovnica tradicionalni turnir trojk v malem nogometu! Vse informacije dobite na tel. številki: 041/422-316 (Gregorič Miloš).

Vabljeni ste vsi nogometni navdušenci.Za vse ekipe pa smo pripravili praktične nagrade.

Športni pozdrav, Jure Vindiš

KD Dr. France Prešeren Žirovnica - Otroška folklorna skupina Breznica vabi na koncert ob 10. obletnici delovanja

Pot nas vodi iz roda v rod,

ki bo v petek, 26. novembra ob 19.00 v dvorani na Breznici.
Vstopnina za odrasle je 1500 SIT, za otroke pa 1000 SIT

" TUKAJ SEM, POŠLJI MENE "

ŽUPNIJSKA KARITAS BREZNICA po enoletnem premoru ponovno prireja dobrodelni koncert, ki bo v soboto, dne 20. novembra 2004 ob 19.00 uri v dvorani na Breznici (ob župnišču pri cerkvi). Izkupiček bomo namenili pomoči potrebnim družinam in posameznikom za nabavo kurjave in ozimnice.

PRIDITE IN PODPRITE NAS S SVOJO NAVZOČNOSTJO TUDI VI!

LEPO VAS POZDRAVLJAJO
Prostovoljci in prostovoljke Župnijske KARITAS Breznica

Orkanski veter

Predvsem v nedeljo je zelo močan Karavanški fen poškodoval precej streh in podrl nekaj dreves. Med drugim je veter odnesel tudi precejšnji del strehe na starem delu osnovne šole, vendar bo pouk jutri potekal normalno. Če ima še kdo kakšno sliko, naj mi jo pošlje, pa jo bom objavil. Več si lahko preberete v posebni reportaži.


Kolesarski klub Završnica prireja v soboto 27. 11. 2004 test v hitri hoji (gorski tek) po Rudni poti do Valvasorjevega doma. Tekmovanje bo potekalo s posamičnimi štarti od »Maxove smreke« s pričetkom ob 11. uri.

Poleg članov KK Završnica ste vabljeni vsi, ki želite preveriti in primerjati svoje sposobnosti z ostalimi.
Tekmovanje bo štelo tudi za pokal Valvasor 2005 (2x peš, 2x kolo). Dodatne informacije na tel. 041 386 769.

Predsednik KK Završnica
Branko Prešeren

KD Dr. France Prešeren Žirovnica Moški nonet Vasovalci so pripravili

ki bo v soboto, 13. novembra ob 19.00 v dvorani na Breznici. Nastopili bodo Franci Korajžija, Andrej Palovšnik in Moški nonet Vasovalci. Gosti večera bodo Šavrinski godci iz Istre. Idejna zasnova in priprava večera: Zdenko Mežek.


Zavod za zdravstveno varstvo Kranj bo v sodelovanju z Občino Žirovnica v času od 9. novembra 2004, do vključno 8. aprila 2005 v občini izvajal projekt ŽIVIMO ZDRAVO. V okviru projekta bo v dvorani na Breznici organiziranih 14 brezplačnih delavnic, katerih vsebino dobite tukaj. Strokovnjaki s posameznega področja bodo predstavili posamezne teme projekta. Delavnice so namenjene vsem prebivalcem občine Žirovnica, njihov namen pa je, da občane, ne glede na starost, seznanijo z dejavniki, ki kvarno vpivajo na naše zdravje.

Vljudno vabimo občanke in občane občine Žirovnica, da s svojo udeležbo na delavnicah storijo nekaj za svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih.

Koordinatorke projekta v občini Žirovnica

Program delavnic >>>

Požar v kurlinici stanovanjske hiše na Bregu

Ob 8.01 so v kurilnici stanovanjske hiše na Bregu zagorela drva. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Smokuč in PGD Zabreznica.

Nočna orientacija - JAKEC - Logatec 2004

Brezniški skavti smo se 16. in 17. oktobra udeležili dnevno nočnega orientacijskega tekmovanja v Logatcu. Mlajši skavti, stari od 11 - 16 let so tekmovali podnevi, starejši, stari od 17 leta naprej pa smo tekmovali v nočni orientaciji. Predno smo se odpravili na pot smo morali rešiti teste iz topografije. Pot čez ''drn in strn'' je bila dolga cca 15 km in smo jo morali prehoditi v 7 urah. Na poti smo morali najti 9 kontrolnih točk, kjer pa smo morali pokazati tudi dobršno mero skavtskega znanja in iznajdljivosti. Mlajši člani so se zelo dobro odrezali in med 65 ekipami zasedli odlično 7. mesto, starejši pa smo na poti imeli malo smole, ker smo dobili napačna navodila in dobršno mero dežja in smo zasedli 41. mesto med 68 ekipami. moramo pa se pohvalit, da pa je ta starejša ekipa dobila nagrado za najbolj ferplay ekipo tekmovanja, kar pa je v življenju vsakega skavta vredno veliko več, kot pa vse medelje.

Florjan - Vztrajni delfin

TVD Partizan Žirovnica vabi na

Tekmovanje v plavanju,

ki bo v pokritem olimpijskem bazenu v Radovljici v soboto 23. oktobra s pričetkom ob 12.00. več o tem>>>

JSKD Območna izpostava Jesenice, KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, Občine: Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica vabijo na

OBMOČNO SREČANJE MALIH VOKALNIH in INSTRUMENTALNIH SKUPIN

KULTURNI DOM BREZNICA
PETEK 22. OKTOBER 2004 OB 19,30 URI

sodelujejo:
VOKALNI TRIO "PRIMA VISTA", NONET "VASOVALCI" KD Dr. FRANCE PREŠERN, KVARTET KD Dr. FRANCE PREŠERN ŽIROVNICA, MEŠANA PEVSKA SKUPINA Dr. F. PREŠERN ŽIROVNICA, MOŠKI VOKALNI KVINTET KOROŠKA BELA-BLEJSKA DOBRAVA, MLADINSKA TAMBURAŠKA SKUPINA "KAŠARJI", TAMBURAŠKA SKUPINA "KAŠARJI"  kliknite tukaj za program >>>

KONCERT

V sredo, 6. oktobra 2004 ob 19.45, prireja komorni mešani pevski zbor  Vox Carniolus jesenski koncert, ki se bo odvijal v cerkvi na Breznici.

Vstopnine ni

Jizer

Sporočam Vam, da je na voljo nov program, čigar funkcije obsegajo:
- branje dodatnih informacij iz JPEG slik, narejenih z digitalnimi fotoaparati (čas in datum slikanja, nastavitve fotoaparata...),
- te informacije prikazati na samih slikah (lahko tudi na večih slikah naenkrat - Čarovnik),
- pripraviti sliko za razvijanje (rezanje slike v željenem formatu)...

Program je zastonj in dostopen preko domače strani. V setup-u se nahaja tudi Pomoč ter Uvod v program (Tutorial), za lažje začetke. Pogoj za izvajanje programa je nameščen Microsoft .NET Framework, verzija vsaj 1.1 (dobite na domači strani).

Upam, da Vam bo všeč.
Hvala in lep pozdrav!
Klemen Kočila (bedrC)

pionirji

člani A 2.ekipa

člani A 1. ekipa

člani A Smokuč

V soboto 18. septembra je v Planici potekalo skupno tekmovanje gasilskih zvez Jesenice in Kranjska Gora. PGD Zabreznica je sodelovalo z eno pionirsko in dvama članskima ekipama. Pionirji so dosegli 5. mesto, člani pa 2. in 6. PGD Smokuč se je tekmovanja udeležilo z mladinsko (1. mesto) in dvema članskima ekipama (Člani A 1. mesto in člani B 2. mesto). Rezultati>>>    Slike>>>

Uspeh gasilcev na državnem tekmovanju

Ekipa PGD Zabreznica je na državnem gasilskem tekmovanju v orientaciji, ki je bilo 12. septembra v Mošnjah osvojila odlično 2. mesto. Da uspeh ni bil naključen priča tudi dejstvo, da se gasilci že pripravljajo tudi na državno srečanje društev Mladi gasilec, ki bo konec septembra, na katerega so se uvrstili z doseženim prvim mestom na regijskem tekmovanju, ki je bilo spomladi v Radovljici. Veliko uspehov še naprej. Rezultati >>>

VeSeLi dNEvi v ŽiRoVNiCi 3.-5. september

Trim Tim Žirovnica in Konjeniški klub Stol bosta letos od 3.-5.septembra spet priredila zabavno prireditev Veseli dnevi v Žirovnici. Kljub imenu, bo prireditev že drugo leto zapored na prostoru KK Stol pod Breznico. Za več informacij o programu in za brezplačni MP3 kliknite tukaj >>>

Neurje

V ponedeljek okoli osmih zvečer se je nad našo občino zdivjalo močno, vendar na srečo kratkotrajno, neurje. Gasilci PGD Zabreznica so črpali vodo v eni hiši na Selu in drugi v Žirovnici.

Summerbrejk 2004

V petek, 20. avgusta se bo na prireditvenem prostoru v Završnici zgodil prvi slovenski open air drum&bass festival SUMMERBREJK '04. Program se bo začel ob 18.00 in bo trajal do jutrnjih ur. Nastopili bodo Blame (720 degrees, UK), Chris Inperspective (Inperspective records, UK), +MC Qdini (Inperspective records, UK), RADYOYO, PLACE4BASS, ILLEGAL KRU in DRUMWISE. Obiskovalci kravjih balov tokrat ne boste prišli na svoj račun.

Več informacij lahko dobite na www.summerbrejk.com

Večer na vasi

V organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Smokuč bo v petek, 30. julija ob 20.00 v središču vasi Smokuč potekal Večer na vasi. V bogatem kulturnem programu bo meddrugim nastopila tudi godba iz Gorij. Občina Žirovnica bo to priložnost izkoristila za otvoritev nove kanalizacije in predstavitev arheoloških najdb. Vabljeni!

Udar strele v Vrbi

mesto vstopa strele

foto: Marjan Dobnikar

V petek 23. julija, nekaj po tretji uri popoldne je prišlo do udara strele v gospodarsko poslopje v Vrbi. Manjši požar, ki je pri tem nastal so pogasili sosedje, ki so ga tudi prvi opazili. K sreči na podstrešju ni bilo sena, drugače bi bile lahko posledice veliko hujše. Na intervenciji so sodelovali gasilci PGD Smokuč in Zabreznica ter GARS Jesenice.

Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren spet odlična
12.7.2004

Jutri v večernih urah, se bodo s pevske olimpijade v Bremnu vrnili člani Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren. Trud, ki so ga vložili v pripravo na nastop na olimpijadi ni bil zaman. S seboj bodo namreč prinesli bronasto medaljo v kategoriji 6 - mešane vokalne skupine.

Več informacij dobite na www.chorolympiade.de

WHIT BOY NAJMOČNEJŠI
Selo, 26.6.2004

Hokejisti ekipe Whit Boy so prvi zmagovalci turnirja za pokal Tenis Puba, drugo mesto so zasedli Flying Chikensi, domačo čast pa je s tretjim mestom rešila druga ekipa TRIM TIMA v postavi: Pristov Anže, Kosmač Miha, Bulovec Miha, Ravnihar Aleš, Resman Rok in Pukšič Primož.
Hokejski boji so potekali v prelepm sončne vremenu in žal je lahko tistemu, ki je vse skupaj zamudil. Še posebno zanimivi so bili obračuni v katerih so nastopali Hudiči (dosti smeha in zabave) in pa obračuni ekipe Whit Boy (veliko kvalitetnega hokeja). Z igro je morebiti malo razočarala prva ekipa TRIM TIMA, ki pa se je toliko bolj odrezala pri pomoči organizacije turnirja in obveznem spremljevalnem programu! Tako, da je turnir v celoti uspel, za kar gre zahvala predvsem glavnemu sponzorju Tenis Pubu in vsem, ki ste na kakeršen koli način pomagali pri izvedbi turnirja!

Selo pri Žirovnici, sobota 26. 6. 2004

Dne 26. 6. 2004 se bo v Tenis pubu na Selu pri Žirovnici organiziralo prvo odprto prvenstvo v inline roler hokeju in sicer za pokal Tenis puba. Vabljeni vsi amaterski igralci iz bližnje in dalnje okolice.... več....

Vabilo na kresovanje!

Skavti pripravljamo na ''kresni večer'', to je 23. junija ob 20.00 kresovanje. kresovanje bo na župnijskem vrtu, na polju ob cesti Breznica - Vrba, na desni strani. Čeprav je v občinskem letaku zapisano, da bo prireditev v Ukanovi Vaki, smo spremenili, kraj prireditve zaradi organizacijskih težav. Vsako leto na kresovanju predstavimo katerga od običajev naših dedov in babic - in letos Vam bomo prikazali, kako in kaj se je zgodilo, ko so fantje prišli pod okno ljubljenega dekleta. Se vidimo v sredo ob 20.00.

skavti

Brezniški skavti smo se v sredo; 16.junija udeležili sprejema na Ljubljanskem gradu pri švedskem kralju Gustavu. Na Ljubljanskem gradu je bila pripravljena razstava o zgodovini skavtsva in taborništva na Slovenskem, ki si jo je kralj Gustav tudi ogledal v spremstvu skavtskega in taborniškega vodstva. Srečanje s kraljem Gustavom je bila prijetna in zanimiva izkušnja. Moramo reči, da je tale ''Gust'l prov fejst fn't''. No upam, da to ni žalitev in da zaradi tega ne bom šel, tja kamor si prav gotovo ne želi nihče, v najbolj temni del kraljevega zapornega stolpa. Skorja v živo se Vam je samo za ''Kašarijo'' iz Ljubljanskega gradu javil

Vztrajni delfin - Florjan

KONCERT MEŠANE PEVSKE SKUPINE

Vabimo vas, da se s pesmijo v poletje odpravite skupaj z Mešano pevsko skupino Dr. France Prešeren. "Potovanje" se začne v petek, 11. junija 2004 ob 20.00 uri v dvorani na Breznici. Gost večera bo skupina "FASADE", kvartet saksofonov Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana.

Vstopnina bo 1.200 sit, kar bo vaš prispevek naši skupini za odhod na pevsko olimpijado v Bremen.

V torek, 1. junija 2004 ob 19. uri bo v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah prvi koncert mlade flavtistke Mojce Ahačič z Brega.

Z igranjem na kljunasto flavto vas bo popeljala skozi različna časovna obdobja in različne zvrsti glasbe.

Kot gostje bodo sodelovali še:
Meta Zupančič - kljunasta flavta
Petra Ahačič - flavta
Elizabeta Demšar Zupan - klavir
Klemen Smolej - kitara
Domen Jeraša - pozavna
Mladinski pihalni orkester GŠ Jesenice.

Program bo povezovala Branka Smole, organizatorka koncerta pa je Alenka Jeraša.

VLJUDNO VABLJENI!

Reportaža z Markovega semenja

Na kanalu TTV Bled (Turistična televizija Bled - bivši GTV Bled) si boste lahko v sredo 19. maja ob 20.00 ogledali reportažo z Markovege semenja v Vrbi.

PLANINSKO DRUŠTVO ŽIROVNICA

vabi na PLANINSKI IZLET na SVINJAK 1653m

ZBOR: ob 6:00 izpred Elektro Žirovnica,
KDAJ: sobota-22. maj 2004
PREVOZ: lastna prevozna sredstva,
IZHODIŠČE: Bovec, Kal –Koritnica,
TEŽAVNOST: zahtevna označena pot – sestop po isti poti,
DOLŽINA TURE: Vzpon 3.30 ure, Sestop 2 uri- skupaj 5.30 ure,
VIŠINSKA RAZLIKA:1200m,
VODI: Završnik Bojan,
PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: do četrtka 20.5.2004 na tel.: 041 366179

Bojan Završnik

PROSLAVA OB 270 LETNICI ROJSTVA ANTONA JANŠE

19. MAJA OB 18. URI NA Breznici

Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske, ČZS in Občina Žirovnica prirejajo proslavo ob 270 letnici rojstva Antona Janše. Proslava bo na predvečer rojstva Antona Janše, to je 19. maja ob 18. uri ob Janševem čebelnjaku na Breznici. Slavnostni govornik na proslavi bo g. Pavle ZDESAR

Vabljeni v čim večjem številu!

Boštjan NOČ

Dr. France Prešeren Breznica Žirovnica in ŠKRAT ŠKRLAT

vabita na USTVARJALNO DELAVNICO – GLINA v Čopovo hišo v Žirovnico.

Tokrat se bomo spoznali z GLINO, z materialom, ki so ga naši predniki uporabljali za izdelavo posode, okraskov –nakita in preprostih naprav, ki so jim pomagale v vsakdanjem življenju npr. ročne statve.

Naučili se bomo iz preproste glinene krogle oblikovati zvonček, lonček, skodelica za piškote, bombone, čaj, …in kako povezati glinene kače v uporabni lonček za svinčnike ali za sponke, v vazo,… ali kaj drugega.

Delavnica bo v sredo 12. maja ob 16.00 uri v Čopovi hiši v Žirovnici.

Potrebne so predhodne prijave na telefon: 04 586 20 68 (Ksenja Šest) ali 040 657 503 (Neli Štular). Delavnica bo le v primeru, če bo prijavljenih najmanj 6 udeležencev.

CENA: 1.950 SIT


Spoštovani občani!

V teh dneh ste prav gotovo videli v križišču v Žirovnici en star "odpadni" avto in en transparent NAM JE TO V PONOS?! Avto smo, ne boste verjeli, sestavili iz odpadnih materialov, ki smo jih našli v naši Piškovci. Sredi aprila je potekala čistilna akcija po vsej občini. Ker smo se skavti tistega dne udeležili regijskega srečanja, smo akcijo en malček prestavili. Prejšnji petek se je pribl. 20 skavtinj in skavtov lotilo težkega pobočja desnega brega Save. Smeti od pralnih strojev, korit, avtov, prikolic in tudi kakšen mrtev pes se je našel (seveda smo ga skavti, častno zakopali).

Mogoče je koga tista skulptura v Žirovnici pripravila do tega, da bo vsak v svoji glavi vedel, da tako ravnanje ni spodobno in se ga ne poslužujemo.

PAZIMO NA RED IN MATI ZEMLJA NAM BO IZ SRCA HVALEŽNA!!!!!!!

skavtski steg Pod svobodnim soncem

Polovična uspešnost
Medvode 1. in 2. maj

Za ekipo TRIM TIM Žirovnica je polovično uspešen vikend na nam najbližjem turnirju v Medvodah. Ekipi TRIM TIM je namreč po dveh odigranih srečanjih uspelo zbrati dodatni dve pomembni točki v boju za končno uvrstitev med najboljših šest moštev v ligi in s tem uvrstitvi na zaključni turnir ter možnost ponovnega preboja v 1. slovensko ligo inline hokeja.

več na http://inline.over.net ter na naši domači strani http://www.streznik-101.net/~nadloga

Vabilo v dvorano na Breznici

Kulturno društvo dr.France Prešeren Žirovnica - Breznica, vabi 04.05.2004 ob 20.00 uri v dvorano na Breznici, kjer bo izseljeniški zbor "Zvon" iz Nizozemske zaključil turnejo po Sloveniji. Srečanje bo popestrila tudi otroška folklorna skupina Breznica.

VSTOPNINE NI!

Prvi maj


Letos so bili v naši občini kresovi na Breznici, pri Valvazorju, v Završnici, na Bregu, še več pa je bilo manjših privatnih kresov. Prvotni kres na Breznici ni dočakal večera, ampak so ga prižgali že ob pol štirih zjutraj. Komu v veselje ni znano, očitno pa so konjeniki pozabili na tradicionalno čuvanje kresov. Največji kres je bil tako v Završnici, kjer naj bi bilo materiala kar za okoli 15 ton. Tam si se lahko tudi zastonj najedel, saj je bilo treba plačati samo pijačo. Vili hvala.

Začetek 2. slovenske lige v inline hokeju...

Dne 17. oz. 18. aprila se je začela nova sezona inline hokeja na rolerjih. V njej sodelujemo tudi ekipa Trim Tim iz Žirovnice. Minuli vikend je potekal uvodni turnir v Renčah blizu Nove Gorice kjer so se odvijale tudi prve borbe. Ekipa je že takoj na začetku presenetila favorizirane nasprotnike in dosegla prvi dve zmagi ter enkrat remizirala. Tako si trenutno delimo skupno prvo mesto z ekipo Hervisa. Rezultati:

HK Mufloni 3: HK Trim Tim 6 (0:1,0:2,1:3,2:0)
HK Gadi 4: HK Trim Tim 5 (2:1,0:4,1:0,1:0)
HK Hervis 2: HK Trim Tim 2 (0:0,1:1,0:1,1:0)

opombe: igra se 4 x 12 min
dodatne informacije
http://inline.over.net/

Nadloga

Prireditve ob 1. maju

Na predvečer 1. maja, v petek 30. aprila 2004, bo ob 20. uri na prostoru KK Žirovnica ob cesarski cesti pod Breznico kresovanje v počastitev praznika dela in vstopa Slovenije v Evropsko unijo v organizaciji Občine Žirovnica in izvajalca Konjeniški klub Žirovnica.
Program:
- kulturni program v izvedbi skupin KD Dr. France Prešeren Žirovnica Breznica,
- pozdrav župana in razvitje evropske zastave
- prižiganje kresa
- druženje ob kresu in glasbi ansambla Gorenjski kvintet.

1. maja 2004 ob 10. uri bodo predstavniki PD Žirovnica na vrhu Stola slovesno razvili evropsko zastavo ob vstopu Slovenije v EU. Ob 12. uri pa bo že tradicionalno prvomajsko srečanje pri domu pri izviru Završnice v organizaciji PD Žirovnica. Kulturni program bo izvedla mešana vokalna skupina KD Dr. France Prešeren Žirovnica Breznica.

Rezultati papirne akcije

Skavti smo 2. in 3. aprila v sodelovanju s fundacijo za pomoč otrokom organizirali papirno akcijo. Odziv skavtov in vas domačinov je bil kar precejšen. Sporočamo vam, da smo zbrali 6240 kg papirja. Skavti se vam zahvaljujemo za vaš odziv na našo akcijo, hkrati pa vas vabimo, da papir zbirate tudi v naprej. Odločili smo se, da bomo papirno akcijo organizirali tudi v prihodnje. O akciji vas bomo pravočasno obvestili. Želimo vam lepo in zaljubljeno pomlad.

Brezniški skavti

Razstava pirhov

V nedeljo, 4. aprila bodo v Jalnovi rojstni hiši na Rodinah Mulejevi pripravili že tradicionalno razstavo pirhov, velikonočnih prtov in drugih stvari povezanih z Veliko nočjo. Razstava bo odprta vsak dan od 4. do 18. aprila med 10. in 19. uro.

Delavsko prosvetno društvo "Svoboda" France Mencinger Javornik - Koroška Bela bo v ponedeljek, 12. aprila ob 20.00 v dvorani na Breznici zaigralo

komedijo Francija Tušarja
Godni za poroko

režija: Franci Tušar, igrajo: Hinko Lužnik, Urška Ambrožič, Brigita Horvat, Dominik, Gerdej, Rafael Kolbl, Andreja Pogačar, Mateja Sivec, Marko Zupan, Bojana Golob, scena: Marko Burnik , luč in glasba: Toni Kovačič, suflerka: Valentina Nikolovski.

Vstopnina: 1000 SIT

Požar lesene hišice v gozdičku na koncu avtoceste v Vrbi


V soboto 3. aprila ob 2.01 so nas iz Regijskega centra za obveščanje obvestili, da je nek voznik sporočil, da gori lesena hišica na koncu avtoceste v Vrbi. Kljub zgodnji jutranji uri je bilo že čez deset minut na mestu požara sedem gasilcev PGD Zabreznica in trije gasilci GARS Jesenice. Žal se je ogenj že tako razširil, da ni bilo mogoče rešiti ničesar.

 

Papirna akcija za revne otroke

Akcija bo potekala v petek, 2.4. od 16.00 do 18.00 in soboto, 3.4. od 9.00 do 10.00 na parkirišču na Breznici ob cesti proti Vrbi. Organizirajo jo brezniški skavti v sodelovanju s Fundacijo za pomoč otrokom. več o akciji >>>

Izlet v Paklenico!

PD Žirovnica vas vabi na dvodnevni izlet v PAKLENICO od nedelje, 25. aprila do torka 27. aprila 2004. Prijave z vplačilom akontacije sprejemam do petka 2. aprila 2004, oz. do zasedbe prostih mest v svtobusu.

Informacije in prijave:
MADON BORIS, tel. 040 241 737 ali 04 580 30 91 - zvečer.

Vabljeni!

KD dr. France Prešeren Breznica Žirovnica in žirovniška enota Glasbene šole Jesenice vabita vse mame in žene v nedeljo 28. marca 2004 ob 18. uri v dvorano na Breznico na prijetno druženje ob MATERINSKEM DNEVU. Igrani program smo pripravili otroci Dramske skupine julke Dolžan, pesmice je izbrala Petra Kržan (Otroško gledališče Julke Dolžan, za glasbeno popestritev pa bodo poskrbeli učenci Glasbene šole v Žirovnici.

"Mati je kot biser prekipevajoče lepote tudi takrat,
kadar nosi v sebi veliko bolečino -
težko in okroglo, ki jo bremeni.
Celo takrat je mati kot čarobno bitje,
ki ne jemlje zase,
ampak daje drugim in pri tem pozabi nase."

VLJUDNO VABLJENI!

Posnetek koncerta ob 5. letnici delovanja Tamburaške skupine Kašarji

Posnetek si boste lahko ogledali v sredo, 17. marca ob 20.00 na kanalu blejske televizije GTV Bled.

 

Občinsko prvenstvo v sankanju

TVD Partizan in Kolesarski klub Završnica, organizirata v soboto, 13.3.2004 občinsko prvenstvo v sankanju od Valvazorjevega doma do Zavrha za vse kategorije.

Štart bo ob 15. uri. Prijave zbirajo v četrtek in petek od 18. do 19. ure v društveni pisarni in pol ure pred tekmovanjem na štartnem mestu.

 

Požar na osebnem vozilu

V petek popoldne je v Završnici zagorelo osebno vozilo Fiat. Do vžiga je prišlo, ko je voznik, po tem, ko je zapeljal v sneg, poskušal avto spraviti nazaj na cesto. Požar je najprej na policijo(?!) javil mimoidoči sprehajalec, gasilci pa so bili obveščeni šele kasneje. Posledica tega je bila, da je avto zgorel v celoti. Ne pozabite: V primeru požara pokličite 112!

Kulturno društvo Dr.France Prešeren Žirovnica-Breznica
in
Tamburaška skupina Kašarji

vas vabita na koncert ob 5. obletnici delovanja

TRNOVA POT,

ki bo v dvorani na Breznici v soboto, 6. marca ob 19.00.

Novi val na novem naslovu


www.zirovnica-novival.com

Na spletu se je pojavila še ena stran s tematiko iz žirovniške občine. Pavel Bešter, ki je avtor strani, je svoje prispevke pod naslovom Novi val najprej začel objavljati na Žirovnica.com, vendar se je kmalu pokazala potreba po samostojnem nastopu na svetovnem spletu.

Tem v svojih člankih se pogosto loteva s kritično noto in je tako marsikomu postal trn v peti. Med drugim tudi urednikom nekaterih medijev, ki so presodili, da njegovi prispevki niso v skladu z njihovo uredniško politiko, zato mu jih niso hoteli objaviti. Splet se je tukaj spet izkazal kot medij dostopen širši javnosti, kjer lahko vsak izrazi svoje mnenje. Kakšen prispevek pa tudi preskoči lokalne okvire in tako se je avtor lotil tudi ene izmed aktualnih zgočih vseslovenskih tem - ljubljanske džamije.

Nekatere izbire v meniju so še prazne, vendar obljubljajo, da se bo to stran splačalo obiskati tudi v prihodnje. Tudi naslov e-pošte naj bi se v kratkem znašel na strani in tako omogočil lažje komuniciranje.

Škratovanje v nedeljo 15. februarja, zaradi bolezni v skupini ODPADE.

Občni zbor PGD Zabreznica

Občni zbor PGD Zabreznica bo v soboto, 14. februarja 2004 s pričetkom ob 19. uri v dvorani na Breznici. Po uradnem delu bo za zabavo poskrbel Duet za znoret. Dnevni red najdete tukaj.

Novosti pri Turističnem društvu Žirovnica

Turistično društvo Žirovnica se pospešeno razvija. V soboto, 7.2.2004 je bila interna otvoritev nove informacijske pisarne, v pripravi pa je tudi celovita spletna stran. Vabljeni ste vsi, da sodelujete pri izgradnji turistične ponudbe v občini Žirovnica. Podrobnosti najdete na domači strani društva > http://www.zirovnica.org

Anže Rozman

Spretnostna vožnja z osebnim avtomobilom

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Žirovnica in Osnovna šola Žirovnica v okviru mednarodnega projekta Varna pot v šolo v ponedeljek, dne 9.2.2004 ob 15.30 uri pred osnovno šolo v Zabreznici organizirata spretnostno vožnjo z osebnim avtomobilom med ovirami in bočno parkiranje. Svoje spretnosti bodo lahko preizkusili tudi zainteresirani občani, prijave pa bosta na kraju samem sprejemala ga. Nejka Dolar in g. Matevž Svetina. Brezplačno izvedbo prikaza spretnostne vožnje je omogočilo podjetje INTEGRAL d.d. JESENICE.

V primeru slabega vremena bo prikaz prestavljen, datum bomo sporočili pravočasno. VESELI BI BILI, DA SE PRIKAZA SPRETNOSTNE VOŽNJE UDELEŽITE V ČIM VEČJEM ŠTEVILU.

Prostorska konferenca

Občina Žirovnica bo v zvezi s pripravo lokacijskega načrta za izgradnjo pločnika ob regionalni cesti R3-638, odsek 1131 Žirovnica-Begunje na relaciji Žirovnica-Zabreznica pripravila prostorsko konferenco.

Zbor prostorske konference bo v ponedeljek, 9. februarja 2004 ob 18.00 uri v dvorani na Breznici. več >>>

 

Filmska premiera

V soboto, 7. februarja ob 19.00 bo v dvorani na Breznici premiera kratkega filma Prešeren v spominu sokrajanov oziroma Puče o Prešernu. Ostale prireditve na 8. februarja dan najdete tukaj

PREMIERA IGRE PRILOŽNOSTNI ZDRAVNIK

V soboto 31. januarja si boste lahko ob 20.00 v dvorani na Breznici ogledali premierno predstavo igre Priložnostni zdravnik v izvedbi Gledališča Julke Dolžan. Ponovitev bo v nedeljo ob 19.00.

Gledališka skupina Pod lipo in KUD Jaka Rabič Dovje-Mojstrana
vabita na ogled komedije Franca Ankersta
MARJETA,
ki bo v soboto 21.1.2004 ob 19.00 v dvorani na Breznici. Vstopnina za otroke je 500, za odrasle pa 1000 tolarjev.

Vaje za igro Priložnostni zdravnikNaši kulturniki ne mirujejo. Medtem, ko so člani Otroške skupine gledališča Julke Dolžan ravno dobro končali z nastopi, se v dvorani na Breznici spet nekaj kuha.

Igralska zasedba Gledališča Julke Dolžan v postavi Rok Svetina, Klemen Bunderla, Andi Ipavec, Janez Rozman, Klemen Zupan, Petra Kržan in Marja Jalen, se pod budnim režiserskim očesom Nika Kranjca Kusa, pospešeno pripravlja na premiero igre Priložnostni zdravnik, ki bo 31. januarja na Breznici.

Oko fotografskega aparata jih je ujelo na vaji v nedeljo popoldne.

Prometna nesreča

V sredo zvečer je na magistralni cesti med Žirovnico in Vrbo, pri odcepu za Selo prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bili huje poškodovani dve osebi. Po neuradnih podatkih je vozilo, ki je peljajo proti Vrbi iz zaenkrat še neznanega vzroka začelo zanašati, tako da je oplazilo vozilo, ki je pripeljalo z lokalne ceste, se zavrtelo in trčilo v drevo. Ponesrečenca so iz razbitine rešili gasilci GARS Jesenice.

Pred prazniki skoraj ostali brez strehe nad glavo

Foto: GARS Jesenice

Veter z imenom Karavanški fen, ki se pojavlja na področju pod Stolom je včeraj povzročil kar nekaj težav. Poleg prometnih nesreč in nanosov snega, so gasilci na intervenciji v Žirovnici reševali tudi streho. Na objektu Pošte, ki je bil nedavno obnovljen so namreč sunki vetra tako oslabili strešno konstrukcijo, da je bila nevarnost, da bo streho odneslo. Kljub močnemu vetru je dvema poklicnima (GARS Jesenice) in trem prostovoljnim gasilcem (PGD Zabreznica) s pomočjo dveh tesarjev uspelo preprečiti uničenje ostrešja.

KULTURNO DRUŠTVO Dr.France Prešeren Žirovnica-Breznica

Leto 2003 predstavlja le še nekaj dni. Pred nami so BOŽIČNI, NOVOLETNI in DRŽAVNI praznik, DAN SAMOSTOJNOSTI

Te praznike bomo skupaj z občino Žirovnica še posebej obeležili s kulturnim programom, ki ga pripravljamo 26.12.2003 ob 19.00 uri v kulturni dvorani dr.France Prešeren na Breznici.

To je tudi priložnost, da se ob koncu leta srečamo, ob lepi kulturni prireditvi, ki nam jo bo pripravil nonet »Vasovalci« z gosti. Veseli bomo srečanja z vami, zato vas vabimo, da se udeležite te prireditve

Po prireditvi pa vas vabimo, da se udeležite srečanja, na katerem bomo skupaj nazdravili praznikom in Novemu letu z željo, da je najmanj tako uspešno, kot leto, ki se poslavlja.

Jože Resman
predsednik

ŠTEFANOVO - 26. december

 

Sv. Štefan ti naše konje varij, da bi čili in zdravi bili!
Vabimo vas na žegnanje konj na dan Sv.Štefana pred farno cerkvijo na Breznici. Zbor konjenikov in rejcev konj je ob 10.00 na parceli KK Stol, od koder bomo potem krenili do cerkve na Breznici kjer bo ob 10.30 žegnanje, po žegnanju pa gremo po Cesarski cesti do Studenčic in nazaj do parcele KK, kjer bo potem tudi tekmovanje v jahanju okoli sodov. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno v ogrevanem šotoru.

Vsi vljudno vabljeni!

RAZSTAVA JASLIC

 

V nedeljo 21.12.2003, bomo že sedmič pripravili razstavo jaslic v Jalnovi rojstni hiši na Rodinah. Na letošnji razstavi si boste lahko ogledali jaslice in nekaterih koncev Slovenije. Iz različnih materialov so izdelovalci tudi letos pripravili jaslične figure in makete hišic in cerkva. V Jalnovi hiši pa se bomo potrudili, da bodo jaslice čim lepše in domače postavljene za ogled. Razstavljene bodo tudi več kot 100 let stare jaslice iz Železnikov.

Razstava bo na ogled vsak dan od 10.00 do 19.00, po dogovoru lahko tudi dlje, vse do 11. januarja 2004. Koledovanje bo 10.1.2004 ob 17. uri.
Želimo vam veselo praznovanje božičnih praznikov in srečno novo leto.

Mulejevi

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

Sprejem luči miru iz Betlehema bo v nedeljo 21.12. ob 10h pri sv. maši na Breznici. V sredo 24.12. bodo skavti od 15 do 15:30 delili luč miru iz Betlehema pri podružničnih cerkvah ter Smokuču pri znamenju. Od 15:30 dalje pa bo luč miru iz Betlehema gorela pri vseh podružničnih cerkvah.

Na sliki: lanskoletna nosilka luči miru iz Betlehema Ana Leskovar in njeni spremljevalci.

ŠKRATOVANJE

Gledališče Julke Dolžan z Breznice vabi vse otroke na Škratovanje, ki bo to nedeljo 21.12. ob 15. uri v dvorani na Breznici. Ogledali si boste igrico Kje si dedek Mraz, ki jo je pripravilo Otroško gledališče Julke Dolžan.

Škratki in dedek Mraz vas nestrpno pričakujejo v nedeljo v dvorani na Breznici! Pridite!

Z AVTOBUSOM NA POLNOČNICO

Integral Jesenice v sredo, 24.12.2003, organizira avtobusni prevoz k Polnočnici na Breznico. Cena prevoza v eno smer bo 250 SIT.

Odhodi avtobusov:
- iz Begunj ob 23.15
- z Rodin ob 23.20
- z Brega ob 23.35

BOŽIČEK V ŽIROVNICI

Tako kot pretekla tri leta smo se v Trim Tim-u in KK Stol odločili organizirati sprevod Božička. Sprevod bo 25. 12. 2003. Ob 14 uri bo sprevod z konjskimi vozmi in Božičkom krenil iz Rodin proti Žirovnici. Otroci se bodo lahko peljali na vozovih. Ob 14.30 uri bo pred pizzerijo Morena igrica za otroke. Zatem bo Božiček vse otroke tudi obdaroval!

Trim Tim in KK Stol

IZKOPAVANJA V SMOKUČU

Med gradnjo kanalizacije v Smokuču, so pri koritu odkrili grobove, ki verjetno izvirajo iz 5. ali 6. stoletja. Zaradi najdbe so gradnjo v tem delu prekinili, arheologi pa že nadaljujejo z izkopavanji. Po pričevanju domačinov so na kosti naleteli že tudi pri prejšnjih kopanjih v okolici. Včasih temu niso namenjali velike pozornosti, zato je okostnjak, ki je na sliki, ob kopanju ostal brez zgornjega dela. Na prvi sliki je spodaj ob cevi viden okostnjak, desno pa ležita še dva grobova.POŽAR V BISTROJU NOČ

V petek ob 22.52, smo bili gasilci PGD Zabreznica obveščeni, da gori v kletnih prostorih Bistroja Noč na Selu. Gostje so že sami poskušali pogasiti ogenj, vendar so morali zaradi strupenih plinov odnehati. Primerno usposobljenim in opremljenim gasilcem z izolirnimi dihalnimi aparati, požar ni bil težek zalogaj, tako da je bilo v dvajsetih minutah že vse pogašeno in povečini tudi že pospravljeno. Povsem drugače bi bilo, če bi prišlo do požara sredi noči, po zaprtju lokala, saj bi bila lahko tedaj ogrožena tudi stanovanjska hiša..

Domneven vzrok požara je v koš za smeti odvržen cigaretni ogorek, zadeva pa je sedaj v rokah policije.

Na požaru nas je bilo sedem gasilcev PGD Zabreznica in trije poklicni iz GARS Jesenice s skupaj štirimi vozili.

OSREDNJA PRIREDITEV OB OBČINSKEM PRAZNIKU - 3. DECEMBRU

Prireditev bo v nedeljo, 30. novembra 2003 ob 19. uri v kulturni dvorani na Breznici. Kulturni program bodo v režiji Nika Kusa izvedli učenci Osnovne šole Žirovnica in plesalci Folklorne skupine KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica. Na prireditvi bodo podelili tudi priznanja Občine Žirovnica za leto 2003.

KONCERT

Glasbena šola Jesenice dislocirani oddelek Žirovnica prireja, v torek 25. novembra ob 18.00 v Osnovni šoli Žirovnica, koncert v počastitev jubilejnih 20 let Glasbene šole Jesenice v Žirovnici.

ŠKRATOVANJE

 

Gledališče Julke Dolžan, ki deluje v okviru Kulturnega društva Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, bo v nedeljo 16. novembra ob 15.00 pričelo s serijo matinej za otroke z naslovom Škratovanje. Na prvem letošnjem Škratovanju bodo gostili Farno kulturno društvo Koroška Bela, ki se bo predstavilo z igrico Volk in sedem kozličkov.

Mešana pevska skupina vabi v svoje vrste še enega tenorista

 

Mešana pevska skupina dr. France Prešeren vabi v svoje vrste še enega tenorista. V skupini nas sedaj prepeva devet. Smo skupina z zelo ambicioznimi načrti, kljub temu pa smo prav prijetna družba. Če bi te veselilo sodelovati z nami in če misliš, da si pravi, pokliči na telefonsko številko:

041 762 645 Ireno, ali 051 411 924 Jernejo

MARTINOV VEČER

 

Pozdravljeni prijatelji veselega petja, smeha in dobrega vinca!
V soboto 15. novembra bo v vaseh pod Stolom spet veselo.
Moški nonet Vasovalci prirejamo že tradicionalni Martinov večer. Letos bo že enajsti po vrsti. Za scenarij je tudi tokrat poskrbel Zdenko Mežek, za smeh in dobro voljo Božo Janežič, pomagal pa mu bo tudi Klemen Langus. Za vesele pesmi pa bomo poskrbeli Vasovalci. K nam v goste pa pride tudi znan Slovenski kantavtor Adi Smolar. Martin je obljubil dobrega vinca za vse. Pa tudi citrar Tina ne bo manjkal.
Torej se vidimo v soboto 15. novembra ob 19.uri v dvorani kulturnega doma na Breznici.

Prisrčen pozdrav
vaši Vasovalci

Lep uspeh brezniških skavtov na Jakcu (dnevna in nočna orientacija)

Brezniški skavti smo so se tudi letos udeležili Jakca. Na dnevni orientacji so naši izvidnice in izvidniki zasegli odlično 5. mesto, ter popotniki solidno 15. mesto v nočni orientaciji. Če vas zanima, kako je biti sredi gozda podnevi ali ponoči s kompasom in zemljevidom v roki, si oglejte na spletni strani http://jakec.skavt.net/jakec2003/ To sta pa naši letošnji ekipi:

Domen Lukan

Uspeh brezniških pritrkovalcev na mednarodnem tekmovanju v Novem mestu

Pritrkovalsko Društvo Dolenjske in Bele krajine je v nedeljo, 19.10. 2003 na Kapitlju v Novem mestu organiziralo mednarodno tekmovanje v pritrkavanju, kamor so bili povabljeni tudi naši pritrkovalci iz Breznice. Na tekmovanje se je prijavilo kar 28 ekip iz Slovenije, Italije in Avstrije in je potekalo v treh skupinah: mladi, dekleta in starejši. Naša skupina je tekmovala v skupini starejših in zasedla prvo mesto.
Več o tekmovanju lahko izveste na strani za pritrkovalce.

Klemen Novšak

Območno srečanje malih vokalnih in instrumentalnih skupin

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v sodelovanju s KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica prireja Območno srečanje malih vokalnih in instrumentalnih skupin. Srečanje bo v petek, 24. oktobra 2003 ob 19.30 uri v dvorani na Breznici. Vstopnina bo 500 SIT.

Vabljeni

Vabilo na srečanje udeležencev osamosvojitvene vojne iz občine Žirovnica

Srečanje bo v četrtek 23. oktobra ob 19.00 uri v dvorani na Breznici. Namen je, da se spomnimo dogodkov v letih 1990 in 1991 in se dogovorimo za srečanja vnaprej.
Krajši kulturni program bo pripravil nonet Vasovalci, nato pa bomo na prapor Območnega združenja pripeli spominski trak žirovniške čete 1. bataljona 22. brigade.
Sledilo bo družabno srečanje ob prigrizku.

Vabljeni!

Za pripravljalni odbor
Franc Zupan
poveljnik 3. čete

Regijsko gasilsko tekmovanje

Na nedeljskem regijskem gasilskem tekmovanju Gorenjske so ekipe naših gasilskih društev osvojile naslednje rezultate:
- PGD Smokuč: pionirji 7. mesto, člani A 4. mesto, člani B 1. mesto
- PGD Zabreznica: člani A 18. mesto, starejši gasilci 5. mesto
Podrobnejši rezultati so tukaj

Teniški turnir

Ob zaključku sezone teniška sekcija TVD Partizan organizira teniški turnir, ki bo v soboto, 27. 9. 2003. Več o tem tukaj.

Tridnevje pred nedeljo svetniških kandidatov

Vsakokrat po večerni maši v dvorani na Breznici

četrtek, 25. septembra

- srečanje mladih s čarovnikom Gregom

petek, 26. septembra

- srečanje s tajnikom svetniškega kandidata škofa Antona Vovka (g. Franci Vrhunc)

sobota, 27. septembra

- predstavitev knjige o svetniškem kandidatu škofu Antonu Vovku (g. Matjaž Ambrožič)

nedelja, 28 september

- nedelja svetniških kandidatov
Na slovesnost so povabljeni vsi slovenski škofje, duhovniki in verniki, posebej pa povabljeni vsi farani.

ob 14.30 bo v župnijski cerkvi molitev svetega dela rožnega venca
ob 15.00 bo slovesna sveta maša. Po maši bo kratka akademija v cerkvi.

Avto rally 2003

AMD Žirovnica vabi vse na Turistični Avto Rally ob 45. obletnici delovanja. Štartnina je brezplačna. Štart rallya bo v soboto, 20. septembra ob 9.00 pred TVD Partizanom v Žirovnici.

Gasilsko tekmovanje GZ Jesenice

V soboto, 6. septembra se je ob prireditvenemu prostoru Veselih dnevov na Breznici odvijalo tudi gasilsko tekmovanje GZ Jesenice. Dopoldne je tekmovala gasilska mladina, popoldne pa člani, članice in starejši gasilci. Domači gasilski društvi sta dosegli odlične rezultate, saj so ekipe Smokuča osvojile prvo mesto med pionirji in člani B ter drugo mesto pri članih A, ekipi Zabreznice pa sta bili prvi pri starejših gasilcih in članih A. Slike si lahko ogledate na naslednjih straneh tekmovanje mladine, tekmovanje članov.

Otvoritev zdravstvenega doma

V petek, 5. septembra ob 13.30, bodo na Selu namenu predali prenovljen zdravstveni dom z lekarno in neprofitnimi stanovanji.

Srebrna medalja

Na pravkar končanem čebelarskem kongresu Apimondia 2003 v Ljubljani je Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske dosegla velik uspeh! Prijavili smo se na tekmovanje s promocijsko embalažo v obliki prve Janševe knjige v obliki kartonske embalaže, vanjo pa vstavili steklenico Janševega tasterdenga. Idejni vodja embalaže je g. Kozinc Brane .
Na slovestni razglasitvi rezultatov, ki je bila na zaključni slovesnosti v Cankarjevem domu smo za naš izdelek dobili SREBRNO MEDALJO!!!!!
Na kongresu pa je sodelovalo 92 džav iz vsega sveta.
Noč Boštjan

1. september - prvi šolski dan

Bliža se prvi september in z njim tudi prvi šolski dan za učence Osnovne šole Žirovnica. Vsako leto za red in varnost prve dni pouka skrbijo policisti, gasilci in člani ZŠAM. Mogoče se vam zdi prisotnost vseh teh služb pretiravanje. Lansko leto je policistka pogumno stopila pred vozilo, ki kljub danemu znaku STOP ni ustavilo in s tem zavarovala pešce na prehodu. Kot je razvidno iz slike, na cesti pred našo šolo še nimamo nameščenih hitrostnih ovir oziroma ležečih policajev. Občinski svetnik Leopold Pogačar je že februarja na seji občinskega sveta predlagal postavitev hitrostnih ovir, pa jih še zdaj ni. Bomo spet čakali na kakšno nesrečo?

Starši in učenci lahko več informacij o pouku dobijo na spletni strani OŠ Žirovnica.

Večer na vasi: Sosedje brez meja

Prostovoljno gasilsko društvo Smokuč pripravlja v soboto 23. avgusta ob 20.00, prijetno družabno srečanje v Smokuču pri koritu.

Spletna galerija slik mednarodne izmenjave (18.8.2003)

V četrtek, 14. avgusta, smo se brezniški skavti po približno 10 dneh poslovili od vrstnikov iz Katalonije. Prvotni program smo zaradi vremenskih in drugih težav rahlo spremenili, kar pa ni oviralo dobrega vzdušja med udeleženci. Kaj smo počeli in kje smo bili, si lahko ogledate v spletni galeriji, ki bo v prihodnjih dneh dobila svojo končno podobo.

http://users.volja.net/atzur42

Alenka Ropret

Požari ki to niso, pa bi lahko bili (15.8.2003)

Kljub temu, da je v Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, se vseeno najde kdo, ki odredbe ne upošteva oziroma ne ve, kaj pomeni. Tako so 13. avgusta ob 21.50 gasilci dobili obvestilo, da je viden dim pri hiši na Selu. Ob prihodu so ugotovili, da so na vrtu kurili odpadke, svoje pa je dimu dodala tudi oranžna cestna svetilka. Drug primer domnevnega požara pa je bil javljen 15. avgusta ob 17.07. Gorelo naj bi na pobočju Stola, na koncu pa se je izkazalo, da so občani kurili veje. V obeh primerih so bili prisotni gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja pomeni, da je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. To velja tako za vrt, gozd, travnik itd. Kazen za neupoštevanje odredbe je 10.000 SIT, lahko tudi predlog sodniku za prekrške. Če so obveščeni gasilci, pa mora povzročitelj plačati še stroške intervencije. Samo za primer, za intervencijo na Doslovški planini konec julija bi bil ta znesek slabih 200.000 SIT. Preden boste drugič na vrtu kurili veje, listje, travo plevel itd., raje premislite o nabavi kompostnika.

Nesreča na železniškem prehodu na Selu (11.8.2003)

V soboto 9.8.2003 ob 23.07 je na železniškem prehodu v Žirovnici vlak zadel osebno vozilo, ena oseba je v vozilu ostala ukleščena. Gasilci GARS Jesenice so ukleščeno osebo rešili iz vozila, služba NMP Jesenice pa jo je odpeljala v jeseniško bolnišnico. vir: URSZR

Nekaj mesecev staro pobudo o ureditvi prehoda lahko najdete tukaj

Mednarodni projekt brezniških skavtov se je začel (6.8.2003)

Prva dva dneva sta za nami in doživeli smo že mnogo zanimivega. Med drugim nas je med večerjo Pri Trebušniku nagovoril gospod župan, občudovali smo Slap Savice, poskusili blejske kremšnite, si ogledali grajsko tiskarno in pripravili nahrbtnike za našo pot, ki jo začenjamo v sredo v Završnici. V četrtek se bomo povzpeli na Stol, nato pa sledi spust v Zelenico in nekaj dni hoje po večinoma nižinskih predelih.

Alenka Ropret

Brezniški skavti pričakujemo goste iz Španije (3.8.2003)

Lani smo brezniški skavti odšli na potovalni tabor v Španijo in se skupaj z Atzurjem potepali po Pirenejih in Barceloni, letos pa naši lanski gostitelji prihajajo na obisk. V ponedeljek 4. avgusta jih bomo navsezgodaj pričakali na železniški postaji. Prva dva dneva bomo preživeli v bližnji okolici, sledil bo šestdnevni potovalni tabor z začetkom v Karavankah in ciljem na Bledu, ob koncu pa bomo za dva dni obiskali Ljubljano. Naše druženje se zaključi 14. avgusta.
Ob začetku projekta bi se radi zahvalili vsem, ki do ga podprli, še posebej pa občini Žirovnica, HE Moste, Integralu Jesenice, Eltehu in Gostilni Trebušnik.

Alenka Ropret

Spet delo za gasilce

V sredo 30.7. ob 19.12 smo bili gasilci PGD Zabreznica in GARS obveščeni o požaru na pobočju Stola. Kasneje smo ugotovili, da se kadi na Doslovški planini. Obveščeni so bili tudi gasilci PGD Smokuč. Ob prihodu se je izkazalo, da je najemnik požigal odpadlo vejevje, kar pa ni prijavil na 112. Ob vrnitvi smo bili ob 20.47 obveščeni še o požaru za Knežo, kjer je gorelo pet kopic sena. Nazaj so se vrnili in požar pogasili gasilci GARS in PGD Smokuč. Na obeh požarih je sodelovalo 9 gasilcev PGD Zabreznica, 3 gasilci PGD Smokuč in 2 gasilca GARS.

VREMENSKE NEPRILIKE (28.7.2003)

Voda močnega ponedeljkovega deževja se je odločila napolniti dve kleti na Breznici in v Mostah. Gasilci PGD Zabreznica smo poskrbeli, da se to ni zgodilo. Na Breznici črpanje vode ni bilo potrebno, smo pa zato to opravili v Mostah.

VEČER POD KOSTANJI

Spoštovani!

V petek 25.07 2003 bo v občini Žirovnica zopet vesel kuturni dogodek.
Vse skupaj se bo dogajalo zunaj pod krošnjami kostanjev in v soju bakel na vrtu gostišča Osvald na Selu, ki je tudi organizator večera z začetkom ob 20.uri
Za pevski program bodo poskrbeli Moški nonet Vasovalci, ki bodo prepevali Slovenske narodne in umetne pesmi, Dalmatinske ter črnske duhovne pesmi. Nonet zadnje leto prepeva pod umetniškim vodstvom diplomiranega ing. Klemena Langusa.
Za glasbeni program pa bo poskrbel narodnozabavni ansabel Gorenjski kvintet s koncertom starih Avsenikovih melodij in napevov. Ansambel pravkar v studiu Avsenik snema svoj prvi album. Umetniški vodja kvinteta pa je Gregor Korošec.
Želja organizatorja in vseh nastopajočih je, da bi bilo čimveč takih lepih večerov tudi po drugih vaseh pa tudi izven občine.

Lepo povabljeni vsi ljubitelji petja in narodnozabavne glasbe.

Raziskovalni tabor študentov biologije

V torek 22. julija se bo v Žirovnici začel 15. Raziskovalni tabor študentov biologije. 77 študentov in mentorjev bo v desetih dneh raziskovalo floro in favno v naših krajih. Na koncu tabora bodo svoja dognanja popisali v knjižici, ki bo dostopna tudi širši javnosti.

18.7.2003
Ko ima hudič mlade ...

Upam, da je bil zaenkrat tole zadnji izpad. Zaradi napada so premestili uporabnike na drug strežnik. Seveda pa traja nekaj časa, da DNS-i posodobijo nastavitve.

15.7.2003
Vandali na delu

DDOS napad na strežnik na katerem gostuje Žirovnica.com je povzročil celodnevno nedosegljivost spletišča.

Internetne delavnice

od 15. julija do 5. avgusta vsak torek in četrtek od 19. do 21. ure v računalniški učilnici OŠ Žirovnica.

Na delavnici se boste spoznali z osnovami internetnih tehnologij, uporabo brskalnika in elektronske pošte. Nekaj časa bo namenjeno tudi zaščiti pred neprimerno vsebino, virusi in razno reklamno navlako. V času delavnic bodo v slogu internetne kavarne, na voljo tudi računalniki za samostojno brskanje po internetu. Slednje je primerno za tiste, ki delo z Internetom že obvladajo, vendar doma nimajo dostopa do njega.

Delavnice bodo odprte za vse. Posebej vabljeni vsi, ki z uporabo Interneta nimate še nobenih izkušenj oziroma tisti, ki bi radi svoje znanje osvežili.


Copyright © 1997-2003 Peter Lužnik. Vse pravice pridržane.